Są potrawy, których nikt nas nie uczył, a które postanawiamy zrobić na ten dzień. Wśród nich są dania frustrujące. Dla mnie taką rzeczą był zawsze makowiec. Kiedy już zrozumiałam, co powinnam zrobić, żeby nie pękał po bokach, żeby nie był surowy w środku, żeby nie rozjeżdżał się po blaszce, żeby się nie.
Co zrobić, aby nie pękał? W zależności od przygotowywanego ciasta na makowiec zawijany, należy pamiętać o kilku zasadach, aby uniknąć ryzyka pęknięcia.
Aby pierogi się nie rozklejały, makowiec nie pękał i aby pierniki nie były blade. Tego dowiesz się tylko u nas! Zobacz, jakimi przypadkami zajmował się Andrzej Polan w wigilijnym pogotowiu kulinarnym! To sprawi, że sernik nie zacznie gwałtownie rosnąć w piekarniku, a tym samym nie zacznie nagle opadać. Z kolei, gdy dodasz do masy osobno żółtka i osobno ubite białka, uzyskasz sernik bardzo puszysty, ale istnieje ryzyko, że szybko opadnie.
Idealny sernik – wysoki, bez nierówności czy bąbli. Nigdy za szybko nie wyrasta, nie pęka i nie opada. Sernik idealny ma kremową konsystencję bez grudek lub jest puszysty jak gąbka, zawsze o pięknym, jasnym wierzchu, choć osobiście znam wielu zwolenników serników z przypieczoną skórką, którą, według własnych upodobań, można zrumienić, ustawiając ciasto pod koniec.
Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Problem podczas pieczenia. Dodane przez Kalliope w. Jedyne, co w tej chwili wiem, to że wolałabyś ciasto inne #128512; Nie znam przepisu Magdy Gessler i jakoś nie mogę go namierzyć w internecie, więc nie mogę ocenić jakie ciasto jest dla Ciebie idealne. Co do prawdziwej strucli makowej, to oczywiście każdy ma inne wspomnienia z domu rodzinnego. Mój makowiec niestety też pękł!
Pomimo że owinęłam go w pergamin, nie są to małe. Makowca przekładamy na papier do pieczenia i ponownie zwijamy jak roladę. Następnie lekko go rozluźniamy zostawiając ok.
Zostawienie za dużej przestrzeni spowoduje, że za mocno wyrośnie i pęknie. Dokładnie tak samo postępujemy z drugim makowcem. Poznaj najlepszy przepis na DIY: Trzy triki, aby makowiec nie pękał. Sprawdź też pozostałe przepisy i inspiracje kulinarne na Delektujemy. Oto wskazówek, dzięki którym unikniesz pękania pomidorów na krzaku: Jeżeli w ubiegłych latach mieliśmy problem z pękaniem pomidorów na krzaku, warto wybrać do uprawy odmiany pomidora mało podatne na pękanie skórki, jak np.
Baron F Jawor, Koneser F Koralik, Rumba Ożarowska, czy Tamaris F1. Z podanego przepisu wyszły dwa olbrzymie makowce o długość centymetrów. Z powodzeniem można przygotować cztery mniejsze makowce! Pękające strucle makowe to najczęstszy problem przy wypiekaniu tego przysmaku.
Makowiec to ciasto drożdżowe, a ciasto drożdżowe bardzo lubi rosnąć!
Typowe danie wigilijne w kuchni polskiej. Kiedyś robiłam, ale nie byłam zadowolona z efektu. Makowiec zawijany- krok po kroku- napiszcie mi jak to się robi.
Może ktoś jest bardziej doświadczony? Trudno znaleźć idealny przepis na sernik i jak już wydaje nam się, że znaleźliśmy, to po upieczeniu ciasto opada. Każdy lubi inny sernik, jedni puszysty lub wypieczony. Dlaczego tak się dzieje, jak tego uniknąć i co zrobić by nie pękał on podczas pieczenia? Wyszukaj też inne przepisy za pomocą wyszukiwarki przepisów.
Skutecznym sposobem na równy sernik jest również woda. Aby sernik nie pękał podczas pieczenia, wstaw do piekarnika (pod formę z sernikiem) miskę z wodą. Inną, dobrą metodą na równy sernik jest pieczenie go w kąpieli wodnej.
Warto też po wylaniu sernika na blachę tuż przed pieczeniem zrobić widelcem wzorki w poprzek i wzdłuż wtedy nie popęka. Te i inne pytania bardzo często mi zadajcie, dlatego też wszystkie razem SWOJE cenne rady postanowiłam posegregować tutaj w jednym miejscu. Lista przepisów na co zrobić żeby chleb nie pękał z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!
Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Z Kuchni Do Kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.