czwartek, 22 marca 2018

Makowiec z gotowej masy na kruchym spodzie

Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Kruche i maślane ciasto z wilgotną masą makową z dodatkiem orzechów i żurawiny. Makowiec smakuje przepysznie, u mnie znikł bardzo szybko. Najlepszy makowiec na kruchym spodzie, z lukrową dekoracją z kandyzowanej skórki pomarańczowej.


Makowiec z gotowej masy na kruchym spodzie

U mnie pojawił się na stole świątecznym, do przepisu bardzo chętnie wrócę w przyszłości :-). Idealnie wilgotny, mięsisty, bezproblemowy w pieczeniu. DOMOWEJ masy makowej i wychodzi super. Dodane przez Elifia w: Tylko o kuchni. Seromakowiec na kruchym spodzie.


Lista przepisów na seromakowiec na kruchym spodzie z gotowej masy makowej z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Wyniki wyszukiwania dla makowiec z gotowej masy makowej na kruchym spodzie pokaż przepisy tylko ze zdjęciami. Przepis na szybki makowiec na kruchym cieście. Ja użyłam gotowej masy makowej, którą dostałam od firmy Helio.


Oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Po zrobieniu kruchego ciasta na żółtkach zazwyczaj zostają nam nadmiarowe białka – tutaj zamieniają się one w chrupiącą bezową skorupkę. To najlepszy tradycyjny przepis na makowiec zawijany - rolada makowa drożdżowa.


Prosty przepis na makowiec na Święta. Lubisz makowiec, ale jego przygotowanie jest zbyt czasochłonne? W takim razie koniecznie wypróbuj przepis na ciasto z gotowej masy makowej na kruchym spodzie. Dla mnie taki makowiec kojarzy się z makowcami z cukierni, tylko, że w domowej wersji warstwa makowa jest przepyszna.


Ja zawsze dodaję prócz (lub całkiem zastępując cukier) mió dobry miód nadaje masie makowej takiego. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makowiec na kruchym spodzie z gotowej masy makowej. W mojej rodzinie nie ma świąt bez makowca. Pojawia się on obowiązkowo obok sernika, piernika i miodownika. Kruche ciasto przełożone domową masą makową z dużą ilością bakalii i słodki lukier tworzą razem przepyszne połączenie.


Wykonanie go jest troszkę czasochłonne, ale dla takiego efektu końcowego warto! Składniki na ciasto kruche: 500g mąki tortowej 125g cukru pudru 300g zimnego masła 4. Tez bym chciala zrobic z gotowej masy z puszki mieszkam na pld. Wloch i mak tu nie jest popularny tak jak na polnocy kraju,ciezko kupi dobry niebieski mak. Chcialabym ulatwic sobie pieczenie,czy ktos juz piekl z gotowej masy? Drogi Gościu, jeśli mogę - naprawdę szczerze ODRADZAM Ci korzystanie z gotowej tzw masy makowej w puszkach.


Makowiec z gotowej masy na kruchym spodzie

Naprawdę, kup suchy mak mielony i przygotuj wg. Szybki makowiec na kruchym cieście przygotowanie ciasta Zagniecione ciasto powinno byc elastyczne i miekkie. Ciasto kruche: Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, którą owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na h. MAKOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE.


Tak przygotowaną masę wylać na ciasto. Piec w temperaturze 1stopni przez minut. Zapraszam na pyszny, wilgotny makowiec z brzoskwiniami i bezą migdałową. Przygotowałam go z gotowej masy makowej. Chociaż musimy przygotować parę warstw to uważam, że jest szybki w przygotowaniu.


Makowiec z gotowej masy na kruchym spodzie

Bardzo smaczny, aromatyczny i wszystkie smaki dobrze się ze sobą łączą. Klasyczny makowiec na biszkoptowym spodzie. Ciasto pieczone jest w ten sposób, że ciężka masa makowa znajduje się na spodzie formy, a delikatny biszkopt na górze.


Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta należy je odwrócić, aby biszkopt znajdował się na dole. Bardzo lubię to ciasto, a przypomniałam sobie o nim oglądając program kulinarny na IPLA ze strony MojeCiasto. Nie mogłam znaleźć kartki z moim przepisem, wykorzystałam więc ten przepis, lekko go modyfikując po swojemu. Nie jest za słodkie, a na pewno taki makowiec na kruchym spodzie przypadnie do gustu tym z Was, którzy nie przepadają za drożdżowymi struclami. Jeśli szukacie domowej masy makowej to polecam.


Soczysty, nie za słodki, idealny. Całość dobrze komponuje się z maślaną kruszonką. Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości.


Jak dla mnie jest to strzał w dziesiątkę i na pewno powtórzę go na święta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty