Nie wiem dlaczego, ale przez długi czas nie gotowałem go sam. Ostatnio jednak dorobiłem się przepisu na idealny żurek – w sam raz kwaśny, z konkretną nutą majeranku, ugotowany na bazie esencjonalnego mięsnego wywaru. Mam pytanko, ponieważ dostałam słoik zakwasu z piekarni i pół wiejskiej kury na rosół. No i zastanawiam się jak to można wykorzystać razem.
Czy na rosole mogę zrobić żur? Po raz pierwszy bedę robiła żurek i nie wiem czy tak można. Tradycyjnie podawany jest on w chlebie, jednak przeważnie serwowany jest na talerzach. Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej. Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku, szynki czy kiełbasy.
Jak tylko zobaczyłem nowy wpis Łasuchaod razu przypomniały mi się różne przepisy. Jego żurek jest całkiem inny od mojego, dlatego pozwalam sobie przedstawić przepis na żurek na rosole – będzie wybór przepisów różnych, może ktoś zrobi oba i przedstawi porównanie. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź.
W zależności od regionu, jest to żurek, barszcz biały lub też chrzanowa. Lista przepisów na żurek na rosole z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Z wiejskiego (prawdziwego) kurczaka, po podzieleniu go na porcje zostały podroby, szyja, nadmiar skóry i trochę odkrojonego tłuszczu. This feature is not available right now.
To chyba kolejny klasyk po pomidorowej przygotowywany na rosole. Nie będę Wam jednak serwować takiej oczywistości (chociaż dlaczego nie – klik). Chciałam Wam zaproponować zupę z kurczakiem i pieczarkami a’la flaczki, przygotowaną na rosole drobiowym (w przeciwieństwie do flaczków tradycyjnych, najlepszych na rosole wołowym).
Jej zdaniem kapusta włoska psuje smak rosołu i dlatego w jej domu nie jest stosowany ten. Nie może na nim zabraknąć wędlin z sosem tatarskim, jaj w majonezie, kiełbasy z chrzanem, pasztetów oraz barszczu białego lub żurku z jajkiem. Zupy te są bardzo podobne w smaku i wyglądzie.
Czy można zrobić żurek bez kupnego zapasu? W dodatku wyjdzie smaczniejszy i zdrowszy. Nasz przepis na żurek na wędzonce jest łatwy, a jego wykonanie zajmuje niewiele czasu, dlatego warto go wypróbować. Ta zupa, jak żadna inna, pobudza kubki smakowe i stawia na nogi!
Zupa gotowana na wywarze z mięsa jest pyszna i aromatyczna. Wędzone kości bądź skóra z wędzonego boczku idealnie nadają się na wywar. Dołożyć grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, żeberka, liście laurowe, ziele angielskie.
Garnek z rosołem ( około litra ) stawiamy na gazie i zagotowujemy. W międzyczasie mieszamy koncentrat pomidorowy z wodą. Listki pietruszki myjemy i kroimy na drobno.
Zapraszam dzisiaj na domowy żurek wegetariański, wegański i bezglutenowy, idealny na świąteczny stół ale nie tylko. Sprawdzi się również w kuchni codziennej, jeśli lubicie polską kuchnię ale w nieco innej, lekko zmienionej wersji. Klsyczny Żurek - tradycyjna polska zupa, którą podaje się na co dzień lub też na Wielkanoc, ugotowana na bogatym wywarze mięsnym z dodatkiem białej kiełbasy i boczku.
Wielkanocny, tradycyjna zupa podawana na Wielkanoc tylko na wywarze z białej kiełbasy. Katalog Smaków, proponujemy przepis na Żurek, autorstwa Oka w rosole czyli KaFka gotuje. Wyszukaj też inne przepisy za pomocą wyszukiwarki przepisów. Można także zdecydować się na podanie żurku w chlebie, przy czym należy pamiętać o odpowiednim przygotowaniu pieczywa, tak aby zupa nie wyciekała przez jego ścianki. Barszcz biały to jedna z dwóch tradycyjnych zup, która kojarzy się z Wielkanocą w Polsce.
W moim rodzinnym domu nie jedliśmy barszczu białego w Święta, dlatego postanowiłam w tym roku urozmaicić nieco świąteczne menu i przygotować barszcz na domowych zakwasie. Zupa czosnkowa na rosole najlepiej będzie smakowała z kawałkami szynki oraz chrupiącą grzanką z żółtym serem, można ją także podawać z jajkiem. Dobry przepis na bulion to skarb – dlatego mamy ich całą skrzynię! A ja będę jadła żurek z kiełbasą, ale drobiową i podsmażoną na teflonie, więc wytopi się trochę tłuszczu, a będzie dodatkowo chrupiąca.
Zupa Minestrone to klasyczna włoska zupa jarzynowa. Jest zdrowa, pożywna i zrobisz ją w pół godziny. Według tradycyjnych, polskich przepisów klasyczną wersję przyrządza się wyłącznie na zakwasie z mąki żytniej, która nadaje mu charakterystyczny, kwaskowaty smak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.