wtorek, 20 marca 2018

Makowiec doskonały

Podzielę się z wami wyśmienitym przepisem na makowiec,prostym i nie drogim! Jedno z moich ulubionych ciast. Przepisy - doskonały makowiec (949) Dania główne Tuńczyk doskonały.


W szczególności stopień uszkodzenia miocytów był zmniejszony u pacjentów z niedoborem receptora AT1A po A (p = w porównaniu z typem dzikim). Doskonałe i lekkie danie.

Tabela Wyniki histopatologiczne dla alloprzeszczepów serca w dniu po przeszczepie Dyskusja Zgromadzone. Unsubscribe from Menu Dorotki? Makowiec, makownik, strucla makowa, rolada makowa. Piekłam z połowy porcji, ale myślę, że będę robić ciasto z normalnej porcji i połowę piec z masą makową, a połowę z serem. Przede wszystkim jest to ciasto bardzo smaczne, po drugie ładnie się prezentuje, po trzecie jest połączeniem dwóch tradycyjnych, bożonarodzeniowych smaków: sernika i makowca.


Tak wyglądał przed upieczeniem, tak po, a tak w środku. Wyszły trzy doskonałe makowce. Zdecydowanie będę wracać do tego przepisu.

Na stolnicę wysypaną mąką wykładamy dużą garść ciasta drożdżowego 2. Ciasto zrobiłam z użyciem świeżych drożdży, rosło pięknie i wspaniale się z nim pracowało. Ciasto rozwałkowujemy cienko na szerokość blaszki, w której będziemy piekli naszego makowca ( ja zawsze wcześniej przygotwuję blaszki) 3. Na rozwałkowane ciasto wykładamy przygotowaną masę makową. To nie jest film poglądowy jak się robi makowca.


To jest film szczegółowy jak go zrobić ;-). Mało ciasta, dużo wilgotnego dobrze przyprawionego maku, miękki lukier, makowiec doskonały. Pokaże wam krok po kroku jak przygotować ciasto, jak zrobić odpo.


To makowiec, który lubię najbardziej. Wigilia i Święta za pasem, czas goni, a ja czuję stres nie zdążenia ze wszystkim, co zaplanowałam, a nie odhaczenie wszystkich punktów na liście, to rodzi ogromną frustrację. Wielkanocne, strucla drożdżowa z makiem, babka makowa, a także makowce na biszkopcie oraz na cieście francuskim.


Zapraszam do pieczenia, próbowania i smakowania. Zawsze jako pierwszy znika ze świątecznego stołu z wypiekami. UWAGA - ten makowiec jest bardzo długi i może nie zmieścić się w Twoim piekarniku. Jeśli istnieje takie ryzyko, to polecam przekroić go na dwa krótsze makowce lub wcześniej podzielić ciasto na dwie kule i zawinąć dwa makowce. Zawinięty w papier makowiec umieść na blaszce, na środkowej półce piekarnika.


Przepyszny makowiec, delikatne ciasto, wilgotna masa makowa.

Makowce przenieś na posmarowany olejem papier do pieczenia i zawiń w papier każdy z nich, zostawiając ok. Makowce ułóż na dużej blaszce w sporych odstępach od siebie i piecz je w temperaturze 190°C przez ok. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makowiec drożdżowy idealny.


Moje pierwsze skojarzenie ze świątecznym makowcem? Dorodna, drożdżowa strucla, wypełniona bakaliowo-makowym nadzieniem. Muszę przyznać, że długo żyłam w przeświadczeniu, że jest to jedyny słuszny wzorzec i gdyby ktoś zaserwował mi wersję na kruchym lub ucieranym cieście, poczułabym się rozczarowana. Jednak pewnego dnia czas, a właściwie brak czasu, zweryfikował moje. Beata Lipov z bloga Lawendowy Dom zdradziła nam przepis swojej mamy.


Użyłam do niego gotową masę makową, powiem, że jak dla mnie był naprawdę smaczny. Przepis na makowca na krucho-drożdżowym cieście, z domową masą makową, według receptury mojej. Z podanego przepisu można upiec jeden duży makowiec (wtedy trzeba wydłużyć czas pieczenia) lub mniejsze. Często roladę makową zaleca się przełożyć do pieczenia do keksówki, lub zawinąć w podwójnie złożony pergamin, pozostawiając kilka centymetrów luzu. Klasyk świąteczny według przepisu siostry Anastazji - makowiec zawijany.


Najsmaczniejszy z makowców, w środku wilgotny i pełen bakalii. Dzisiaj mam dla was makowiec bez jajek i masła, pyszny, domowy, drożdżowy. Może dałaś do rozczynu dodatkowe mleko, a nie z tej szklanki w przepisie, ciasto na chałkę jest bardzo delikatne, ale da się uformować ja po odpowiednim wyrobieniu i wyrośnięciu, przy następnym robieniu chałki z tej samej maki spróbuj dać ciut mniej mleka, lepiej tak niż więcej mąki, ewentualnie dodać jej tylko przy podsypywaniu. Pięknie się prezentuje i po przekrojeniu na pewno zaskoczy gości lub domowników.


Smak jest cudowny, aromatyczny z mnóstwem bakalii i wilgotnym ciastem drożdżowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty