Nietypowe zastosowania proszku do pieczenia Proszek do pieczenia znajdziemy niemal w każdej kuchni. Stosujemy go, chcąc aby nasze wypieki były pulchne i pięknie wyrosły. Jednak na tym nie kończą się jego zastosowania. Dodane przez tota w: Tylko o kuchni.
Prosze o podawanie przepisow na ciasta bez proszku do pieczenia lub innych spulchniaczy. Zainspiruj się i przyrządź faworki bez względu na sezon i okazję.
Podstawą ciasta jest mąka (pszenna lub mieszana) połączona z proszkiem oraz kostką do pieczenia. Całość wyjście złocista, jeśli wykorzystasz do przygotowania faworków same żółtka, a puszysta, gdy sięgniesz po niewielką ilość śmietany. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na faworki na proszku do pieczenia. Przepisy, jak zrobić - Smaker.
Mąkę przesiać, a Zobacz więcej. Można zrobić je bez proszku do pieczenia, tłukąc wcześniej ciasto. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Artykuły na temat: przepis na chrusty na proszku do pieczenia Chrust, chrustek, faworki Składniki: szklanki mąki krupczatki, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, żółtka i jedno białko, po łyżki gęstej śmietany i masła lub margaryny, łyżka spirytusu lub octu, łyżka cukru pudru, smalec lub olej do.
Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków.
Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek. Być może dlatego chrust cieszy się tak dużą popularnością w Tłusty Czwartek :-) Ciasto na faworki nie zawiera drożdży, sody ani proszku do pieczenia. Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu w nie powietrzu podczas wałkowania.
Wałkowanie ciasta wygląda podobnie jak w przypadku ciasta francuskiego, ciasto rozpłaszczamy, składamy. Moja wlasnie w piekarniku ze sliwkami. Ciasto jest jednak plynne, znaczy nie mozna z niego zrobic np.
Dsypac maki i bedzie ok? Potem włóżcie do lodówki na parę minut wyjmijcie i znów je wybijcie. Po wyrobieniu ciasta wybijcie je porządnie wałkiem, potem złóżcie je i jeszcze raz. Zróbcie tak pare razy i dopiero zabierajcie się za robienie pyszności.
Kruche chruściki smakują wybornie posypane. Od zawsze byłam zwolenniczką tych pulchnych, miękkich a tu masz. Człowiek chyba się starzeje i zmienia upodobania. Zabierasz się za pieczenie pysznego ciasta, przygotowujesz wszystkie potrzebne składniki i okazuje się, że brakuje ci jednego, jedynego ale bardzo ważnego - proszku do pieczenia. Bez niego ciasto nie wyrośnie.
Zanim pobiegniesz do sklepu sprawdź czy nie masz w domu odpowiedniego zamiennika tego składnika. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia a następnie wlewać piwo mieszając składniki łyżką.
Zrobiłam z tego przepisu swoje pierwsze w życiu faworki i jestem wprost zachwycona. Proporcje na ciasto są dobrze dobrane. Jestem zwolennikiem maszynowych rozwiązań, więc ciasto zagniótł robot hakiem do ciasta drożdżowego (super sprawa - pierwszy raz zagniatałam hakiem coś innego niż drożdżowe ;)), potem w ruch poszła maszynka do mielenia mięsa (zgodnie z licznymi komentarzami). Najlepszy, bo sprawdzony, jest ten od mamy czy babci. Jeśli jednak takiego nie masz, a chcesz zaserwować swoim bliskim chrusty, sprawdź, jak je przygotować.
Przygotowanie faworków jest nieco łatwiejsze niż smażenie pączków. Tag: chruściki na proszku do pieczenia. Dlatego dziś zapraszam na pyszne faworki. Robiłam je dziś z dziećmi i świetnie się przy tym bawiłam. Pamiętajcie, że do smażenia faworków potrzebny będzie smalec i głębokie naczynie.
Jeśli nie macie smalcu, możecie smażyć faworki na oleju arachidowym lub oleju ryżowym. Gdy konsystencja będzie jednolita, dodajemy żółtka, jogurt oraz wódkę. Ciasto wyrabiamy, a potem kilkakrotnie wałkujemy i zwijamy. Formujemy wstążki, które smażymy w garnku na oleju.
Tłuszcz i cukier utrzeć na pulchną masę, dodawać stopniowo pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Te ciasteczka robię na wszystkie okazje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.