wtorek, 6 marca 2018

Co do żurku

Re: Żurek Hej, Co do żurku , wystarczą dni w cieple, ja kłade naczynie z żurem na kaloryferze i spokojnie trzy dni wystarczą. Smacznego Pozdrawiam Malina P. Lista składników wymaga krótkiego wstępu. Do przygotowania dobrego żurku potrzebne są dobrej jakości produkty.


Tu nie ma kompromisów – ja zwykle używam domowego rosołu lub własnej roboty bulionu (nawet wołowego) z zamrożonych zapasów.

Zamiast białej kiełbasy do żurku, barszczu lub zupy chrzanowej można dodać plasterki chrupiącego boczku lub szynki parmeńskiej albo chipsy z salami. Jeśli zazwyczaj do Waszego żurku trafiają pokrojone w kostkę ziemniaki, możecie tym razem przygotować zupę nieco inaczej. Jaki chleb kupić do podania żurku?


Dylematy zaczynają się już podczas wizyty w piekarni lub markecie. Najlepiej wybrać chleb okrągły z twardym spodem. Gdy pieczywo jest już w domu, a żur pyrkocze na gazie, zabieramy się do przygotowania chlebków.


Jak wydrążyć chleb do żurku?

Co zrobić, żeby był chrupiący? Chleb do żurku sprawi, że podana w nim zupa zauroczy wyglądem. Przepis na chleb do żurku jest łatwy, dlatego warto go przygotować i cieszyć się smakiem nie tylko pysznej zupy, ale i chrupiącego domowego chleba :) Zdjęcia i pomysł Kamila D±browska-Grec.


Jeśli macie ochotę w te święta cieszyć się żurkiem przygotowanym od początku do końca przez Was samych, to biegnijcie szybko po mąkę i do roboty! Składniki: minimum na litra wielkanocnego żurku. Przyprawy (opcjonalnie): ząbek czosnku 2. W trakcie kiszenia, co jakiś czas zaglądamy do naczynia, czy nie pojawia się pleśń i mieszamy miksturę. Gotowy zakwas przelewamy do butelek i przechowujemy w lodówce do tygodni. Warto odłożyć 2-łyżki, które później w miejsce chleba użyjemy do przygotowania kolejnej porcji.


To drugi przepis na chleb do żurku na stronie, tym razem przygotowany jedynie na niewielkiej ilości drożdży. Z podanych proporcji wychodzą bochenki o średnicy mniej więcej cm. Dla zapracowanych – można je przygotować wcześniej, po ostudzeniu zamrozić, a przed użyciem jedynie rozmrozić.


Istnieje również przepis, w którym barszcz biały gotuje się analogicznie do żurku, jednak zamiast zakwasu z mąki stosuje się serwatkę z zsiadłego mleka – pozostałą po odcedzeniu sera. W niektórych regionach kraju np. Kielecczyźnie dodatkowo jako zakwas stosuje się wodę z kiszonych ogórków.

Zakwas na żur lub żurek to podstawa przy szykowaniu kwaśnej zupy na bazie mąki żytniej. Mój przepis na zakwaś do żuru i żurku stosuję od lat. Taki zakwas zawsze warto mieć w lodówce np.


Polecam też przepis na zakwas do białego barszczu, który szykuję na bazie mąki pszennej. W ten sposób odzyskają świeżość. Lekko kwaskowy, pokrzepiający smak żurku, zawdzięczamy przygotowanemu wcześniej zakwasowi.


Zakwas można kupić lub sporządzić samemu w domu. Wszystko zalej bulionem warzywnym. Po upływie wyznaczonego czasu, wlej zakwas na żurek wraz z mąką. Do żurku dodaj sól, a także majeranek, wszystko wymieszaj.


Jeśli mamy pewność, że chleb jest na zakwasie (bo np. upiekliśmy go sami) to z powodzeniem można wrzucić kawałek takiego chleba, to przyspieszy ukiszenie zakwasu na żurek. Jeśli nie mamy pewności co do chleba kupionego w piekarni to ten składnik można pominąć, a zakwas na żur i tak się ukisi tylko po prostu kiszenie będzie. Ten prosty przepis na chleb do żurku zajmie ci tylko kilkanaście minut – reszta, to czas na wyrastanie ciasta i jego pieczenie. Przygotuj swój własny, domowy żurek w chlebie, aby zaimponować najbliższym i cieszyć się wyjątkowym smakiem tradycyjnej polskiej Wielkanocy.


Sprawdzony przepis na żurek do chlebka znajdziesz tutaj. Pomysł MaćkaKrzysztofa potwierdzam genialny pozwolił nam nadal jeść ukochany żurek, który robiłam kiedyś na zakwasie z mąki żytniej. Z żalem wylałam i sądziłam,że nigdy już nie będziemy się cieszyć żurkiem. Ja w żurku nie mam marchewki, selera, pietruszki i pora.


Oryginalna forma do podania np. Z powodzeniem można go również użyć do podania innych potraw np. Po odpowiednim przygotowaniu – tylko lekko nasiąka od środka, natomiast z zewnątrz pozostaje suchy i chrupiący. I tu świetnie sprawdzi się Żurek WINIARY! Ugotuj wywar z białej kiełbasy i dodaj do niego żurek, a pysznym posiłkiem będziesz się cieszyć w mniej niż pół godziny.


Możesz również zaserwować swoim bliskim tradycyjny żurek z ziemniakami i na przykład z dodatkiem boczku lub żeberek – postaw na dodatki, które najbardziej lubisz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty