piątek, 2 marca 2018

Ciasto zakonnica

Wykonanie biszkoptu: Całe jajka połączyć z cukrem, miksować do rozpuszczenia cukru, wlać łyżki octu i miksować, dodać przesianą mąkę z proszkiem i mieszać chwilę na małych obrotach. Ciasto wlać na blachę wyłożoną papierem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Jedynym mankamentem jest fakt, że przed podaniem musi być minimum godziny w lodówce.


Próbowałam kilku wersji tego ciasta, ale dla mnie były zbyt mocno nasączone alkoholem, więc postanowiłam zrobić swoją wersję, która ma delikatną alkoholową nutę. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec przez około minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięte ciasto przeciąć w poziomie na dwie części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki. Zmniejszyć obroty miksera i wkładać po jednym żółtku, gdy składniki się połączą, cienkim strumieniem wlewać chłodną margarynę.


Mam dla Was przepis na pyszne ciasto zwane Zakonnicą - nie wiem skąd ta nazwa, być może chodzi o kolor czarno-biały, nieważna nazwa, ważne jest to, że jest przepyszne i proste w przygotowaniu! Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Dodane przez natasza w: Tylko o kuchni.


Czy ktoś z was słyszał o cieście ,,pijana śliwka,, - pilnie potrzebuję przepis na to ciasto.

Dziękuję z góry i pozdrawiam. A nie dość, że spore wrażenie robi jeszcze przed konsumpcją, to do szaleństwa potrafi rozkochać w sobie nawet wysublimowane kubki smakowe. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ciasto pijana zakonnica.


Ale każdy, kto go spróbuje wie, że to nie był ostatni raz. Jest obłędne i pasuje na wszelakie okazje. Nazwa dziwna, ale jest naprawdę smaczne. Nie mam pojęcia dlaczego to ciasto tak się nazywa.


Mówię to ja, osoba, która nie lubi ciast z kremem :)Pijana zakonnicaprzepis na blachę o wymiarach 39cm x 23cm BISZKOPT:jajłyżek cukrułyżki mąki tortowejłyżki mąki ziemniaczanejpłaskie łyżeczki proszku do pieczeniałyżeczka octu winnegoBiałka ubij, stopniowo dodawaj. Dodać stopniowo żółtka, mąki z proszkiem do pieczenia i olej. Po wystygnięciu w biszkopcie zrobić dziury ( np. długopisem) do spodu.


Ze składników na syrop zagotować syrop. Nałóżyć gotowy krem i posypać startą czekoladą. Spróbuj a nie pożałujesz!


Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Przepyszny biszkopt z bitą śmietaną, nasączony czekoladowo-alkoholowym ponczem i polany gorzką czekoladą.


CIASTO ZAKONNICA , CIASTO PIJANA ZAKONNICA. Puszysty biszkopt, nasączony ponczem alkoholowym, do tego bita śmietana i czekolada, porostu niebo w gębie #128523;#128523;#128523;. Białka ubić, dodać stopniowo cukier, żółtka ,wymieszane mąki z proszkiem,ocet.

Gdy lekko przestygnie końcówką łyżki drewnianej zrobić otwory na ok połowę wysokości. Przepisem na ciasto „pijana zakonnica” podzieliła się z nami Andżelika Knop z Krakowa. Marzycielka i niepoprawna optymistka. Pozytywnie zakręcona na punkcie zdrowego odżywiania i zdrowego.


Idealne na spotkania rodzinne przy stole. Jeśli jednak ktoś nie nie używa alkoholu wystarczy dodać np. Pyszne jesienne ciasto ze śliwkami i orzechami laskowymi.


Znakomite kruche ciasto z dużą ilością śliwek, bez konieczności wcześniejszego podpiekania spodu. Bogate w smaku, cudownie pachnące cynamonem, po upieczeniu oprószone cukrem pudrem. Ciasta - przepisy na smaczne domowe ciasta.


Pyszne serniki, ciasta przekładane, rolady, pierniki, ciasto owocowe i wiele innych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty