piątek, 30 marca 2018

Co z botwiny

Uwielbiamy zabielaną zupę z botwinki z jajkiem, ale warto wypróbować też inne przepisy - z botwiny można zrobić np. Ta nowalijka jest niskokaloryczna i zdrowa, pomaga również w walce z chorobami wątroby. Warto jeść jej jak najwięcej!


Dwie propozycje na łatwe i szybkie dania z pierwszej młodej botwonki z malutkimi buraczkami. Pierwsza to zupa botwinkowa z młodymi ziemniakami i koperkiem. Druga to tarta na cieście francuskim z botwinką, kozim serem i koperkiem. Surówka z botwiny pierwszy raz pojawiła się u nas na stole kilka lat temu. Taka surówka z botwiny pasuje nam wyjątkowo jako lekka kolacja, do niej kilka kromek podsmażonego chleba lub bułki, szklanka wody z cytryną i można śmiało przeczekać upały.


Dodać kilka łyżek wywaru i wymieszać. Wlać do zupy i zagotować na umiarkowanym ogniu co chwilę mieszając, dodać masło. Na koniec doprawić sokiem z cytryny. Podawać z dowolnymi dodatkami.


Wypróbuj nasze inne przepisy na dania z botwinką! Zupa z botwiny z ziemniakami to propozycja na pyszną i kolorową zupę. Gotuj ją dopóki na straganach jest dostępna pyszna, młoda botwina! Gdy tylko w sklepach pojawi się botwina, grzechem byłoby z niej nie skorzystać.


Polecamy pyszną botwinkę, jaką od wieków podawano na polskich stołach. To jest chłodnik ogórkowo-rzodkiewkowym, ale napewno nie z botwinki, bo młode buraczki są tu tylko dodatkiem, tak jak czosnek, czy koperek! To nie ma nic z wspólnego a chłodnikiem. A tak na marginesie to bardzo bardzo na męczyłem się aby dodać opinię. Zupa botwinka to jedna z pierwszych zup jakie gotuję z wiosennych nowalijek.


Zawsze dodaję też sporo młodej marchewki oraz ziemniaki i obowiązkowo koperek. Jeśli ktoś ma ochotę, to może też dorzucić do swojej porcji jajko gotowane na twardo. Prosta, szybka, pyszna zupa z botwiny to idealna zupka na letnie dni. Sezon na botwinkę się zaczął, więc pewnie w większości Waszych domów taka zupa z botwinki na stole już się pojawiła, lub pojawi.


Jeśli Wasze przepisy na zupę z botwinki się zagubiły lub nie jesteście z nich zadowoleni, albo nigdy jeszcze takiej zupy nie próbowaliście zrobić, to skorzystajcie z tego. Kiedy nie mamy apetytu, nie mamy ochoty na spędzenie długich godzin w kuchni, szybki w przygotowaniu i orzeźwiający chłodnik, jest tym, czego potrzebujemy! W dużym garnku zagotować szklankę wody. No to dzisiaj zupa z botwiny z ziemniakami, mlekiem koksowym, fasolą, soczewicą lub ciecierzycą i warzywami.


Co z botwiny

Botwinę dokładnie umyć, buraczki obrać. Lekka sałatka z liści botwiny - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Barszcz podajemy z ugotowa nymi ziemn iakami - najlepiej młodymi, ewentualnie z jajkiem na twardo. Zdarza się, że barszcz straci go, ale sok z cytryny przywróci jego barwę. Barszcz wiosenny kocham za jego głęboki nasycony kolor.


Obecnie różne wersje tej zupy można zjeść w restauracjach, ale też goszczą na stołach w naszych domach w upalne dni. Jak sama nazwa wskazuje, chłodnik pomaga się orzeźwić, gasi pragnienie i głó a jednocześnie stanowi idealną, lekką potrawę na dni, kiedy. Lekkostrawna i orzeźwiająca botwinka to prawdziwy wiosenny przysmak, na dodatek bardzo wartościowy, bo prócz witamin i składników mineralnych zawiera cenne bioflawonoidy – silne przeciwutleniacze.


Barszcz z botwinki lub prościej mówiąc botwinka, to potrawa przygotowana z młodych liści oraz korzeni buraka ćwikłowego. Dodatkiem do zupy mogą być młode ziemniaki, jajka lub posiekany szczypiorek. Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowych (m.in. w związku z wysyłaniem materiałów reklamowych, informacji o nowościach, promocjach itp.) przez Prymat Sp. Dla mnie najważniejsza obecnie jest botwinka. Spieszmy się więc, póki dostępne są delikatne liści i łodygi młodych buraczków.


Do odrobiny zagotowanej wody dodać pół łyżeczki cukru i sok z połowy cytryny. Dorzucić posiekaną botwinę. Gotować do miękkości, po czym wystudzić, umieszczając garnek w misce z wodą i lodem. Dziś przedstawiam przepis na pyszną wiosenną zupę: botwinka.


Co z botwiny

Przyrządzam ją regularnie dopóki na moim ryneczku jest w sprzedaży botwinka czyli młode buraczki z łodygami i liśćmi. Co ciekawe, zauważyła Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Gazdowanie.


Mam nadzieję, że pomysł spotka się z Waszą aprobatą. W przyszłym tygodniu pojawi się przepis na wspomniany domowy bulion z warzyw. A teraz zapraszam na miseczkę pysznej zupy z botwiny i ziemniaków. Częstujcie się przepisem #128522; PS. Sposób wykonania sałatki z botwiny: Wymieszaj wszystkie składniki sosu, dopraw solą i pieprzem i odstaw na kilkanaście minut, aby wszystkie smaki się połączyły.


Z botwinki odetnij część z buraczkami. Umyj liście, delikatnie osusz ściereczką i posiekaj razem z łodyżkami. Te zimne zupy wzbogaca się o rozmaite składniki, np. Najbardziej popularną zimną zupą jest chłodnik litewski serwowany z jajkiem ugotowanym na twardo oraz chłodnik ogórkowy. Chłodniki są doskonałą alternatywą zup w upalne dni.


Odmianą zupy chłodnik jest okroszka, czyli zupa wywodząca się z kuchni rosyjskiej. Zobacz, jak przygotować doskonały chłodnik według Karola Okrasy. Nie zabraknie w nim rzodkiewki, ogórka, koperku i oczywiście ziemniaków z okrasą!


Bardzo aromatyczna, cudownie czerwona zupa z botwiny, czyli młodych liści i korzeni buraka. Ja zdecydowanie należę do grupy fanów botwiny. Zupę przygotowuję na delikatnym wywarze drobiowym. Przygotować wywar drobiowy. Do dużego garnka włożyć obraną marchewkę.


Oprócz pysznego smaku, dostarcza wielu witamin i minerałów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty