czwartek, 5 kwietnia 2018

Makowiec z jabłkami bez mąki

Przepis na makowiec bez mąki. Pyszny, wilgotny, delikatny makowiec z dodatkiem zmielonych orzechów. Sama warstwa pysznego maku, bez ciasta. Makowiec jest bezglutenowy.


Nowo odkryty makowiec okazało się strzałem w przysłowiową dziesiątkę.

Jest dość zwarty i wilgotny, ale wbrew pozorom wcale nie ciężki dzięki dodatkowi proszku do pieczenia oraz dobrze ubitym białkom. Bardzo wilgotny ,aromatyczny z grubą warstwą polewy czekoladowej makowiec. Nie potrzebuje spodu z ciasta.


Smakuje pysznie, najlepiej,żeby po upieczeniu miała czas aby dojrzeć 2-dni. To jedyno ciast, które do tej pory ucieramy tradycyjnie w starej, ceramicznej makutrze, pamiętającej odległe czasy. Delikatny, rozpływający się w ustach, o intensywnym smaku. Piekłam kiedyś bezglutenowy makowiec bez mąki i tłuszczu.


Ta wersja trochę przypomina go w smaku.

Ciasto wychodzi wilgotne i puszyste. Polecam Wam ten wypiek na Święta, imprezę, czy zupełnie bez okazji (zmodyfikowany przepis z „Urody życia”, autorstwa Agnieszki Maciąg). Zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odstawić na chwilę.


MAKOWIEC JAPOŃSKI z jabłkami bez mąki. I choć brzmi to paradoksalnie, to głównym jego składnikiem są jabłka. W dodatku robi się je w miarę szybko i nie potrzeba dokładnego odmierzania. Ten przepis podałam w ostatnim numerze magazynu „Uroda życia”, w którym pojawiły się moje nowe propozycje na świąteczne potrawy. To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, które piekła często moja babcia.


Ten makowiec lubię szczególnie za to, że jest soczysty i bez ciasta. Sama pyszna, wilgotna masa makowa. Jest to makowiec przygotowany na razowej mące, bez cukru. Jest w wersji bezglutenowej i wegetariańskiej. Jak poszukujesz przepisu tylko na masę makową bez cukru, którą chcesz dodać np.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makowiec z jabłkami (bez mąki). Autorstwa Martity :)Składniki:kg jabłek szar. Nietypowy makowiec bez dodatku mąki i tłuszczu.


Nie wiem skąd wzięła się ta nazwa.

Zarówno dla miłośników makowców, jak i tych, co kochają ciasta z jabłkami! A do tego bez dodatku mąki, ach, po prostu makowiec idealny. Mak zalewamy wrzącą wodą (lub mlekiem) i odstawiamy do wystygnięcia, następnie bardzo dokładnie odsączamy z nadmiaru płynu i dwukrotnie mielimy.


Dla ułatwienia proponuję kupić od razu zmielony mak – uwaga! Białka ubić na sztywno połączyć z masą, dodać orzechy i bakalie lekko mieszając. Wyszukaj też inne przepisy za pomocą wyszukiwarki przepisów. Zawsze robiła je moja mama, która starała się przygotowywać dla nas nieco zdrowsze desery.


Mak zalać wrzątkiem i odstawić do przestudzenia. Jajka ubić z ksylitolem i erytrytolem na puszystą, jasną masę. Dodać przestudzone masło, budyń i mąkę z proszkiem do pieczenia.


Dodawać stopniowo mak, ekstrakt i jabłka. Przygotowany wcześniej mak i jabłka połączyć, dodać olej, jajka, mió proszek do pieczenia i nasiona chia. Następnie dodać rodzynki oraz orzechy i ponownie wymieszać.


Gotową masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem. C przez minut z funkcją. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kaszą manną. Jabłka obrać i pokroić w kostkę o boku ok.


Wsypywać do ubitych jajek po niewielkiej porcji, po każdej mieszając do połączenia składników. Dodać jabłka, mak, esencję rumową, stopione masło i bakalie. Marzenie mrówkojada - szybki makowiec bez mąki Pod śmieszną nazwą Marzenie mrówkojada kryje się przepyszne ciasto makowe z jabłkami i kaszą manną, przypominające swoim wyglądem mrowisko:) To idealny zamiennik tradycyjnego drożdżowego makowca, którego zrobienie zabiera mnóstwo czasu i energii.


Do masy jajeczno-maślanej dodajemy kaszę mannę i proszę do pieczenia mieszamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty