piątek, 30 marca 2018

Wilgotne ciasto makowe

Pyszne ciasto zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia! Desery Wilgotne cytrynowe ciasto z cukini. Dodane przez anulaw: Tylko o kuchni. Co zrobić, aby moje wypieki, szczególnie babki ,były wilgotne. Najczęściej ciasto wychodzi mi , kruszy się.


Bardzo dobre ciasto makowe, nie jest a gruszki wzbogacają smak. Szybko i łatwo się je robi, każdy z łatwością je upiecze. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Masło rozpuścić i wsypać cukier, cukier waniliowy i mak, wymieszać. Dziś polecam Wam wilgotne ciasto z makiem.


Proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ciasto makowe. Po ciastach z owocami, i z kruszonka, zrobilam dwa galaretkowe i siegmelam po to makowe - wygladalo na bardzo proste (nie zauwazylam Pieguska :) - ciasto wyszlo pyszne. Przygotowanie: mak wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok 20min, następnie przelewamy mak przez sitko i zostawiamy do wystygnięcia, jak będzie ostudzony dwukrotnie mielimy przez maszynkę. W naczyniu ucieramy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą jasną masę, dodajemy bułkę tartą, kaszę manną, proszek do pieczenia i zmielony mak, wszystko miksujemy, na koniec.


Witam moja najukochansza mam do Ciebie taka mala prosbe a mianowicie,poniewaz masz tutaj tulu wiernych fanow i wszyscy Cie uwielbiamy i kochamy co bys powiedziala na liste potraw z Twojej wigili? Was zagoszcza mysle ze nie tylko ja jestem chetna zeby podpatrzyc od Mojej najlepszej mentorki i wielbicielki mowie te slowa z pelnym dla Ciebie. Zawsze robiła je moja mama, która starała się przygotowywać dla nas nieco zdrowsze desery. Piegusek to pyszne ciasto, błyskawiczne do przygotowania. Bardzo długo zachowuje swoją świeżość i pozostaje wilgotne.


Jednym słowem - kruchego ciasta, do którego jak wiadomo potrzebne są tylko żółtka. Witam serdecznie, chciałabym się podzielić przepisem na makowiec o trochę innym wyglądzie bo w kształcie kwiatu. Makowiec jest pyszny, puszysty i wilgotny, t. Szybkie, proste w przygotowaniu ciasto cytrynowe z makiem.


Każdy z nas ma ulubione ciasta z którymi wita okres noworoczny. W moim domu jest to delikatne, wilgotne ciasto makowe , całkiem inne od drożdżowej strucli, lecz nie mniej. Trochę zajmuje czasu, ale jest bardzo smaczne.


Ananas zanurzony jest w kokosowym kremie budyniowym i ożywia ciasto. Na wierzchu jest pianka z bitej śmietany i galaretki. Pyszne wilgotne ciasto makowe - w sam raz na święta Bożego Narodzenia. Mleko zagotować i zalać mak- namoczyć ok min. Wymieszać i wylać niewchłonięte mleko z maku- wystudzić mak.


Wilgotne ciasto makowe

Mięsiste i wilgotne ciasto z jabłkami, z dodatkiem rodzynek, cynamonu i płatków owsianych. Długo zachowuje świeżość - z czasem jest nawet chyba coraz lepsze. Tworzy naprawdę zgrany duet z korzenną herbatą rozgrzewającą. Ponieważ miałam jeszcze mirabelki, które nazbieraliśmy podczas niedzielnej wyprawy, zrobiłam tym razem ciasto makowe z mirabelkami.


Z dodatkiem mielonych migdałów i mielonego maku – jest przyjemnie wilgotne w środku i nieco kwaskowe od śliwek. Sprężyste, wilgotne, mięciutkie. Banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. Nie wymaga miksowania, ucierania, ubijania. Wystarczy tylko wymieszać łyżką składniki i upiec.


Wilgotne ciasto makowe

Jajko ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę. Pod koniec dodajemy śmietanę, mąkę z sodą, ocet oraz odpowiedni do każdego ciasta dodatek (ciasto orzechowe- orzechy i rodzynki, ciasto makowe- łyżki maku, ciasto czekoladowe- łyżki kakao) i ucieramy na gładką masę. Każde ciasto pieczemy w temperaturze 1stopni przez ok 20. Nie jest to konieczne, ciasto jest samo z siebie wilgotne. Ja lubię bardziej mokre, kropię:) Połowę masy (może być ciepła a nawet gorąca) wyłożyć na ciasto.


Przykryć drugą częścią biszkoptu, ew. Zarobiłam ciasto i według mnie szklanki mąki (użyłam tortowej) w tym przepisie to zdecydowanie za mało bo ciasto jest za rzadkie aby je zagnieść. Bez tego ciasto nie byłoby u nas świąt, istnieje od zawsze czyli odkąd pamiętam. Moja mama zawsze robiła je na święta.


Ciasto jest wilgotne i sycące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty