Najlepsza, wielokrotnie przetestowana masa makowa do makowców, drożdżowych bułeczek z makiem, ciast kruchych, francuskich itp. Najlepszą masę makową otrzymamy przez własnoręczne przygotowanie masy makowej od podstaw. Jest też dość bogata w dodatki: orzechy, rodzynki i bakalie.
Możemy dopasować ich ilość do danego wypieku i dosłodzić masę cukrem. Masę makową można też śmiało zamrozić.
Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy). Kruche ciasto: Wszystkie składniki należy szybko zagnieść do momentu uzyskania jednolitego ciasta, a następnie masą wylepić dno blaszki uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Całość podpiec minut w temperaturze 1stopni - w rozgrzanym piekarniku.
Gotowe masy makowe w puszkach są dla mnie zbyt słodkie, a ilość maku w porównaniu do objętości jest bardzo mała (mniej niż ). Zawsze do wypieków polecam zmielony, suchy mak w torebkach, jednak dostaję od Was informacje, że nie wszędzie można go dostać. Dodane przez Elifia w: Tylko o kuchni.
Jeśli chodzi o masę makową, to polecam przygotować dużą porcję masy i część z niej zamrozić na przyszłość. Wówczas pieczenie makowca jest jeszcze szybsze. Makowiec zawijany z gotowej masy makowej z pewnością się uda, jeśli wybierzesz dobrej jakości masę makową z puszki.
Ewelina Ficek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga tagebuchpopolsku. Pamiętaj, że taką masę możesz zawsze wzbogacić. Gotową masę można wykorzystać jako jedną z warstw lub wierzch mazurka. Jeśli ktoś z Was przygotowywał mój mazurek królewski, z pewnością wie, jak wybornie smakuje w towarzystwie jabłek z dodatkiem galaretki oraz polewy orzechowej, kruchego ciasta i czekolady.
Piekąc makowiec, seromakowiec lub inne ciasto z makiem, do masy makowej z reguły trzeba dodać. Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Makowiec z gotowej masy makowej na początku może być wilgotny, należy go więc zostawić na noc bez przykrycia na blacie w kuchni aby odparował. W święta masa makowa musi pojawić się w każdym domu. Używa się jej do ciasta, do tradycyjnego makowca, do rogalików, kutii i innych dań z udziałem maku.
Jest kilka sposobów na masę makową. Najprostszy, to kupić gotową masę makową w puszcze. NAJLEPSZA SZYBKA DOMOWA MASA MAKOWA (BEZ MIELENIA) – szybki i prosty sposób na przepyszną, domową masę makową bez konieczności mielenia.
Proporcje składników masy makowej określ się w odniesieniu do go maku Na 1kg go maku przypada zazwyczaj:. Każdego dnia podsuniemy Ci sposób na smaczny i oryginalny posiłek. Sprawdź nasze najlepsze przepisy!
Pośrodku włożyć do każdej miseczki porcyjkę masy makowej. Pierogi też dobre, jadłam kiedyś w jednej podlaskiej knajpie. Farsz z maku i rodzynek, do polania słodka śmietanka. Re: Co zrobić z masy makowej.
Zrobiłam dziś z jednego z przepisów podanego przez liro, bo u mnie tez pucha została. Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo kaszę mannę, jabłka, mak, parę kropli olejku i proszek do pieczenia. Ubić białka na sztywno i delikatnie wmieszać do masy makowej.
Domowa masa makowa składa się z maku, miodu (prawdziwego!), masła, orzechów i suszonych owoców. Można do niej dodać sok z cytryny albo skórkę z pomarańczy. Rzućcie teraz okiem na skład sklepowej puszki i złapcie się za głowę. Powtórzcie na głos: nigdy nie kupię gotowej masy makowej ! I pamiętajcie o tym na zakupach!
Sukkub Świąteczna masa makowa Czas przygotowania: min. Masa nie tylko do ciast, ale i tortów i wielu innych deserów. Jest idealnym ciastem na jesień i Boże Narodzenie. Masa makowa, pełna bakalii i smaku Bożego Narodzenia. Mak przełożyć do garnka i zalać ciepłym mlekiem.
Postawić garnek na ogniu i podgrzewać ok. Jest odpowiednio słodka, „w sam raz” aromatyczna oraz charakteryzuje się optymalnym stopniem wilgotności oraz gęstości. Masy makowe HELIO stworzone zgodnie z tradycyjną. W tym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na makowiec zawijany z gotowej masy makowej.
Luuudzie… co ja się nie naczytałam opinii, że gotowa masa makowa jest taka zła i niedobra. Możecie spotkać się jeszcze z jednym sposobem robienia masy makowej , poprzez zalanie gorącym mlekiem mielonego maku. Nie wszyscy jednak mają. Tak naprawdę to ja nie widzę w obu sposobach w smaku żadnej różnicy.
Szybka masa makowa z mielonego maku. Pierwszym etapem przygotowania masy makowej jest gotowanie maku w mleku – mak wsypuje się do wrzącego mleka i gotuje na najmniejszym ogniu pół godziny. Drugi krok to mielenie maku – jeśli maszynka jest wyposażona w specjalne sito do maku, wystarczy zrobić to dwukrotnie, jeżeli nie – trzykrotnie.
Przed zmieleniem mak musi być dokładnie osączony, by masa makowa nie była za. Sernik na masie makowej 1. By wyrobić spó zagniatamy ze sobą mąkę, cukier puder, masło, mleko, jedno żółtko i sól. Gdy ciasto będzie jednolite, zawijamy je w folię aluminiową i schładzamy w lodówce przez około godzinę. Rozgrzewamy piekarnik do 1stopni.
Wykładamy blachę papierem do pieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.