środa, 25 kwietnia 2018

Dobre ciasto z makiem

Takie rozwiązanie może przypaść do gustu tym, dla których ilość masy w tradycyjnej strucli makowej wydaje się przytłaczająca. Sposób przygotowania takiego ciasta nie wymaga finezji, gdyż. Klasyczny sposób na makowiec zawijany.


Prawie klasyczny, bo tym razem struclę z makiem przyrządzamy prościej - z ciasta francuskiego. Dodane przez anulaw: Tylko o kuchni.

Co zrobić, aby moje wypieki, szczególnie babki ,były wilgotne. Najczęściej ciasto wychodzi mi , kruszy się. Cytrynę lepiej kupić eko, zwykłą przynajmniej umyć płynem do mycia naczyń i sparzyć.


Bardzo dobre ciasto cytrynowe z makiem przyda się nie tylko z okazji świąt, na codzienne odpoczynki po pracy i dla łagodzenia obyczajów. Upiecz i daj koleżance albo pomocnemu koledze. Przepisy z kategorii szybkie ciasto z makiem.


Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Musicie przyznać, że jest coś uzależniającego w maku.

Ja już od dzieciństwa zajadałam w święta głównie makowce – dla mnie wtedy mogły nie istnieć wszystkie serniki świata. Na biszkopcie – wykonywany w formie rolady lub jako krajanki. Jest puszysty, wykonany najczęściej z przepisu na puszysty biszkopt z dodatkiem masy makowej.


Kluczem są dobrze ubite białka i odpowiednio przesiana mąka. Makowce i ciasta z makiem. Znane i lubiane kluski z makiem, jedno z tradycyjnych dań wigilijnych. W moim domu nie było tradycji kluskowej, poznałam je w rodzinie męża, gdzie podawano je w postaci łazanek z makiem.


Wszystkie najlepsze przepisy na makowce, strucle i ciasta z makiem w jednym miejscu. Tymczasem idealną propozycją dla miłośników sernika jest ciasto z makiem i serem. CIASTO:z białek ubic pianę , dodac cukier , żółtka , następnie wode z olejem wlewac na przemian cały czas ubijając. Na koncu dodac make połączoną z proszkiem do pieczenia. MAK: mak sparzyc w mleku przez ok godz , schłodzic zemlec razy,dodac do niego żółtka utarte z cukrem , bułkę tartą , rodzynki a na końcu ubitą piane.


Z gotowej masy makowej nigdy nie robiłam, a z mielonego maku jest zawsze zwarte i dobrze się kroi,. W tym cieście ważny jest dobrej jakości ser twarogowy i mak. Tak jak mówiiłam, ciasto po upieczeniu opada i tak ma być, po upieczeniu jest takie jak na zdjęciach.


Szukasz inspiracji na wypiek z makiem?

Aby je przygotować, ubij tłuszcz z cukrem i delikatnie połącz z żółtkami, ciągle mieszając. Powoli dodawaj składniki. Pamiętaj o tym, że mak musi być suchy. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na szybkie dobre ciasto mak z puszki. Otóż wziełam się za pieczenie spodu (z podwojonej ilosci skladnikow) w trakcie pieczenia masło oddzielilo sie od ciasta i zaczelo się gotowac, w ciescie porobily sie dziury i wgl wszystko na marne.


Uwaga - nie parzymy maku! Roztapiamy margarynę i studzimy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka chowamy w misce do lodówki. Ucieramy żółtka z cukrem na puchatą masę.


Ciasto ma uroczo chrupać w buzi. Następnie dodajemy powoli mąkę, proszek, margarynę i mak. Dziewczyny ja wiem ,ze jest duzo przepisow w necie ale chodzi mi o przepis na jakies ciasto albo rogaliki z makiem - mam kg masy makowej. Tylko nie makowce -bo tego nie dam rady upiec, moze cos na biszkopcie albo kruchym ciescie.


Dzisiejszy przepis wyróżnia się prostotą wykonania. Do sernika z makiem użyłam gotowej masy makowej. Nie jest to spowodowane moim lenistwem, lecz ograniczonym dostępem do sprzętu kuchennego – maszynki do mielenia.


Sernik z makiem robi się bardzo szybko, a jego smak przywołuje świąteczne wspomnienia. Warto jednak sięgnąć po przepisy na makowce, roladę makowo-biszkoptową czy inne wypieki z makiem i bakaliami i zrobić je w zwykły dzień, by przywołać chociaż troszkę nastrój świąteczny. To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, które piekła często moja babcia.


Ten makowiec lubię szczególnie za to, że jest soczysty i bez ciasta. Sama pyszna, wilgotna masa makowa. Upiekłem w poniedziałek, dawno zniknął, wszyscy byli wniebowzięci, po prostu pyszny!


Wyrośnięty zaczyn połączyć z pozostałymi składniki na ciasto drożdżowe, na końcu dodając roztopione masło (lub margarynę). Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1- godziny).


Do maku dodać pozostałe składniki masy, poza białkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty