RYBA PO GRECKU W SŁOIKU - jeśli została Wam ryba po grecku spokojnie możecie ją zagotować w słoiku. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Blog rodzinny. KARP SMAŻONY W ZALEWIE – Karpia, który zostaje Wam z wigilii można zagotować w zalewie. Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia. Zobacz najłatwiejsze przepisy na rybę po grecku.
Dodane przez Tangerinka w: Tylko o kuchni. Po grecku to jest ryba z rusztu (z grilla). Można już znaleźć czereśnie w rozsądnej cenie, dlatego zachęcam do tego, aby zamknąć je w. Witam, w tym roku stawiam na kompoty. Jest to danie, które zachwyci każdego miłośnika ryb.
Obecność octu w zalewie powoduje, że ości stają się kruche i niegroźne. Przygotowanie wraz z oczekiwaniem zajmie około godziny. Zacznij od oczyszczenia ryby i jej wypatroszenia.
Przepisy na ryba w słoiku w wyszukiwarce kulinarnej - przynajmniej idealnych przepisów na ryba w słoiku. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na w słoiku ryba. Klasyka na wigilijnym stole - ryba po grecku w sosie z duszonych warzyw i koncentratu pomidorowego. Z Grecją ma tyle wspólnego, co czekolada Milka z alpejskimi krowami.
Być może nazwa ryby „po grecku” wzięła się stą że w kuchni śródziemnomorskiej bardzo popularne są warzywa duszone w oliwie, często z pomidorami. Bardzo dobra ta ryba,zalewa w sam raz, łagodna,nie lubię zbyt octowych potraw. Przypomniało mi się,że kiedyś kolega przyniósł na Wigilię pracowniczą filety z ryby panierowane, smażone, w zalewie,bardzo mi smakowały,ale przepisu się nie doczekałam. Dorsz po grecku gosiaczek123.
Wersja mobilna Napisz do nas. Wekuję na wszelki wypadek dwa razy bo tak na prawdę nie wiem kiedy będziemy mieć na rybę ochotę. Rybę po grecku robię od kiedy miałam starsze -naście lat. Ryba jest dobra po tygodniu.
Smażenie aromatycznej mieszanki warzyw, odpowiednie ich doprawienie to była zawsze moja domena. I jedyne czego naprawdę nie lubiłam to smażenie ryby, a już szczególnie gdy była to ryba-fuj-mrożona w kostkach, czy glazurowane filety. W tym przypadku ryb nie kładę na papierowym ręczniku gdyż zalewa sama w sobie zawiera olej. Usmażone ciepłe ryby układam warstwami w słoiku przekładając je zeszkloną cebulką ( ryba, cebula, znowu ryby i cebulka ). Kiedy robię rybę po grecku, już z założenia przygotowuję więcej sosu warzywnego, bo znika podczas próbowania przez M. Pamiętam, że szukałam doskonałych proporcji, żeby była pyszna, idealna, cudnie otulona najlepszym sosem.
Jednak nie proporcje były najważniejsze, ale jeden. Nie wszystkie sosy tego typu mi smakują bo każdy ma swoją recepturę a sekret leży także w doprawianiu przyprawami by uzyskać odpowiedni balans kwaskowo-słodkawy. Także użyta ryba musi się komponować z tym. Uwaga: jeśli ktoś woli przetwory mniej ostre, to proponuję w zalewie użyć octu i wody w proporcji 1-4. Ponadto ryby nie trzeba zaprawiać w słoikach - można ją przygotować w misce.
Ryby w słoikach mogą stać kilkanaście miesięcy wszystko zależy od zalewy, czym mocniejsza tym bardziej kruszeje ryba. Ogórki po grecku w słoikach. Nieobrane ogórki układamy ciasno w słoiku na powyższych przyprawach. Zalewamy gorącym płynem, szczelnie zamykamy słoiki i gotujemy w wodzie na małym ogniu przez 5-minut.
Sałatka z dorszem smakuje rewelacyjnie, a podana w słoiku – również efektownie się prezentuje. Na patelni rogrzewam łyżkę oleju, wrzucam na rozgrzany olej najpierw cebulę oraz pora i chwilę duszę razem, potem dodaję startą marchew i pietruszkę, wrzucam liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego, doprawiam solą i pieprzem. Mam troszkę rybek z rzeki (szczupak, jaź ,kleń) złowione osobiście :grin: I tu moje pytanie , czy jest możliwe zrobienie z tych ryb coś , co będzie przypominało w smaku filet z makreli , lub śledzia w sosie pomidorowym. Jeśli macie jakiś przepis na to , to bardzo proszę o udostępnienie. Dzisiaj przepis klasyczny, ryba w galarecie.
Dla mnie ryba w galarecie jest daniem, które znam z domu rodzinnego. Czasami zamiast smażyć rybę, mama stawiała na dania lżej strawne i przygotowywała właśnie wersję mięsa ryb lub drobiu w galarecie. Kasia: Ja gotujący przekładam do słoików, chłodzę i przechowuje w lodówce do tygodni, choć pewnie i miesiąc spokojnie wytrzyma. Każdego dnia podsuniemy Ci sposób na smaczny i oryginalny posiłek. Sprawdź nasze najlepsze przepisy!
Zagotuj zalewę i zalej nią pomidory w słoikach (powinny być nią przykryte). Słoiki zakręć i zapasteryzuj: wstaw do garnka z wodą i wyjmij minuty po jej zagotowaniu. Następnie odstaw do góry dnem na ręcznik, przykryj drugim ręcznikiem i zostaw, by wystygły.
Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu maksymalnie do miesięcy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.