Botwinka w słoiki na zimę. Dodane przez ZielonaKuleczka w: Tylko o kuchni. Aha, czyli gotową zupę wkładam w słoiki. Jednak najbardziej klasyczne leczo to leczo najprostsze - bez grzybów czy dodatku wędlin. Takie leczo świetnie nadaje się do pasteryzowania w słoikach.
Sprawdźcie nasz przepis na klasyczne leczo z najprostszymi składnikami!
Słoiki są zawekowane już przynajmniej miesiąca, ale dopiero dziś znalazłam chwilę, by zaproponować Wam przepis na leczo do słoików na zimę. Nadmiar cukinii i pomidorów w ogrodzie sprawił, że musiałam je jakoś wykorzystać. Wyniki wyszukiwania dla `leczo z grzybami na zime` - DoradcaSmaku.
Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych. Pyszne grzybki z dodatkiem papryki zachwyca każde podniebienie min łatwe tanie. Dania główne Wegetariańskie leczo z pieczarkami.
Doskonale smakuje późnym latem i jesienią, gdy sezon na warzywa w pełni. Dzięki pasteryzacji możemy zajadać się leczo z cukinii, papryki i pomidorów również zimą. Sprawdź, jak zrobić leczo na zimę w słoikach - podajemy sprawdzony przepis.
D ziś na blogu przepis na pyszne leczo do słoika z cukinią. Dawniej, aby cieszyć się zimą jego wybornym smakiem, zazwyczaj je mroziłam. W ubiegłym roku jednak moje obie zamrażarki były tak wypełnione po brzegi owocami i grzybami, że na leczo nie starczyło już miejsca. Ugotowane grzyby odcedzić na sicie, pokroić w szersze paski.
Na patelni rozgrzać olej , włożyć cebulę udusić. Do uduszonej cebulki dodać paprykę, poddusić kilka minut. Do pokrojonych grzybów dodać cebulę z papryką, wodę, dokładnie wymieszać. Leśne grzyby są cudowne, uwielbiam ich zapach i oczywiście je zbierać. Co roku zaprawiam je w ten sposób, potem tylko wystarczy otworzyć słoiczek i przygotować grzybki w ulubiony sobie sposób.
To faktycznie olbrzym ta cukinia! Z takiej wielkiej cukinii to można zrobić wiele rzeczy np. Takiej wielkiej nie trzeba całej obierać tylko po kolei, bierzemy kawałek, obieramy i coś z niej robimy.
Wyjąć z garnka, odwrócić nakrętką na spó przykryć i zostawić do ostudzenia. WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych). Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Dodałam do niego wysokiej jakości wiejską, suszoną kiełbaskę.
Po zagotowaniu leczo można zamknąć na gorąco w słoiku i przechować w lodówce. To wygodne danie do odgrzewania na następny dzień lub zabrania na lunch do pracy. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą.
Bardzo męskie danie ;) Występuje w wielu odmianach, a dziś prezentuję przepis na jego najbardziej tradycyjną wersję. Tym razem dzielę się z Wami przepisem na gotowe leczo, które w zimie wystarczy tylko przynieść z piwnicy i połączyć z podpieczonym mięsem i kiełbaską. Grzyby (22) Jabłecznik (10) Jajka. Jeśli przygotujemy sobie wcześniej kilka słoików, mamy zapas i możemy po nie sięgać kiedy tylko mamy ochotę.
Wystarczy je podgrzać i dodać np. Czas obgotowywania zależy od rodzaju grzybów. Boro i podgrzybki obgotowuje się 10–min,a kurki i gąski ok. Obgotowane osącza się, studzi i układa w słoiku.
Leczo nie tylko jest smaczne. Przepis na leczo z grzybów na zimę. Dodać ugotowane, pokrojone grzyby i wszystko wymieszać. Nakładać w słoiki i pasteryzowć minut. Dodaj do książki kucharskiej.
Musisz być zalogowany do serwisu Zamknij. Nieraz robiłam leczo na zimę. Nie zawsze wszystkie słoiki dobrze się przechowały, ale to normalka. Wszystko dosamaczałam odrobiną cukru. Darmowe etykiety na leczo.
Do pobrania, wydrukowania i naklejenia na słoiki. Odrobina lata w słoikach! Poszukujecie estetycznej etykiety na leczo? Może te przypadną Wam do gustu ;) Jeśli zrobiliście właśnie leczo w słoikach, to warto ponaklejać na nie ładne nalepki. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.
Ustawiamy temperaturę 1stopni - grzałka górna i dolna. Wstawiamy słoiki do piekarnika i włączamy podgrzewanie (najlepiej z boosterem) do 1stopni. Po osiągnięciu temperatury zmniejszamy do 1stopni i od tego czasu minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.