Cebulę pokroić w pół plastry i włożyć na paprykę. Papryka konserwowa najlepsza. Zakręcić słoiki i pasteryzować minuty. Od ponad lat przygotowuję paprykę z tego przepisu. Przechowywana w piwnicy może stać bardzo długo-aż do kolejnego sezonu.
Ważnym etapem w przygotowaniu papryki, jest czas gotowania słoików, nie może być zbyt długi gdyż papryka będzie bardzo miękka, i nie będzie się nadawała do sałatek, czy koreczków.
I trzeba to nazwać po imieniu. Arcydzieło mojej przyszywanej Babci Ninki:) Podaję jej przepis i na zdjęciu jest jej papryka:) Moja będzie się dopiero robić:) min średnie przystępne. Marynowana papryka jest pozycją obowiązkową na tegorocznej liście przetworów.
Zimą słoiczek przygotowanej w ten sposób papryki posłuży jako dodatek do obiadu, sałatek czy kanapek. Czerwona, zielona, żółta, pomarańczowa – papryka. Warzywo, które kusi swoim smakiem, zdobi potrawy, wzmacnia siły witalne oraz poprawia libido.
Kaloryczność 1g papryki czerwonej wynosi około kalorii, podobnie jak zielonej, a żółtej - kalorii. Przepis na papryka konserwowa.
Zalewa do papryki konserwowej Zalewę zagotowujemy,przyprawy dodajemy do każdego słoika z papryką pokrojoną w paski. Gorącą zalewamy paprykę,pasteryzujemy ok. Odwracamy do góry dnem i czekamy aż przestygnie SMACZNEGO.
Zobacz filObieranie papryki. Taka marynowana papryka świetnie smakuje i jest super dodatkiem do różnych dań. Do przetworów na zimę używamy z reguły papryki czerwonej, ale spokojnie możecie tez zamarynować paprykę żółtą, pomarańczową. Jesienią wpadłam w szał robienia przetworów,byłam kilka razy na giełdzie. Wszystko mi schodzi ,ale papryki konserwowej podobnie jak konserwowych ogórków nie chcą.
Składniki zalewy zagotować, dorzucić umytą, pokrojoną w paski i pozbawioną gniazd nasiennych paprykę. Można to uzależnić od tego, czy lubimy kiedy papryka jest lekko twardawa i chrupiąca - wtedy minut od wrzucenia na wrzątek, czy wolimy bardziej miękką - wtedy minut od zagotowania. Włożyć do słoików, dopełnić zalewą, na wierzch dać łyżkę oleju. Najbardziej lubię taką pół na pół.
Wrzucam paprykę na wrzątek i trzymam ją w nim do momentu ponownego zagotowania - zwykle tyle wystarczy. Do wody wsypać sól i cukier, dobrze wymieszać (cukier i sól powinny się rozpuścić), wlać ocet i wymieszać. Do każdego słoika włożyć przyprawy, następnie ułożyć dosyć ciasno paprykę i zalać przygotowaną zalewą.
Dodatek miodu do marynaty sprawia, że papryka jest niesamowicie smaczna, słodka, chrupiąca, po prostu idealna. Następnie sparzyć w przegotowanej wodzie i układać w słoikach wcześniej należy do każdego dodać gorczycę, liść laurowy i ziele ang. Buraczki marynowane z papryką Buraczki te zrobiłam w sierpniu, dopiero teraz otworzyłam słoik, okazało się, że są bardzo dobre, więc mogę Wam w końcu podać sprawdzony przepis.
Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski i wrzucić na wrzącą wodę na minut, by ją sparzyć. ZALEWA: Wodę, ocet, cukier, sól, zagotować. Odcedzoną gorącą paprykę układać ciasno w słoikach dodać gorczycę, listka laurowego,ziele angielskie i na wierzch do każdego słoika wlać po łyżce oleju. Ogórki z papryką na… odkwaszenie organizmu?
Przetwory z ogórków i papryki – szczególnie z tych konserwowych – posiadają wiele substancji zasadowych co oznacza, że odkwaszają one organizm! Takimi substancjami są sole mineralne, miedź, wapń, magnez, żelazo, cynk, fosfor, białko, fluor, a nawet błonnik pokarmowy i węglowodany. Możemy się nią raczyć przez całą zimę.
Przekonaj się, że zrobienie papryki marynowanej wcale nie jest trudne. Poznaj przepis na marynowaną paprykę. PAPRYKA KONSERWOWA - pyszna, domowa papryka konserwowa :) PRZEPISY JOLI - NAJLEPSZE, SPRAWDZONE PRZEPISY - witajcie na mojej kulinarnej stronie.
Mam na imię Jola i wraz z Grzegorzem zapraszam Was do wspólnego gotowania. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. I choć wydawać się może, że największą wartość mają świeże warzywa, papryka w occie również może nieść za sobą wiele korzyści, a kto wie, czy nie jeszcze więcej. I nie jest trudna w przygotowaniu!
Na próbę do dwóch słoików dodałem trochę kolendry. Dziękuję i Pozdrawiam, Jerzy. Z tego przepisu otrzymacie świetną domową, marynowaną w zalewie octowej paprykę. Sprawdzony i łatwy przepis.
Jest ceniona jako źródło luteiny i zeaksantyny (przeciwutleniacz, należący do barwników karetonoidów), które potrafią unieszkodliwić wolne rodniki w siatkówce oka, a nam zapewnić dobre widzenie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.