UREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I WĘDZONYM BOCZKIEM. Do garnka wkładakiełbasę, boczek, obraną włoszczyznę i cebulę (jedną) oraz listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego i łyżkę przyprawa uniwersalna. Wszystko zalewam szklankami wody i gotuję na małym ogniu około minut.
Ugotowany boczek kroimy w kostkę, a kiełbasę w plastry. Cebulę i boczek podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem,a pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Zawartość patelni i pokrojoną kiełbasę wrzucamy do wywaru.
Dodajemy chrzan, śmietanę, majeranek i doprawiamy solą i pieprzem. Klsyczny Żurek - tradycyjna polska zupa, którą podaje się na co dzień lub też na Wielkanoc, ugotowana na bogatym wywarze mięsnym z dodatkiem białej kiełbasy i boczku. Wielkanocny, tradycyjna zupa podawana na Wielkanoc tylko na wywarze z białej kiełbasy.
Dodane przez justynagl w: Tylko o kuchni. Z jakiej maki robi sie zakwas( grubosc i rodzaj) na żur? Przepis na żurek z białą kiełbasą i wędzonym boczkiem. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, opłukać i pokroić każde jajko na cztery części.
Wywar z parzenia szynki przecedzić i przelać do garnka.
Tradycyjny żurek z boczkiem, wiejską kiełbasą i jajkiem (przepis dla osób): - 5ml zakwasu na żur (najlepiej własnej roboty, przepis podam niebawem) - dag kiełbasy wiejskiej - dag boczku wędzonego - jajka - kapelusze suszonych borowików - duża cebula - ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę - łyżki. Dołożyć grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, żeberka, liście laurowe, ziele angielskie. Kiełbasę pokrój w plasterki, grzyby w paski, boczek w kostkę i włóż z powrotem do żurku.
Dopraw do smaku majerankiem, roztartym z solą czosnkiem i śmietaną. Jajka obierz ze skorupek, pokrój na plasterki. Wystudzony boczek kroję w kostkę i wrzucam na patelnię. Podsmażam, dorzucam też kiełbasę pokrojoną w plastry. Gdy się zezłoci wrzucam do garnka i wszystko razem gotuję.
Dodaję zmiażdżony czosnek, chrzan, doprawiam solą, pieprzem oraz dużą ilością majeranku. Dodaję do żurku zahartowaną śmietanę oraz mąkę rozmąconą w. Składniki: litry bulionu litra zakwasu na żurek kg białej surowej kiełbasy litr maślanki 2ml śmietany dag wędzon Zobacz więcej. Tradycyjny, sycący i aromatyczny żurek z dodatkiem boczku i białej kiełbasy. Zagotować wodę,dodać przyprawę Kucharek,liście laurowe,ziele angielskie i kiełbasę w całości surową wędzoną polską.
Gotować na wolnym ogniu około minut następnie wyąć kiełbasę pokroić w plastry i dodać do wywaru. Dołożyć pokrojone w kostę ziemniaki i marchew,gdy ziemniaki będą miękkie dodać zakwas wg. Heavenly Tasty Cooking Żurek na wędzonej kiełbasie i boczku Istnieją tysiące sposobów wykonania żurku.
Każdy region Polski szczyci się swoim własnym przepisem.
Ja też pochwalę się swoim. Nie jest może zbyt wyszukany, ale za to bardzo smaczny ☺ TRADYCYJNY ŻUREK NA KIEŁBASIE Sposób. Ugotowaną kiełbasę wyjmujemy na chwilę z wywaru, kroimy w grube talary i wrzucamy z powrotem do garnka.
Dolewamy żurek, wsypujemy rozdrobniony majeranek i zagotowujemy całość. Po odstawieniu zupy dodajemy śmietanę, najpierw delikatnie ją rozprowadzając w kubku wywaru. Drugą połowę boczku smażymy na patelni.
Do garnka wlać wodę, wrzucić kiełbasę, liść laurowy, ziele angielskie oraz majeranek i gotować ok. W międzyczasie usmażyć cebule oraz ścinki na odrobinie oleju, po czym dodać do wywaru z kiełbasy. Następnie dodać ziemniaki i ugotować je do miękkości, dodać zakwas, zagotować, dodać czosnek. Dodajemy przyprawy : sól, ziarna pieprzu, ziele angielskie, liście laurowe. Boczek kroimy w paski a kiełbasę w plasterki.
Kiedy ziemniaki będą miękkie dodajemy zakwas i białą kiełbasę oraz boczek i majeranek. Gotujemy jeszcze chwilę i na koniec zabielamy śmietaną. Lubię mocno kwaśny, koniecznie z jajkiem i białą kiełbasą. Efektownie wygląda podany w okrągłym chlebku, najpyszniejszy oczywiście zrobiony z własnego zakwasu.
U nas gości często, nie tylko podczas Świąt Wielkanocnych. Uwielbiam żurek, jest to nasze sztandarowe, polskie danie, które kojarzy mi się z dzieciństwem. Podlewamy boczek z kiełbasą i cebulką wywarem warzywnym, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, posiekany czosnek i gotujemy minut.
Dodatek siekanego szczypiorku sprawia, że żurek z boczkiem wędzonym ziemniakami nabiera wiosennego charakteru. Przygotujemy go raz-dwa na bazie Żurku Nasza Specjalność WINIARY, z dodatkiem podsmażonego z cebulą wędzonego boczku i świeżego czosnku. Mięsny żurek z boczkiem i cebulką zaprawiamy śmietaną i posypujemy zielonym. Jedną z potraw, które w tradycji Świąt Wielkanocnych często goszczą na stołach w wielu polskich domach jest smaczny żurek wielkanocny.
Ta zupa podawana jest zwykle na śniadanie wielkanocne w pierwszy dzień świąt. Czasem problemem jest rodzaj mięsnej wkładki. Zaleca się, aby biała kiełbasa do żurku była dodawana w postaci surowej. Innymi popularnymi dodatkami są jajka i opcjonalnie ziemniaki, boczek i grzyby. Warto poznać prosty przepis na żurek z białą kiełbasą.
Składniki (na 6–porcji): szklanki zakwasu na żurek, surowa biała. Opis przepisu: Autor: WINIARY Pyszny, pożywny żurek wiejski z białą kiełbasą możemy potraktować jak danie z jednego garnka, bo podajemy go z porcją mięsa (wędzony boczek i białe kiełbaski podsmażone z cebulą) oraz zrumienionymi ziemniaczkami z patelni (można dodać do nich nieco majeranku).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.