Zakwas na żurek bezglutenowy. Kisi się mąkę z przyprawami i czeka aż powstanie w niej duża ilość kwasu mlekowego, dzięki czemu będzie miał charakterystycznych zapach i smak. Kiszenie żuru – jak zrobić domowy zakwas na żurek. Ocena wpisu: Ilość ocen: 45. Jest chyba jedną z najpopularniejszych polskich zup, na tyle, że to właśnie on zajmuje najważniejsze miejsce na stole, podczas wielkanocnego śniadania.
Mowa oczywiście o żurku. Można śmiało powiedzieć, że to król polskich zup, który gości na. Ja bez obaw korzystam z zakwasu kupnego.
Zwykle nawet w osiedlowych sklepach można dostać naprawdę dobry zakwas na żurek, a często można nawet wybierać spośród kilku różnych produktów od różnych producentów. Aby zrobić zakwas do żuru i żurku potrzebujesz mąki żytniej, najlepiej typ. Bardzo ważny jest też czosnek, ponieważ ma działanie bakteriobójcze i przyspiesza proces fermentacji zakwasu. Wielkanoc już za pasem, czas najwyższy przygotować żur na pyszną, świąteczną zupę.
Na Boże Narodzenie kisiliśmy buraki, na kwas burakowy do czerwonego barszczu. Resztek zakwasu nie musisz wyrzucać – możesz je zbierać w litrowym słoiku i zrobić z nich zakwas na żurek (dodaj do niego kilka łyżek mąki żytniej, ząbki czosnku i zalej wodą). Odstaw na kilka dni i użyj do ugotowania żurku. Jak zrobić zakwas na żur z zakwasu chlebowego. Dopiero rok temu w okresie Wielkanocy olśniło mnie, że zupełnie bez sensu hodować od podstaw zakwas na świąteczny żurek, skoro równie dobrze można zupę ugotować chociażby na aktywnym zakwasie żytnim.
Postanowiłam go wykorzystać, podrasować czosnkiem i przyprawami, dokarmić w. Przed dokarmieniem zakwas wyjmuję z lodówki i czekam około godziny aż się ogrzeje, następnie dokarmiam i zostawiam na wierzchu aż „przerośnie” i zacznie opadać, może nawet całkiem opaść i wtedy chowam z powrotem do lodówki. Często żurek stanowi u mnie danie główne – pełen kiełbasy i boczku jest bardzo syty. Zawsze z gotowanym jajkiem – nie wyobrażam sobie inaczej. Tradycyjny żurek powstaje na dobrym zakwasie.
Można go kupić w sklepie – najczęściej sprzedawany jest w butelce lub specjalnym plastikowym pojemniczku. Warto jednak spróbować przyrządzić własny zakwas. I z naszym przepisem będzie to możliwe. Niezależnie od tego czy będzie to żurek z białą kiełbasą surową lub gotowaną, czy żurek z białą kiełbasą i chrzanem, bardzo ważne jest, aby przygotować do niego dobry zakwas.
Do litrowego słoika wlej wodę, wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i obrane oraz przepołowione ząbki czosnku. Całość ponownie wymieszaj. Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej. Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku, szynki czy kiełbasy.
Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą! Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu. Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu! Zobacz nasze przepisy na Polki. Bardzo dokładny przepis jak zrobić doskonały zakwas na tradycyjny domowy żurek.
Wystarczy dosłownie parę minut, aby go przygotować. Później zakwas robi się już sam. Należy zamieszać go tylko raz dziennie.
Skoro masz już wywar z warzyw oraz zakwas żytni, to zrobienie żurku zajmie Ci już tylko około minut. Przygotuj sobie boczek surowy wędzony oraz kiełbasę podsuszaną i kiełbasę białą. Czy z zakwasu na żurek można zrobić zakwas na chleb.
Z domowego zakwasu żurkowego można by z czasem uzyskać zakwas chlebowy, dokarmiając kilkakrotnie żytnią mąką. Nie wiem, czy uda się to z kupnym, bo to musi być. Szybko i prosto, według tradycyjnej receptury. Oto przepis na idealny zakwas na bazie mąki żytniej.
Dobry ZAKWAS NA ŻUR jest podstawą aby przygotować idealny żurek, dlatego zawsze przygotowuje go przed świętami wielkanocnymi. Najlepiej gdy żurek ugotowany jest na domowym zakwasie. Dlatego przygotowanie tej zupy składa się z dwóch etapów: najpierw robimy zakwas, a potem dopiero gotujemy zupę. Dowiedz się, jak szybko zrobić pyszny żurek na domowym zakwasie. Również zakwas na żurek można zrobić na otrębach żytnich, owsianych, pszennych lub płatkach owsianych (mam w planach zrobić właśnie taki z płatkami).
Newsletter smaków życia. Bądź z nami wszędzie tam gdzie jesteś i zapisz się do naszego newslettera. Sam zakwas można przechowywać w lodówce i zrobić z niego jeszcze inne potrawy wymagające jego użycia. Dlatego też dzielimy składniki na żurek na dwie części.
Trzeba wiedzieć, że zakwas na żurek będzie się zakwaszał przez dni, dlatego nie jest to przepis do zastosowania na szybko. Domowy zakwas na żurek jest tak samo prosty w wykonaniu jak ten powyższy na barszcz. Jednak robi się go na mące żytniej.
Na naszym wielkanocnym stole królują zamiennie zupy. Bierzemy szklane naczynie, w którym łączymy 1g mąki żytniej i 1ml letniej wody (zdjęcie numer krok 1).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.