poniedziałek, 29 maja 2017

Papryka w słoikach

PAPRYKA MARYNOWANA W SŁOIKACH. Dolałam do niej ocet, wsypałam cukier i sól. Do każdego słoika wsypałam.


Byłoby to nader proste zadanie, gdyby nie fakt, że trzeba to zrobić jak najszybciej po upieczeniu, nim papryka puści sok. Gorąca papryka parzy palce, obierający czują presję czasu.

Wrażenia mocne, robota brudna. Obraną ze skórki paprykę kroimy na plastry i na bieżąco układamy w słoikach. Sprawdzony przepis na papryka marynowana w occie (w słoiku na zimę) od MniamMniam. Smacznie, szybko i tanio. Gotuj razem z nami krok po.


Kiszona papryka w słoikach na zimę szklanek wody z dodatkiem soli zagotować, ostudzić. Słoiki zakręcić zakrętkami, przez dwa dni pozostawić w cieplejszym pomieszczeniu a później. Papryka konserwowa – jest często wykorzystywana w naszym domu jak dodatek do różnych dań, czy to do sałatek, czy obiadu lub dań jednogarnkowych, które serwujemy na domowych imprezach.

Tak więc wtedy, gdy papryka jest dość tania, kupujemy jej większe ilości, by wykonać z nią przetwory. Na koniec wlać łyżkę oleju i pozamykać słoiki. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski i wrzucić na wrzącą wodę na minut, by ją sparzyć. ZALEWA: Wodę, ocet, cukier, sól, zagotować. Odcedzoną gorącą paprykę układać ciasno w słoikach dodać gorczycę, listka laurowego,ziele angielskie i na wierzch do każdego słoika wlać po łyżce oleju.


Papryka chilli marynowana i zima nam nie straszna :) Ciąg dalszy ostrej jazdy ;) Papryka w całości w przeciwieństwie do pasty , też dla odważnych bo siła wypalania jak w paście. Można ją dodawać do p Zobacz więcej. Tradycyjna Kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Tradycyjna Kuchnia.


Recepturę, która okazała się banalnie prosta, znalazłam w necie, a konkretniej na blogu:. Włożyć do czystych i suchych słoików. Zlotu Zielarskiego, który zbliża się wielkimi krokami. Przepis na papryka konserwowa.


Mam wprawdzie zeszłoroczną kiszoną paprykę, którą z powodzeniem przechowuję w chłodnej spiżarni i sukcesywnie podjadam, ale na Zlot zrobiłam świeżą porcję. Sałatka z cukinii i papryki w słoikach na zimę to dobry pomysł na zatrzymanie smaków lata. Zimą taka sałatka będzie smacznym wspomnieniem letnich dni.


Cukinia, papryka, marchew i cebula w słodko-kwaśnej marynacie pobudzi nas do działania. Pyszna kiszonka czyli papryka kiszona jako dodatek do obiadu lub składnik sałatek, prosta i domowa, z aromatycznymi dodatkami.

Papryka w słoikach przygotowana na zimę dostarcza duże ilości karotenu i witaminy C, która nie ulega całkowitemu zniszczeniu podczas obróbki termicznej. Spośród słodkich odmian czerwona, pomarańczowa i żółta papryka najlepiej nadają się do. Dzisiaj na stronie u mnie papryka marynowana w occie u nas mówi się na nią papryka konserwowa ale to kwestia przyzwyczajeń.


Papryka marynowana w ten sposób bardzo dobrze się przechowuje przez dłuższy czas. Pieczoną paprykę uwielbiam. To jedne z tych przepisów, z którym wiążą się u mnie większe emocje. Polecane przepisy: Opieńki z papryka w słoikach Zobacz więcej. Witam serdecznie, dzisiaj podzielę się przepisem na pyszne i proste w przygotowaniu ogórki.


Marchewkę ugotować i pokroić w kostkę. Wszystko razem połączyć z buraczkami. Na końcu dodać majonez według uznania. Ja smażę cebulę na oleju i dodaje do zalewy gdzie już jest papryka i wszystko razem gotuje To samo tylko że cebula smazona. Ułożoną w słoikach paprykę zalewam gorącą zalewą aż do pokrycia wszystkich składników, szczelnie zakręcam.


Doprowadzam do zagotowania. Zakręć dokładnie każdy słoik. Gdy woda się zagotuje, skręć ogień, wszystko razem gotuj około minut, pasteryzując w ten sposób paprykę.


Cebulę obrać i pokroić w plastry. Ogórki oczyścić, umyć i osuszyć. Na wierzchu układamy plaster cebuli oraz dodajemy na każdy słoik po kulki ziela angielskiego, kilka ziarenek gorczycy i po jednym liściu laurowym. Zalewamy paprykę w słoikach i pasteryzujemy ok. Przestudzoną paprykę obierz ze skóry.


Paprykę przekroić na pół i usunąć pestki. Wyrzuć gniazda nasienne. Miąższ ułóż w wyparzonych słoiczkach. Sos powstały podczas pieczenia i obierania papryk mocno podgrzej.


Dodaj sok z cytryny, oliwę, posiekany czosnek, cukier i sól. Powstałą miksturą zalej paprykę w słoikach. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na papryka na zimę bez octu. Zamknij szczelnie słoiki.


Marynowana papryka z cebulą i czosnkiem to idealny przepis na zimę. Przygotowana w słoikach zasilać będzie półki domowej spiżarni, by w dowolnym momencie towarzyszyć nam jako dodatek do obiadu, sałatki czy kanapek. Polecam prosty przepis na pyszny dodatek do wędlin, jak również dobry składnik do sałatek.


Subskrybuj po kolejne przepisy! Szczegółowy przepis na blogu Domog.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty