Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć na blachę o wym. Nakłuć widelcem i piec ok. Makowiec z bezą na kruchym cieście (a właściwie półkruchym, jeśli mam być dokładna) to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego makowca. Po zrobieniu kruchego ciasta na żółtkach zazwyczaj zostają nam nadmiarowe białka – tutaj zamieniają się one w chrupiącą bezową skorupkę. Przepis na ciasto nadesłała mi Aleksandra (bardzo dziękuję!), oryginalnie ciasto przypominało Panią Walewską - dwa blaty ciasta kruchego pieczone razem z bezą, pomiędzy nimi warstwa galaretki i kremu śmietankowego.
Majówka już za kilka dni, dlatego też może skusicie się na ciasto z którym dziś do Was przychodzę. Składa się z wspaniale współgrających ze sobą warstw-kruchego spodu, galaretki z malinami, masy śmietanowo-serowej oraz kruchej bezy z płatkami migdałowymi. Galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach wrzącej wody. Tężejące mieszamy z owocami.
Następnie ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i delikatnie ze sobą łączymy. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na malinowa chmurka z bezą i migdałami. Otóż nie – wszystko kwestia organizacji pracy.
Ja polecam wieczorem zabrać się za pieczenie ciasta kruchego, a potem korzystając z gorącego piekarnika od razu bezy i zostawić ją na całą noc w piekarniku. Maliny, beza, bita śmietana i odrobina czekolady. Co powiecie na ciasto pełne takich smaków ? To moja propozycja na właśnie rozpoczynający się karnawał.
Ciasto jest wilgotne, kremowe, trochę tortowe i mimo dodatku bezy niezbyt słodkie. Z pewnością przypadnie do gustu fanom kremówek i wuzetek. Ciasto przełożyć na blachę (25x36cm) wyłożona papierem do pieczenia i piec ok.
Następnie dodawać do nich stopniowo cukier puder, na koniec dodać wiórki kokosowe. Mąkę pszenną łączymy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, masłem, ekstraktem z wanilii oraz żółtkami. Całość dokładnie wyrabiamy, aż powstanie jednolita masa. Tak przygotowane ciasto owijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę.
Tarta malinowa z bezą (pod pierzynką), przepis z kategorii Słodkie wypieki. Znajdziesz u mnie przepisy na ciasta przekładane, z kremem, kolorowe -miłe dla oka i podniebienia- wszystko krok po kroku , na zdjęciach:) Pokażę Ci także, jak przygotować smaczny, domowy obiad czy oryginalną sałatkę lub przekąskę. KOLORgotowania Obserwuj bloga Obserwujesz bloga kolorgotowania. W tą pochmurną niedziele przygotowałam deser z malinami i kremu budyniowym. Malinowa chmurka to połączenie bezy z migdałami, kruchego ciasta oraz m Zobacz więcej.
Delikatny, malinowy i delikatnie słodki. Jest lekki jak malinowa chmurka! Nie wykładać piany równo z brzegiem tylko w odległości ok.
Posypać płatkami migdałowymi i wstawić do piekarnika nagrzanego do 1stopni. Ja w swoim piekarniku po ok. Piekarnik leciuteńko uchylić i tak zostawić bezę na kilka godzin. Krem zrób z ubitej śmietanki kremówki z cukrem i sokiem z cytryny.
Ubijaj przez około minuty, aby był gęsty. W mikserze ubij białka na sztywno razem z cukrem. Przełóż masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez minut w 1stopniach Celsjusza. Pokryj kremem masę malinową. Na wierzch ułóż pokruszoną bezę.
Zachciało mi się wczoraj szybkiego ciasta z makiem, więc przydała się puszeczka gotowej masy makowej. Ciacho składa się z dość kruchego spodu, warstwy maku z bakaliami i słodkiej kokosowej bezy. Masa makowa trafiła mi się niezbyt słodka, i dobrze, bo ciasto dzięki temu nie jest przesłodzone. Szarlotka z beza jest tak pyszna, że rzadko kiedy zostaje nam na drugi dzień. Moja szarlotka z bezą powstaje zawsze tylko na bazie prawdziwego masła oraz z dodatkiem mąki pszennej tortowej z odrobiną mąki pszennej krupczatki.
Pyszna, krucha, delikatna szarlotka na kruchym cieście z jabłkami i bezą. Smakuje o każdej porze roku, a szczególnie polecam ją jesienią i zimą na rozpogodzenie pochmurnych dni. Na cienkim, kruchym spodzie, z truskawkami w galaretce, warstwą bitej śmietany i zwieńczone bezą z migdałami, na kolejnej warstwie kruchego ciasta.
Apetycznie się prezentuje, świetnie się kroi i rozkosznie smakuje – nic tylko brać je na warsztat! Z przyjemnością będę do niego wracać w każdym sezonie truskawkowym. Truskawkowa tarta na kruchym spodzie z grubą i puszystą bezą. Pyszna, delikatna szarlotka ze świeżymi, soczystymi tartymi jabłkami.
Na kruchym spodzie, z bezową pianką i kruszonką na wierzchu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.