piątek, 13 kwietnia 2018

Czy do żurku dodaje się śmietanę

Do prawie gotowego żurku dodaje się jeszcze słodką śmietanę i - jeśli zupa nie jest gęsta - zapuszcza się ją mąką zmieszaną z wodą. Na koniec żurek przyprawia się pierzem czarnym i kilkoma kroplami przyprawy maggi. Kupiłam zakwas na żurek i mam pytanie - Kuchnia.


Kwaśną śmietanę do zup (2ml) mieszamy z łyżką mąki. Jak śmietana jest już dobrze ciepła, to wlewamy ją do garnka z zupą.

Ziemniaki i jajka ugotować. Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na rumiano na patelni. Kiedy żur trochę przestygnie zabielić go śmietaną (śmietana warzy się w połączeniu z gąrącymi zupami), dodać chrzan, suszony majeranek, doprawić do smaku.


Podawać gorący z ziemniakami i cząstkami jajka. Do żurku śmietana starczy lub. Słodka tłusta mi nie pasuje. Czy do gotowania żurku, bądź barszczu białego dodaje się śmietanę bądź inny produkt mleczny ?

Proszę o radę, nie umiem doprawić zupy śmietaną, by się nie zwarzyła. Jak to jest żur, czyli zupa kwaśna, to już w ogóle porażka - same grudki :O Macie jakieś sposoby? Tradycyjnie podawany jest on w chlebie, jednak przeważnie serwowany jest na talerzach. Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej.


Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku, szynki czy kiełbasy. Od kilku miesięcy piekę chleb i posiadam swój własny zakwas żytni. Widzę, że przygotowanie tego do żurku to wymieszanie tylko mąki z wodą. Tak samo powstawał mój zakwas chlebowy. Czy mogę go w takim razie użyć?


Na innych stronach widziałam też że do zakwasu z żurku dodaje się czosnek, ziele angielskie i liscie laurowe. Jak domowo to domowo :) Zakwas na żurek zrobiony, to teraz trzeba się zabrać za chlebki. Są zwarte, pyszne i najważniejsze, że zupa z nich. Do takiego wywaru wlewamy żurek, zagotowujemy.


Później śmietanę mieszam pół na pól z chrzanem i dodaję do zupy. Białą kiełbasę kroję, daję na talerz, dodaję jajka na twardo i zalewam żurkiem.

Co ciekawe, w każdym regionie Polski przepis na żurek na zakwasie jest inny. W jednych regionach używa się wywaru z mięsa, a w innych wywaru z wędzonych kości, albo tylko dodaje kiełbasę, aby zachować mięsny posmak. Czasem do żurku dodaje się marchew czy ziemniaki, a innym razem chrzan. Jego ilość będzie zależała od naszych upodobań – czy lubimy żurek bardziej czy mniej kwaśny, ale zwyczajowo będzie to ok. W moim domu żurku nidgy sie tez nie zabiela, a jada się z ziemniakami lub kaszą gryczaną (szczególnie uwielbiam) – a wiem cos na ten temat bo w naszym domu (babcia od dziesiątek lat) żurek jada się zarówno na śnaiadanie, obiad czy kolacje – cały rok #128578; tylko ten wigilijny z mocnym grzybowym posmakiem i wielkanocny z kiełbasą.


Mój żurek jest bardzo aromatyczny, a najlepiej smakuje podany z jajkiem. Całość możecie zabielić śmietaną lub lżej – mlekiem. Ponadto do bitej śmietany nie można dodawać żadnych płynów, które są gorące.


Często do bitej śmietany, by była sztywniejsza, dodaje się bitą śmietanę, jak ją przygotować? Zasada jest taka, że zimnej wody powinno być co najmniej dwa razy tyle, co żelatyny. Ubicie śmietany na sztywną, ale nie nazbyt gęstą konsystencję to sztuka, ale tylko wówczas, jeżeli nie wie się jak to zrobić.


Dzięki tej prostej poradzie dowiesz się jak ubijać śmietanę do deserów, wypieków i innych kulinarnych zastosowań. Przekonaj się jakie to proste. W niektórych regionach do żurku nie dodaje się ani kiełbasy, ani żadnej wędzonki, bo uznawany jest za potrawę typowo postną. Gdzie indziej barszcz biały gotuje się na włoszczyźnie. Czasem, aby stał się bardziej treściwy, doprawia się go śmietaną.


Mieszamy dokładnie żurek w butelce i dodajemy do gotującej się zupy, dokładnie mieszamy i zagotowujemy ponownie mieszając od czasu do czasu, aby nie zrobiły się grudki. Całość gotujemy kilka minut a następnie doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, dodajemy również szczyptę cukru oraz 1-łyżki soku z cytryny. Podgrzej, ale nie gotuj. Płaską łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszaj z żółtkiem i śmietaną.


Wlej do żurku, podgrzej. Podaj z jajkiem na twardo. Dodaj sól, czosnek, posyp natką. Każdy region ma swoje różne koncepcje na dodatki do takiego barszczu. Podsumowując, zupy gotowane na zakwasach mącznych to żury i żurki.


Ja swój żurek podaję bez śmietany, czysty. Gdy są już miękkie odcedzamy i ugniatamy na puree. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek, aż się zrumieni. Zupę tę przygotowuje się z zakwasu, w skład którego wchodzi mąka żytnia i woda.


Najlepiej dodawać ją do zup i sosów, ponieważ zagęszcza i wzbogaca ich smak. Zakwas na żur lub żurek to podstawa przy szykowaniu kwaśnej zupy na bazie mąki żytniej. Mój przepis na zakwaś do żuru i żurku stosuję od lat.


Taki zakwas zawsze warto mieć w lodówce np. Polecam też przepis na zakwas do białego barszczu, który szykuję na bazie mąki pszennej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty