czwartek, 15 marca 2018

Faworki film

Krok po kroku przygotujesz rewelacyjne faworki, zapominając o dotychczasowych problemach. Dodatkowo przygotowałam, dla tego samego ciasta, drugą łatwą wersję i do tego zdrowszą. Przygotowanie faworków jest nieco łatwiejsze niż smażenie pączków. Być może dlatego chrust cieszy się tak dużą popularnością w Tłusty Czwartek :-) Ciasto na faworki nie zawiera drożdży, sody ani proszku do pieczenia. Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu w nie powietrzu podczas wałkowania.


Takie faworki, które się nie ciągną, a pękają w ustach, ładnie pachną, smakowicie wyglądają i nie są zbyt ciężkie dla naszego żołądka?

Jeśli szukasz przepisu na lekkie chruściki koniecznie wypróbuj mój sposób: 7ml mąki tortowej, żółtek , 2ml śmietany , ml spirytusu lub octu, szczyptę soli, aromat. Najlepsze faworki są kruche i lekkie. Jak zrobić pyszne faworki domowe?


Zastanawiałam się co upiec w tym roku na Tłusty Czwartek – pączki czy faworki? I to kusi i to nęci :) Dziś prezentuję Wam faworki, żebyście też mieli wybór (przepis na pączki można znaleźć tutaj). Ciasto na faworki przy pierwszym zagniataniu jest dość twarde, dlatego jeśli macie pod ręką kogoś silnego, kto podjąłby się tego zadania warto skorzystać z pomocy. Temperatury tłuszczu pilnowałem z termometrem.


Druga próba od razu z większymi jajkami, bez żadnych kombinacji żeby było dokładnie jak w przepisie.

Ciasto wyszło jeszcze twardsze, aż trudno było z nim pracować. Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Można zrobić je bez proszku do pieczenia, tłukąc wcześniej ciasto. Dodatkowo publikujemy tu przepisy dnia oraz cenne porady, jak w kuchni wykorzystać różne dodatki.


Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek. Znane również jako chrust. Dzisiaj Tłusty Czwartek – zrobiłam faworki.


Moje gotowanie niezupełnie przez przypadek zostało nagrane i powstał film obrazujący wykonanie faworków. Zapraszam serdecznie do oglądania, jak się smaży chrust. Sprawdź nasz wypróbowany. Jeśli wam się podoba i chcecie więcej filmów, to bardzo proszę o komentarze. Nie wszyscy w tłusty czwartek zajadają się pączkami.


Dla tych, którzy wolą chrupiące faworki (chrusty czy chruściki), mamy przepis na faworki według. Forum - faworki chrusty film (243) Odp. Dodane przez amela w: Tylko o kuchni. Zbyteczna jest także margaryna, wystarczy śmietana i to nie tłusta, ale.


Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!

Zapisz przepis w ulubionych. Przepisy dostępne są na. Jeśli jednak takiego nie masz, a chcesz zaserwować swoim bliskim chrusty, sprawdź, jak je przygotować. W Tłusty Czwartek na polskich stołach oprócz pączków królują oczywiście faworki - najlepiej te domowej roboty. Oto najlepsze przepisy na.


Trzeba jedynie dokładnie odmierzyć składnik, trzymać się receptury i. Siadałyśmy przy stole, na którym królowała duża, drewniana stolnica, mama wałkowała ciasto i wycinała prostokąty z dziurką, a ja zawijałam z nich „warkoczyki” i przyglądałam się, jak szybko rosną na gorącym oleju. Wyśmienity smakołyk zajadany podczas ostatnich dni karnawału to pyszny chrust - ciasteczka podawane w tłusty czwartek, obficie posypany cukrem pudrem. I mimo tego że są przysłowiową bombą kaloryczną to możemy sobie na nie pozwolić w te ostatnie dni karnawału.


Tłusty czwartek to dzień, w którym nie trzeba się ograniczać, jeśli chodzi o pochłanianie smakołyków. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Zagnieść ciasto, dodając pozostałe składniki.


Następnie przykryć je ściereczką i pozostawić na minut. Nożem wyciąć paski (ok. 3x8cm). Usmażyć jak faworki na rozgrzanym oleju. Najnowsze przepisy Bezmięsne.


Powycinać ciasto i zrobić faworki następnie zozgrzać olej w garnku , smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron. Oczywiśćie posypać cukrem pudrem , tylko jak troszke ostygna. Część z nas nie objada się wtedy pączkami - wolimy chrusty, znane też jako faworki.


Zbliża się tłusty czwartek, który zwiastuje koniec karnawału. Tego dnia możemy bezkarnie się objadać. Choć zazwyczaj sięgamy po pączki, warto usmażyć też faworki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty