piątek, 23 marca 2018

Przepis na kapuste z grochem

Kapusta z grochem wigilijna Jeszcze lat temu kapusta z grochem wigilijna była zupełnie nieznanym mi daniem. Nie było u nas w domu zwyczaju jej podawania. Groch z kapustą wyśmienicie smakuje podany z usmażonymi żeberkami. Wigilijna kapusta z grochem z przepisu Magdy Gessler przygotowywana jest z dodatkiem cebuli i majeranku.


Będzie świetnie smakować z kromką świeżego pieczywa.

Przyrządź kapustę z grochem ją tak, jak Magda Gessler! Głosujcie w naszym plebiscycie na gwiazdę wigilijnego stołu! Durszlak - kapusta z grochem mojej babci. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem.


Najlepszą kapustę z grochem robiła zawsze moja babcia, ale wydaje mi się, że kapusta, którą zrobiłam w tym roku, jest bardzo bliska tamtego ideału. Poniżej podaję przepis w wersji postnej, ale można też przygotować kapustę w wersji mięsnej, dodając wędzonkę lub kiełbasę. Składniki: kg kapusty kiszonej.

Prosta do przygotowania postna, tradycyjna wigilijna potrawa. Obecna zapewne w wielu domach od pokoleń. Jednak w połączeniu z kaszą jaglaną może być smaczną, całoroczną potrawą wegetariańską.


To świetną propozycja na obiad lub lunch w pracy. O jej ciekawym smaku decydują zwłaszcza suszone grzyby i kiszona kapusta. Kolejny przepis, który robiłam pierwszy raz. I tak jak w przypadku pasztetu, dałam radę. Dodane przez lubiesuperzjesc w: Tylko o kuchni.


Z kiszonej kapusty: surówki, pierogi, naleśniki, krokiety, łazanki, kapusta z grzybami, kapusta z grochem, kapusta zasmażana, kapuśniaki, bigos. Bardzo sycący dodatek do ryby, który idealnie komponuje się z ziemniakami z wody. Aby nadać jej jednak wyjątkowego smaku, kapustę ugotuj w aromatycznym bulionie z grzybami leśnymi. Kroki wykonania: Do garnka dać kapustę, zalać wodą , gotować. Do drugiego garnka dać wypłukany groszek - gotować, zetrzeć marchewkę na tarku, wsypać do kapusty, dodać liście i ziele angielskie, gdy groszek jest pół miekki wsypać do kapusty, dodać kostkę rosołową , gotować, cebulkę drobno pokroić, usmażyć na tłuszczu dodać łyżkę mąki, zrobić zasmażkę, wsypać.


W związku z powyższym prosimy Cię o zapoznanie sie z naszą Polityką Prywatności, w której zawarte są informacje na temat tego jak wdrożyliśmy RODO w naszym serwisie. Newsletter smaków życia.

Bądź z nami wszędzie tam gdzie jesteś i zapisz się do naszego newslettera. Każda gospodyni przygotowuje je w inny, ulubiony sposób. Groch, wymoczony przez noc w wodzie, można gotować krócej, żeby ziarenka pozostały w całości lub potrzymać nieco dłużej na zmniejszonym ogniu, rozgotowując na gęstą papkę.


Po tym czasie wodę odlej, nalej świeżej, dodaj majeranek i gotuj groch na małym ogniu przez około – minut (aż będzie miękki, może się lekko rozpadać). Na drugi dzień gotujemy do miękkości razem z obranymi umytymi ziemniakami. Groch zalewamy zimną wodą odstawiamy na całą noc. Ziemniaki i groch mają być rozpadające się. W drugim garnku zalewając kapustę kiszoną zimną wodą gotujemy do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim-jeśli kapusta jest bardzo kwaśna należy ją wypłukać wcześniej przed gotowaniem dwukrotnie.


Włożyć do drugiego garnka. Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku i drobno pokroić. Podlać wodą, przyprawić zielem angielskim, liściem laurowym i kminkiem. Przykryć i gotować tak długo, aż kapusta będzie miękka. Na patelni rozgrzać sporą łyżkę masła.


Wrzucić i usmażyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ewa wachowicz przepisy kapusta z grochem. Jest to bardzo sycące i smaczne danie, które każdy przygotowuje na swój własny sposób, uzupełniając nawet o dodatkowe składniki takie jak: suszone grzyby, rodzynki czy ziemniaki. Kapusta słodka z grochem Groch łuskany moczymy przez całą noc, następnie w tej samej wodzie gotujemy do miękkości.


Szybka i prosta w wykonaniu potrawa. Groch wypłukać i kilka godzin moczyć, następnie ugotować do miękkości, tak aby się nie rozpadł. W moim domu przygotowuje się ją na trzy sposoby. Dziś pierwszy z nich, zapewne dla niektórych nietypowy, bo bazujący na słodkiej kapuście. Z podanego przepisu otrzymacie duży garnek kapusty, która później będzie smacznym dodatkiem do dań obiadowych.


Jest łatwa w przygotowaniu, trzeba tylko dobrze przyprawić aby nie była mdła i uważać przy gotowaniu grochu. W moich rodzinnych stronach kapusta z grochem (albo groch z kapustą) jest często podawany, a już tradycyjnie - jako danie wigilijne - wtedy w wydaniu postnym tylko z cebulką. Kiedy postne wydanie już nie obowiązuje oczywiście dodaję boczuś, który wzbogaca smak potrawy. Sprawdzi się jako jedno z dań na wigilię.


Wypróbuj sprawdzony przepis!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty