piątek, 16 marca 2018

Ewa gotuje żurek wielkanocny

Gorąco zapraszam na najnowszy odcinek mojego programu z cyklu Ewa gotuje. Grzyby zalewamy zimną wody i moczymy około minut. Marchewkę, pietruszkę obieramy, kroimy na kawałki, zalewamy wodą, dodajemy grzyby suszone i gotujemy.


Wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy. Przepis na żurek autorstwa Ewy Wachowicz z programu Ewa gotuje. Połowę podsmażonego boczku dodać do garnka.


Przyprawić żurek zielem angielskim, liściem laurowym, majerankiem i czosnkiem. Zalać wodą i dodać namoczone suszone grzyby. Dodane przez nana74j w: Tylko o kuchni. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na odrobinie oleju, dodajemy pokrojony w kostkę boczek i przesmażamy, następnie dodajemy posiekany drobniutko czosnek i jeszcze chwilkę smażymy mieszając. Idealny żurek wielkanocny.


Tradycyjny żurek wielkanocny to najlepsze danie świąteczne. Przepis poleca Ewa Wachowicz, miłośniczka gotowania, autorka świetnych książek kulinarnych. Prowadzi w Posacie autorski program „Ewa gotuje”. Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat ATM ROZRYWKA.


Odcinki Ewa gotuje w TV: Nowe odcinki Polsat sobota o godz. W różnych regionach kraju żurek gotuje się wedle różnych receptur. Do żurku używa się wędzonych kości, wędzonki, szynki, smażonej kiełbasy, białej kiełbasy, czy żeberek – ja mam jeszcze inny sposób, dzięki któremu uzyskuję głęboki. Przed nami Wielkanoc, czyli czas, w którym na stole będą królowały tradycyjne potrawy. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na obiad wielkanocny ewy wachowicz.


Ewa gotuje żurek wielkanocny

Ewa Gotuje Baranek Wielkanocny - informacje, zdjęcia, materiały video. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle w wysokim garnku. Dodać posiekany czosnek i wszystko razem przesmażyć, uważając przy tym, by czosnek się nie zrumienił. Specjalność naszej polskiej kuchni znana od pokoleń. Jego charakterystyczny smak i aromat teraz wiąże się przede wszystkim z Wielkanocą.


Właśnie tak postąpiła również Ewa Wachowicz. Na swojej stronie internetowej zamieściła więc przepis na żurek, który sprawdzi się w każdej kuchni! Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą! Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu.


Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu! Zobacz nasze przepisy na Polki. Mój ulubiony, tradycyjny przepis na żurek wielkanocny na wędzonce i białej kiełbasie.


Ten wyjątkowy żurek zabielam odrobiną śmietanki, by był delikatniejszy. Czasem dodaję też łyżkę tartego chrzanu. Jego ilość będzie zależała od naszych upodobań – czy lubimy żurek bardziej czy mniej kwaśny, ale zwyczajowo będzie to ok. Wielkanocny żurek to tradycyjne danie, które znajdzie się na większości naszych stołów podczas zbliżających się świąt. Wielkanocne przepisy Ewy Wachowicz poszukiwane są przez wiele osób nawet na kilka tygodni przed świętami.


Choć do Wielkanocy pozostało jeszcze trochę czasu, to już teraz wielu Polaków, by. Zupy te są bardzo podobne w smaku i wyglądzie. Barszcz biały bazuje na zakwasie pszennym, gotuje się go na włoszczyźnie zamiast na wędzonce, jak w przypadku żurku. Polecamy babkę wielkanocną, pasztet wielkanocny, jajka faszerowane, mazurek z kajmakiem, żurek z białą kiełbasą, sernik, chrzan wielkanocny.


W sobotę, kwietnia br. Polsat wyemitowany zostanie siódmy odcinek dziewiętnastego sezonu programu kulinarnego „Ewa gotuje” (więcej tutaj). Będzie to jednocześnie trzysetny odcinek całej serii. Dodajmy, iż program ten, którego producentem jest firma Promiss Ewa Wachowicz, mogą również oglądać widzowie kanałów Polsat Polsat Polsat Film. Zgodnie z tradycją, w niedzielny poranek wielkanocny.


Ewa gotuje żurek wielkanocny

Wielkanoc jest jednym z najważniejszych świąt chrześcijańskich.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty