czwartek, 15 marca 2018

Faworki bez smażenia

Faworki bez smażenia – nadal są pyszne! FAWORKI PIECZONE mają znacznie mniej kalorii i praktycznie w ogóle pozbawione są tłuszczu (tyle tylko co w żółtku). Są równie chrupiące, jak te smażone.


No i co najważniejsze – także kształtem przypominają te tradycyjne #128578; Spróbujcie, może Wam posmakują. Propozycja na proste i smaczne faworki bez smażenia , upieczone w piekarniku.

Można powiedzieć że są to faworki fit :) dla osób dbających o figurę. Będziemy potrzebować : 2g mąki. Tanie i łatwe do wykonania faworki, proponuję od razu robić z podwójnej porcji składników. Wlać do dużej miski szklankę mleka,dodać łyżki cukru,rozkruszyć drożdże i wszystko dokładnie połączyć. Odstawić do wyrośnięcia.


Do wyrośniętego zaczynu przesiać mąkę,dodać rozmieszane całe jajka,pozostały cukier,cukier waniliowy,pozostałe mleko i roztopioną,ostudzoną. Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków.

Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Dodane przez amela w: Tylko o kuchni. Zbyteczna jest także margaryna, wystarczy śmietana i to nie tłusta, ale. Obowiązek w tłusty czwartek, oprócz zjedzenia pączka? Oczywiście zjedzenie chrustu, zwanego też faworkami.


Do przygotowania faworków będziemy potrzebowali: 2g mąki pszennej (typ 45 5lub 550) jajka. Zapisz przepis w ulubionych. Następnie wałkować ciasto coraz cieniej - już bez składania na pół, dochodząc do grubości 6-7. Przygotowanie faworków: Wykrawać radełkiem paski szerokości 3-cm.


Przepis ostatnio zapisali. Formować faworki (pośrodku każdego paska zrobić nacięcie i przewinąć przez nie jeden koniec ciasta). Układać je na tacach i trzymać w chłodnym miejscu.


Pełnoziarniste pieczone faworki bez tłuszczu. Zdecydowanie trudniejsze do obmyślenia hehe. Całkowicie pełnoziarniste, bez dodatku tłuszczu i cukru a na dodatek pieczone zamiast tradycyjnego smażenia.

Jeśli by dodać to, że są chrupkie i mają te urzekające. Lista przepisów na faworki bez smazenia z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!


Smażymy jak zwykłe faworki na gorącym oleju z tą uwagą, że w połowie smażenia przewracamy je na drugą stronę – inaczej spiecze się tylko dno, wierzch pozostanie surowy. Można podawać z konfiturą różaną lub ulubionym powidłem. Wyszukaj też inne przepisy za pomocą wyszukiwarki przepisów. Podobno pomaga to otrzymać temperaturę tłuszczu na odpowiednim poziomie :-).


Pamiętajcie, że do smażenia faworków potrzebny będzie smalec i głębokie naczynie. Jeśli nie macie smalcu, możecie smażyć faworki na oleju arachidowym lub oleju ryżowym. Są kruche, mocno napowietrzone, i co ważne, robi się je ekspresowo, dużo szybciej niż tradycyjnie i nie potrzeba do wyrabiania ciasta silnych rąk męskich :), bo zagniata się je banalnie i bez wysiłku. Czas przygotowania, bez smażenia, to ok.


Brzmi zachęcająco, prawda? Szczególnie na niezapowiedziane wizyty gości. Ciasto można wałkować tradycyjną metodą - wałkiem lub przystawką do miksera planetarnego.


Najlepsze faworki jakie kiedykolwiek jadłam. Jest karnawał i nie wyobrażam go sobie bez smażenia faworków. Jeśli jednak takiego nie masz, a chcesz zaserwować swoim bliskim chrusty, sprawdź, jak je przygotować. Na stolnicę wysypać składniki , do tego smietanę ja używam gęstą -nie lejącą to ważne ! Możesz to robić już na etapie wałkowania.


Postępuj z nim tak, jak np. Zrobiłam wczoraj faworki z Pani przepisu,wyszły kruche z pęcherzykami, jednak jak dla mnie twarde. W dniu dzisiejszym jeszcze twardsze, po zjedzeniu kilu mam podrażnione podniebienie. Robię faworki od co najmniej lat i muszę przyznać, że z mojego babcinego przepisu są równie kruche, ale nie twarde, trudno je donieść do ust. Do smażenia użyj delikatnego oleju roślinnego np.


Aby sprawdzić, czy olej wystarczająco się nagrzał wrzuć do garnka kawałeczek ciasta. Jeśli szybko wypłynie i skwierczy - możesz smażyć faworki. Aby faworki usmażyły się na rumiano ustaw małą lub średnią moc palnika. Zastanawiałam się co upiec w tym roku na Tłusty Czwartek – pączki czy faworki? I to kusi i to nęci :) Dziś prezentuję Wam faworki, żebyście też mieli wybór (przepis na pączki można znaleźć tutaj).


Ciasto na faworki przy pierwszym zagniataniu jest dość twarde, dlatego jeśli macie pod ręką kogoś silnego, kto podjąłby się tego zadania warto skorzystać z pomocy. Oponki z serem białym są bardzo smaczne, lekkie i pulchne. To najlepszy przepis na oponki, jaki znam.


Podczas smażenia ładnie rosną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty