wtorek, 6 marca 2018

Idealny makowiec

Oto idealny makowiec drożdżowy. Wiem, brzmi nieskromnie, ale taka jest prawda :) Idealne, wręcz rozpływające się w ustach ciasto wspaniale współgra z masą makową i nie oddziela się od niej. Strucle makowe, makowce albo makowniki – niezależnie od nazwy ciasto z nadzieniem z maku jest obok piernika najbardziej wytęsknionym deserem na świątecznym stole.


Przeczytaj rady, dzięki którym przygotujesz idealny makowiec. To prostsze niż myślisz :) Sprawdź instrukcję ze zdjęciami krok po kroku na ciastkożercach!

Makowiec drożdżowy - idealny na święta bożego narodzenia. Ciasto musiało być wilgotne i aromatyczne. Oto przepis na prosty makowiec, dla tych którzy szukają inspiracji na ciasta łatwe i szybkie w przygotowaniu. Tak samo zresztą jak masa makowa.


Ekspresowy makowiec, idealny do zrobienia między pieczeniem schabu a malowaniem pisanek. Wilgotny i bogaty w bakalie. Z ciekawym posmakiem czekolady.

Bez ciasta, więc nie dla każdego. MAKOWIEC DROŻDŻOWY – w moim domu jest obowiązkowym ciastem na święta. W wersji świątecznej obok maku pojawiają się niezbędne bakalie: orzechy, rodzynki, a smak dopełnia skórka pomarańczowa. Jest dokładnie taki, jaki powinien być idealny wg mnie makowiec: mięciutki, wilgotny, delikatnie pachnący migdałami, masa makowa wyborna, ściśle przylegająca do ciasta. Jako rekomendacje mogę jeszcze dodać, że co święta znika jak pierwsze ciacho i wszyscy sięgają po kolejne i kolejne kawałki.


Mężczyźni w moim domu uparli się, że na święta ma być klasyczny makowiec, więc był :) wyszedł idealny, masa makowa była dość wilgotna, więc się nie sypała i całe ciasto ładnie trzymało kształt. Odpowiedzi (1) Dorota, Moje Wypieki. Przepis na makowiec zawijany.


Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce.


Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na idealny makowiec najlepszy na święta. Dietetyczny makowiec - jak zrobić w domu makowiec IDEALNY Thermomania.


Unsubscribe from Thermomania?

Wszystkie składniki (poza masą makową) umieszczamy w misie miksera i powoli wyrabiamy ciasto drożdżowe. Na końcu możemy dokończyć rękoma, aby ciasto było dobrze zagniecione. Pamiętajmy aby mleko nie było za gorące. Wyrobione ciasto przekładamy do plastikowej misy, wysmarowanej wcześniej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na. Przybliżony czas wykonania makowca to około godziny.


Będzie on niezastąpionym przysmakiem podczas zbliżających się wielkimi krokami Świąt Wielkanocnych. Do masy jajeczno-maślanej dodajemy kaszę mannę i proszę do pieczenia mieszamy. Do ciasta dodajemy mak i, starte na tarce jabłka i odsączone rodzynki – mieszamy wszystko. Wypróbowany, japoniec (ale jaki puszysty) na dużej imprezie - rewelacyjny, wszystkim bardzo smakował. Nawet ciocia, która zawsze robiła makowce na rodzinne imprezy pytała jak robiłam ten pyszny makowiec.


Po prostu rrrrrrrrreeeewelacjaaaaaaaaa! Idealny makowiec mojej mamy CIASTO: Masło rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu i studzimy. Jajko, śmietanę, cukier i ostudzone masło mieszamy.


Dodajemy przesianą mąkę oraz drożdże. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy. MASA: Margarynę rozpuszczamy z miodem. Aromatyczny, z bogatym wnętrzem, ciężki, a zarazem delikatny.


Tak jak obiecałam zdjęcie wstawiłam,a makowce są przepyszne ! Do przygotowania najlepszego lukru do ciast i ciasteczek wystarczą jedynie dwa składniki, które z pewnością posiadasz w domu. Jak zrobić lukier idealny? Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta należy je odwrócić, aby biszkopt znajdował się na dole. Klasyczny makowiec na biszkoptowym spodzie.


PRZEPISY NA MAKOWCA stanowią bardzo ważną część moich zapisków kulinarnych. W moim domu od zawsze przygotowywało się makowce z okazji świąt i bardzo często bez okazji #128578; Mój mąż bardzo lubi makowca drożdżowego. UWAGA - ten makowiec jest bardzo długi i może nie zmieścić się w Twoim piekarniku. Jeśli istnieje takie ryzyko, to polecam przekroić go na dwa krótsze makowce lub wcześniej podzielić ciasto na dwie kule i zawinąć dwa makowce.


Zawinięty w papier makowiec umieść na blaszce, na środkowej półce piekarnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty