poniedziałek, 22 maja 2017

Biszkopt kakaowy z 6 jaj

Dziś trochę podstaw – przepis na biszkopt kakaowy – ten wynalazłam na Moich Wypiekach i już wielokrotnie wypróbowałam – nigdy mnie nie zawiódł #128578;. Na swoje potrzeby stworzyłam sobie tabelkę przelicznikową składników na różne moje foremki i powiesiłam sobie na lodówce, abym nie musiała za każdym razem sobie tego liczyć. Tak piekę i piekę,testuję i wrzucam kolejne przepisy i pomyślałam, że wiele z Was szuka przepis na ten najlepszy,najwyższy puszysty biszkopt.


Składniki: jajek niecała szklanka mąki pszennej łyżki mąki ziemniaczanej łyżki kakao szklanka cukru łyżka oleju łyżka octu łyżka. Po upieczeniu lekko uchylamy piekarnik i czekamy minut zanim go wyciągniemy, unikniemy wtedy zbytniego opadnięcia.

Biszkopt z dodatkiem kakao. Duży i puszysty tort z kakaowych biszkoptów przełożonych pysznym musem czekoladowym i świeżymi czereśniami w konfiturze wiśniowej. Dodane przez emaw: Tylko o kuchni. Po upieczeniu wyjmuję ciasto z pieca, a po minutach wy jmuję wypiek z formy, odwracam do góry nogami i pozostawiam do całkowitego ostudzenia. Poniżej przedstawiam dwa warianty: pierwszy wariant to biszkopt z czterech jaj, który po przekrojeniu na pół daje dwa blaty, a drugi wariant to biszkopt, ale z sześciu jaj, który można przekroić na trzy blaty.


Włączyć piekarnik na 180°C. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, następnie żółtka.

Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia wymieszać. Dodawać stopniowo do ubitych jajek. Jeśli potrzebny mi kakaowy biszkopt na tort, to piekę go właśnie z tego przepisu. Wykorzystywany do tortów może być przygotowywany na kilka sposobów. Jeśli pierwszy raz pieczecie biszkopt kakaowy z dodatkiem wody, to polecam dać jedną łyżkę wody mniej, aby sprawdzić jak wyjdzie.


Zasada jest taka: łyżka wody na jajko. Mój sposób na idealny biszkopt? Upuszczenie go z wysokości pół metra ;) Pierwszy raz zobaczyłam biszkopt rzucany na blogu Moje Wypieki. Niezawodny biszkopt kakaowy.


Dziś kakaowa wersja biszkoptu , który w zeszłym tygodniu pojawił się na ciastkożercach. Ciasta wyszło bardzo dużo, ubijalam mikserem planetarnym. Podczas pieczenia temp 1stopni, biszkopt wyrósł ponad formę najbardziej brzegami, środek nie bardzo chciał urosnąć. Po rzuceniu biszkopem pojawiły się pęknięcia i się zapadł. Składniki: jajek szklanka cukru szklanka mąki pszennej szklanki mąki ziemniaczanej łyżka proszku do pieczenia łyżka.


Jeżeli macie czasami dylemat – jaki biszkopt będzie lepiej pasował do tortu, zwykły czy czekoladowy?

Nie ma takiego kremu, który nie smakowałby w połączeniu z kakaowym biszkoptem. Ilość tortów i ciast, do przygotowania których możecie wykorzystać biszkopt. Ciasto jest smaczne, pulchne i wyrośnięte.


Polecam je do tortów z kremem śmietankowym, albo budyniowym. Idealny zwłaszcza do tortów na bitej śmietanie lub z musami owocowymi. Rum – dla dorosłych łasuchów możesz nasączyć ciasto mieszanką rumu i naparu z czarnej herbaty lub kawy.


Będzie nieodzowny przy kawowym tiramisu lub biszkoptach czekoladowych. Sok z czarnej porzeczki – jej intensywny smak i kolor podkreśli walory wypieku. Tytuł mówi sam za siebie – tak jest to biszkopt IDEALNY!


Często pytacie mnie jak zrobić biszkopt, by mieć całkowitą pewność, że pięknie wyrośnie, będzie lekki i puszysty, smaczny i ” taki jak z obrazka „. Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując na średnich obrotach miksera. Następnie dodawać żółtka i dalej miksować (piana nie może opaść!). Po dodaniu wszystkich żółtek do piany wsypać.


Opis: Smak tego biszkopta przypomina lekko murzynka, a zatem jest bardzo wilgotny i miękki, lekko ubity. Przepis z bloga Skarbiec Kulinarny. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Pierwszy sposób to ubicie całych jajek z dodatkiem cukru na bardzo puszystą jasną masę.


Przeważnie wysokie biszkopty robi się z sześciu jaj ale ja od wielu lat piekę wysoki biszkopt z czterech jaj. Piekę go przeważnie w formie do tortów o ile to będzie ciasto tortowe, albo w podłużnej, mniejszej formie, również do ciast. Klasyczny biszkopt bez proszku do pieczenia, tym razem o czekoladowym lub, jak kto woli, kakaowym smaku czyli biszkopt czekoladowy do tortów, ale nie tylko :).


Jest bardzo delikatny, lekki i puszysty, wyrasta na pianie z białek, a przygotowuje się go bez dodatku tłuszczu i mąki ziemniaczanej. Oba placki nasączyć amaretto z odrobiną wody (łyżki). Do żelatyny wlać kilka łyżek gorącej wody, rozpuścić w naczyniu z wrzątkiem (tzw. gorąca kąpiel) i dodać do ubitej śmietany. Ubijając dalej dodać kawę cappuccino.


Aby było ono puszyste, musimy przestrzegać kilku zasad. A biszkopt rzucany kakaowy nie jest od tej reguły wyjątkiem. Nie bójcie się rzucić wypieku na blat - to działa! Blog dla mam, kobiet (i nie tylko), pasjonatów kuchni i amatorów - o dobrym jedzeniu i gotowaniu dla przyjemności. Taki biszkopt piekę kiedy potrzebuję spód pod sernik na zimno lub piekę sobie cienkie blaty to tortu.


Nie zdarzyło mi się jeszcze aby nie wyszedł, mi zawsze wychodzi, a jest tak pyszny, że syn uwielbia go na sucho.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty