środa, 7 marca 2018

Przepis na żurek z pieczarkami

Polaków, często podawana jest na Wielkanoc. Warto jednak pamiętać o tej zupie nie tylko od święta, ale również na co dzień i spróbować jej wersji z pieczarkami. Nazwa żur pochodzi od niemieckiego słowa sauer (dawniej sür), które oznacza kwaśny. Kroki wykonania: Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać, podzielić na ćwiartki.


Pieczarki umyć, jeśli trzeba obrać, pokroić w plasterki.

Zobacz, jak przygotować sprawdzony przepis na Żurek z pieczarkami, jajkiem i białą kiełbasą. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym.


Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Razem z kiełbasa dodaj je do wywaru. Dodaj chrzan i pokrojoną w kostkę marchew (ugotowaną z resztą włoszczyzny).


Dopraw do smaku solą i majerankiem.

Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na żurek z pieczarkami. Na początku robię wywar z boczku z włoszczyzną i liściem laurowym. Gdy boczek jest prawie miękki dodaję kawałki białej kiełbasy. Po chwili wkrawam pieczarki w plastry. Po kilku minutach wlewam żurek swój lub kupny (od króla najlepszy).


Jeśli żurek ma być daniem obiadowym, to smacznie jest ugotować ziemniaki oddzielnie i podać w misce okraszone skwarkami z cebulką. Podoba mi się Pana blog. Po minutach do zupy dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Dolewamy żurek z butelki.


Następnie dodajemy startą na tarce marchew. Zupę zabielamy śmietaną wymieszaną z mąką. Na kożcu wrzucamy ząbki czosnku.


Przygotowuję ją na święta i cieszy się dużym powodzeniem wśród domowników. Nazwa żur wywodzi się prawdopodobnie od niemieckiego słowa „sauer” (niegdyś sur), oznaczającego „kwaśny”, ukiszony lub zakwaszony. Smakołyk ten stanowi tradycyjną Wielkanocną potrawę w naszym kraju.


W zależności od regionu Polski receptura na. Dziś rozpoczynamy przedświąteczne odliczanie.

Wykonanie: Pora podsmażam w dużym garnku (u mnie 4-litrowy) na oleju rzepakowym. Dodaję pokrojone pieczarki i podsmażam przez kilka minut mieszając. Dodaję utartą marchew, korzeń pietruszki i seler.


Możesz do nich przygotować także smażony boczek z cebulą, kawałek ugotowanej białej kiełbasy, lub posypać je po prostu koperkiem. Charakterystyczny kwaśny smak zupy sprawia, że jest ona faworytką wszystkich miłośników wyrazistych kompozycji kulinarnych. Przepisy, jak zrobić - Smaker.


Trudno o bardziej tradycyjną polską potrawę niż żurek. Doskonale smakuje zwłaszcza, jeżeli przepis uwzględni naturalny zakwas, pieczarki oraz ziemniaki. Nie może oczywiście zabraknąć również białej kiełbasy, wędzonego boczku, śmietany oraz jajek.


Tak przygotowana potrawa jest niezwykle sycąca i można ją traktować jako samodzielny posiłek obiadowy. Umyte pieczarki kroimy w cienkie plasterki To samo robimy z pieczarkami. Pyszny żurek z białą kiełbasą to pozycja obowiązkowa na wielkanocnym stole.


Kiełbasę i pieczarki dodajemy do wywaru. Każda gospodyni ma swój sposób, aby uczynić tę zupę niepowtarzalną i wyjątkową. Mimo to warto poznać różne przepisy, aby poszukać inspiracji. Tradycyjny polski żurek z białą kiełbasą przygotowywany jest na zakwasie, najlepiej z mąki żytniej.


Sałatka jajeczna z oliwkami Sałatka bardzo lubiana przez moją rodzinę. Pierwszy raz spróbowałam jej będąc u teściowej na wakacjach. Teściowa serwuje ją na śniadanie - ja również.


Przykryć i gotować na małym ogniu około minut. Przygotuj to danie we własnym zakresie i podziel się swoja opinią! Gotować całość do momentu aż mięso i pieczarki będą miękkie. Do przygotowanego wywaru wlać żurek, wymieszać i zagotować. Przyprawić do smaku solą oraz pieprzem.


Krem z pomarańczowych warzyw z kiełbasą. Zupa selerowo-kapuściana z pieczarkami. Tagi: żurek ziemniaki zakwas na żurek. Knorr dodany do wywaru z mięsa wieprzowego sprawi, że we własnym domu przygotujesz potrawę na miarę mistrzów kuchni.


Pamiętaj, że tradycyjny żurek staropolski gotujemy z dodatkiem wędzonki, ale podajemy z kawałkiem białej kiełbaski i pokrojonymi w drobną kostkę ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty