piątek, 2 marca 2018

Lazania bolońska

Duży garnek sosu bolońskiego możemy nastawić już dni wcześniej. Poziom trudności zaawansowany. Czas przygotowania 40min. Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania.


Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane. Składniki: dag mięsa mielonego (u mnie mielona łopatka) cebula. Przygotuj to danie we własnym zakresie i podziel się swoja opinią! Naczynie do zapiekania smarujemy delikatnie oliwą lub masłem, wylewamy trochę sosu beszamelowego, układamy płaty makaronu lasagne, polewamy sosem mięsnym, następnie sosem beszamelowym i posypujemy startym serem. Ponownie układamy płaty makaronu lasagne, polewamy sosem mięsnym, sosem beszamelowym i posypujemy startym serem.


Wydawało mi się, że w naszym kraju określenie „lazania” powinno się już upowszechnić. W końcu przyrządza się ją od przynajmniej kilkunastu lat. Okazuje się jednak, że takiego słowa nie ma w słowniku języka polskiego. Zapiekany makaron z sosem bolońskim, beszamelem i parmezanem jest genialny w swojej prostocie.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na lazania bolońska lasagne bolognese. Zobacz, jak przygotować sprawdzony przepis na Bolońska lasagne. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem.


Właściwie to sama nie wiem dlaczego lazania nie weszła do panteonu dań kultowych. To znaczy weszła, ale nie została skatalogowana. A przecież wykarmiłam nią tyle wygłodniałych żołądków. Ta zapiekanka to nic innego w smaku jak wszystkim dobrze znana lasagne. Od tradycyjnej lasagne różni ją sposób przygotowania i rodzaj użytego makaronu.


Nie przekładamy warstw makaronu sosem, tylko mieszamy go z sosem serowym a sos boloński układamy na samym wierzchu zaraz pod serem. Dziś przepis na lasagne bolońską. To klasyczny przepis, który jednak występuje w bardzo wielu wersjach - wg jednych powinny być tylko pomidory i mięso, inne wersje dopuszczają warzywa takie jak marchew czy seler naciowy.


Moja wersja jest kompilacją kilku przepisów. Lazania z sosem bolońskim. Przepisy na temat: lazania bolońska.


Jako miłośniczka kuchni włoskiej musiałam w końcu dodać przepis na jedno z moich ulubionych dań rodem ze słonecznej Italii. Smak lazanii za każdym razem przenosi mnie w myślach. Już nie mogę się doczekać kiedy znów tam wrócę, tymczasem polecam przepyszne, aromatyczne lasagne bolognese. Nettare d’Oliva Monini - 1ml. Kalkulator kalorii - sprawdź ile kalorii zawierają twoje posiłki.


Tabele kalorii, wartości odżywcze, kalorie produktów, kcal, białko, węglowodany, tłuszcz, tabela kalorii. Wołowina w sosie pomidorowym przekładana płatami makaronu doprawiona bazylią i oregano z odrobiną parmezanu… Idealna i na obiad i na kolację. Przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale czego się nie robi dla smaku? Ugotujcie lasagne zgodnie z zaleceniami producenta.


Lazania bolońska

Po ugotowaniu najlepiej położyć płaty lasagne płasko na ręczniku po to, aby nie straciły swojej formy (2). Na dnie naczynia do zapiekania rozprowadźcie niewielką ilość sosu ragu` ( sos boloński) (3). Dno naczynia do zapiekania posmarować sosem bolońskim, nałożyć warstwę makaronu, zalać sosem, następnie beszamelem, oprószyć tartym parmezanem i ponownie ułożyć płaty makaronu. Nałożyć kolejne warstwy - aż do wyczerpania składników.


Na samej górze powinien być beszamel z serem. Sos bolognese, czyli sos boloński lub ragu bolognese to mięsny sos pochodzący z Bolonii, wykorzystywany do przygotowania tagliatelle alla bolognese (tagliatelle all’uovo) oraz lasagne alla bolognese (lasagne al forno). Sos ten często poza granicami Włoch wykorzystywany jest do przygotowywania tzw. Mięciutkie płaty makaronu przełożone warstwami sosów: mięsnym o zdecydowanym smaku oraz beszamelowym o pomidorowo-ziołowej nucie, a całość pod serową czapecz. Na dno naczynia żaroodpornego wlej warstwę sosu bolońskiego i posyp ją serem.


Lasagne: Rozgrzej piekarnik do 190ºC. Następnie połóż na nim warstwę makaronu. Kolejna warstwa to beszamel. Znowu ułóż warstwę makaronu.


Analogicznie ułóż następne warstwy, przy czym ostatnią warstwą powinna być ta zrobiona z beszamelu. Ciekawe porady nie tylko naszych użytkowników. Jak zrobić lasagne bolognese? To nie jest szybka i prosta lasagne z resztek z lodówki. Ta jest wyszukana i wymaga nieco więcej nakładu pracy.


Jednak jej smak pamięta się na długo. Sos boloński jest prosty, nawet bardzo prosty do zrobienia, ale gotuje się stosunkowo długo, dlatego nie ma co się bawić w robienie małej ilości. Trzeba nastawić od razu wielki gar, a niewykorzystany zamrozić w pojedynczych lub podwójnych porcjach. Bo sos boloński świetnie się mrozi, nic nie tracąc na smaku. Cudownie rozgrzewająca i pyszna :) Jeśli podobnie jak moje dzieci jesteście fanami makaronu po bolońsku (klik) nie zawiedziecie się smakiem tej zupy :) Robiona niemal identycznie co sos z tą tylko różnicą że jest nieco rzadsza, jest zabielana a makaron spaghetti zastąpiony jest w tym wypadku gnocchi ;) Jeśli nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad skorzystajcie z mojej propozycji.


Jest to pyszne i bardzo sycące danie, które doceni cała rodzina. Połączenie mielonego mięsa z pomidorowym sosem okaże się ciekawym urozmaiceniem codziennych obiadów, jak i tych pasujących na leniwy weekend.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty