wtorek, 13 marca 2018

Makaron do lasagne przepis

Rozwałkowane jak najcieniej ciasto kroić na płaty lasagne i układać na stolnicy każdorazowo podsypując mąką aby się nie sklejały. Tak przygotowany makaron jest gotowy do użycia np. Przepisy z kategorii makaron lasagne. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.


Przy okazji pieczenia lazanii postanowiłam podzielić się z Wami moim przepisem na domowy makaron. Korzystam z niego zawsze, zarówno jeśli potrzebuję płatów do lazanii, jak i wtedy, gdy w planach jest rosół z makaronem nitki.

Wegetariańska lasagne – do posypania ser mozzarella lub sos bezamelowy z mozzarellą. Wegańska lasagne – x 2g tofu, ząbki czosnku, 3ml mleka sojowego, łyżeczka drożdży suszonych, łyżka skrobi ziemniaczanej, sól do smaku. LASAGNE BEZ MIĘSA – przepis: Zaczynam od sosu pomidorowego! Wiecie jak mocno kocham kuchnię włoską i mogłabym ją jeść wręcz codziennie. Pięknie pachnąca, warstwowa zapiekanka z mięsem mielonym, warzywami przekładana makaronem do lasagne, żółtym serem i sosem beszamelowym.


WERSJA TRADYCYJNA: Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól, zrobić wgłębienie, wbić jajka. Za pomocą widelca roztrzepywać powoli jajka, zabierają po troszkę mąkę, aż do moment kiedy mąka i jajka połączą się na tyle, że można kontunuować rękami. Wejdź i poznaj łatwy i szybki przepis na pyszną lasagne.

Na makaron kładziemy trochę sera, potem sos bolognese, sos beszamelowy, ser, ponownie układamy płaty makaronu itd. Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym serem. W prostokątnym żaroodpornym naczyniu układaj warstwami płaty makaronu, sos beszamelowy i mięso z pomidorami, aż do wyczerpania składników, przy czym ostatnią warstwą musi być makaron polany sosem beszamelowym i posypany żółtym serem.


Lasagne z mięsem mielonym piecz przez około minut w temperaturze 1stopni C. Na płatach lasagne rozprowadzić warstwę sosu bolońskiego, następnie polać sosem beszamelowym i posypać parmezanem. Powtórzyć jeszcze 4-krotnie. Tak złożoną lasagne włożyć do piekarnika i piec minut (w połowie czasu pieczenia przykryć folią aluminiową).


Po wyjęciu z piekarnika odczekać minut przed porcjowaniem. Podsmaż mięso mielone na oleju. Dodaj pomidory z puszki, a następnie Knorr Naturalnie smaczne - Lasagne, dzięki któremu uzyskasz włoski smak i odpowiednią gęstość sosu, który dobrze połączy sos z mięsem i makaronem, a lasagne nie będzie się rozwarstwiała.


Makaron lasagne ułatwia ułożenie warstw w zapiekance i idealnie scala potrawę po upieczeniu, kiedy kroimy ją na kawałki. Polecamy przepisy na lasagne z mięsem mielonym, kurczakiem i pieczarkami, porem, lasagne w sosie szpinakowym, a także z sosem serowym. Zachęcamy do tworzenia własnych makaronowo-mięsnych kompozycji i dzieleniem. Piekarnik nagrzewamy do 220°C. Bardzo ważne, żeby zacząć od właściwego sosu.


Na spód naczynia żaroodpornego lub blachy do zapiekanek wlewamy łyżką wazową sos beszamelowy, układamy na nim makaron do lasagne, następnie znów sos beszamelowy, później mięsno – pomidorowy i posypujemy warstwą parmezanu. Jest to pyszne i bardzo sycące danie, które doceni cała rodzina.

Połączenie mielonego mięsa z pomidorowym sosem okaże się ciekawym urozmaiceniem codziennych obiadów, jak i tych pasujących na leniwy weekend. I znowu: makaron, sos beszamelowy itd. Na wierzchu powinien być ser żółty.


Można posypać go oregano i bazylią. Gdy ser na wierzchu zaczyna się przypiekać lasagne jest gotowa do jedzenia! Do lasagne dużo lepiej pasuje wołowina niż wieprzowina #128578; a żeby się nie rozwalała warto zrobić więcej warstw makaronu - przekładając dawać tyle sosu żeby pokrył makaron, i na to następną warstwę. Nie bez powodu przepis ten nazwałam wersją spolszczoną. Lazania po polsku, czyli zapiekanka z płatów makaronu do lasagne z pysznym farszem z mięsa wieprzowego mielonego i sosu pomidorowego.


Do tego mieszanka tartego sera mozzarella i tartego, żółtego sera. Na górę zaś proste wykończenie w postaci mleka i śmietanki słodkiej. W tym miejscu możesz zgłaszać sytuacje, w których może dochodzić do nadużyć lub błędów technicznych. W poniższej ramce wpisz problem, który zwrócił Twoją uwagę.


Po zatwierdzeniu zgłoszenia Twój opis zostanie przekazany do Redakcji serwisu. Dziękujemy za wszelkie zgłoszenia. Domowy makaron robiłam dotąd tylko raz, kiedyś dawno do rosołu a teraz pokusiłam się o zrobienie dużych jego płatów do lazanii.


Jestem na prawdę z siebie dumna. Na makaron mam przepis rodzinny, ale szukałam sposobu jego przygotowania do lazanii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty