Do przygotowania najlepszego lukru do ciast i ciasteczek wystarczą jedynie dwa składniki, które z pewnością posiadasz w domu. Klasyczny lukier ma jednolitą konsystencję i delikatny, perłowy połysk. Jak zrobić lukier idealny? Przepis na lukier Do przygotow. Lukier na różne sposoby.
Konsystencja lukru zmienia się już po krótkim czasie ze względu na odparowującą wodę. Jest to lukier, który najlepiej nadaje się do dekoracji pierniczków. Polecam go wszystkim, którzy poza walorami smakowymi, zwracają również. Najprostszy i najsmaczniejszy makowiec, jaki jadłam.
Makowiec, to pyszne ciasto, bez którego nie sposób wyobraźić sobie Świąt Bożego. Witam makowiec zawsze mi peka przejrzalam komentarze i mysle, ze z tych dwoch powodow ktore najczesciej Pani podaje to mam za cienki rozwalkowane ciasto, ciasto walkuje na wymiar 35×czy zatem zrobic troche mniejszy prostokat? Najpierw musimy przygotować ciasto. Pierwszy krok to zaczyn: drożdże musimy rozetrzeć z cukrem, dodać mleko (musi być letnie, inaczej drożdże nie urosną).
Wymieszany zaczyn odstawiamy na minut w ciepłe miejsce. Domowy lukier cytrynowy to obok lukru królewskiego, czyli białego lukru z białek jajek najlepszy i najczęściej szykowany lukier. Fantastyczny lukier cytrynowy z białkiem polecam do polewania wypieków zimowych. Taki lukier wygląda bosko na makowiec i białych lub czekoladowych babkach.
Mój makowiec udekorowałam cytrynowym lukrem oraz skórką pomarańczową. Wyszedł puchaty, pięknie się kroi. Możecie do niego dodać gotową masę makową z bakaliami z puszki lub przygotujcie domową masę, którą dość szybko można samemu przygotować. Nie na darmo mówi się, że jedzenie zaczynamy oczami!
Sok z buraka zabarwi go na różowo, szpinak na zielono, a kurkuma lub szafran na żółto. Informacje dotyczące tego, jak zrobić lukier do pierników możemy wykorzystać bardzo wszechstronnie. Również w domu trudno się obyć bez ciast i ciasteczek, które są pozbawione tej słodkiej polewy.
Co najważniejsze jego wykonanie nie wymaga wiele wysiłku, nie jest tez pracochłonne. Wystarczy kilka składników i ciasto nie tylko pięknie się zaprezentuje, ale będzie przede wszystkim. Zobacz jak krok po kroku zrobić idealny lukier - taki o idealnym smaku i najlepszej konsystencji.
Makowiec cioci Tereni - przepis Takiego pięknego makowca dostajemy co rok w ramach wymiany dań wigilijnych ;) Sprawcą tego wypieku jest siostra mamy - nie wiem,. Wykorzystuje się go do dekoracji ciasteczek, pierniczków i tortów. Jest śnieżnobiały i zasycha całkowicie, dzięki czemu dekoracje pozostają trwałe. Do miski wlać sok z cytryny i dodać do niego cukier puder. Całość utrzeć mikserem na gładką masę.
Gotowym lukrem cytrynowym można polać babkę, mazurek, sernik, makowiec, szarlotkę, piernik, pączki, ciasteczka – jednym słowem - wszystko. Najlepszy makowiec na kruchym spodzie, z lukrową dekoracją z kandyzowanej skórki pomarańczowej. U mnie pojawił się na stole świątecznym, do przepisu bardzo chętnie wrócę w przyszłości :-). Latwy w przegotowaniu lecz bez smaku poprostu nie smaczny. Ja posypuje kokosem i mielonymi.
Tradycyjny, domowy i polski makowiec :) Zobaczcie jak go robię i sprawdźcie jaki sposób na idealną roladę podsunęła mi Babcia :) Miłego oglądania i powodzenia w świątecznych wypiekach. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na dobry lukier na makowce. Chrupiący lukier na makowcu drożdżowym smaczny słodziutki mak rumiany cieplutki palce. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.
Wbrew pozorom zrobienie makowca nie jest to trudne, trzeba pamiętać jedynie o dobrym wyrobieniu ciasta drożdżowego. Podajemy sprawdzony przepis na makowiec zawijany. Poznaj tajemnice dobrego maku do makowca!
Kupujemy mak - jak rozpoznać dobry mak? Jakie ma wartości odżywcze? Co zrobić, jeśli mak jest gorzki? Tak przygotowana masa lukrowa, jeszcze gorąca, może zostać wylana na domowe wypieki.
Potem wystarczy poczekać aż zastygnie, tworząc na pączkach, jagodziankach czy cieście słodką skorupkę o delikatnie cytrynowym smaku. Według przepisu, który proponujemy przygotujesz go sprawnie, a efekt zaskoczy Twoją rodzinę. Drożdżowy makowiec zawijany będzie nie tylko wspaniale wyglądał po nałożeniu na talerzyki, ale także poczujesz wspaniały świąteczny aromat, kiedy użyjesz do niego Cukru wanilinowego WINIARY.
Lista przepisów na jak zrobic lukier do makowca z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Jeśli lukier jest za rzadki, dosyp cukier puder i ponownie utrzyj. Makowiec z ciasta krucho-drożdżowego dłużej zachowuje świeżość niż tradycyjny drożdżowy. Nadaje się do dłuższego przechowywania, zatem można przygotować go z wyprzedzeniem.
Ciasto idealne również dla tych, którzy obawiają się ciasta drożdżowego. Jest łatwiejsze, mniej pracochłonne, a największy atut - jeszcze smaczniejsze. Jeśli zdecydowanie nie chcecie jeść surowego białka, lukier można ubić w kąpieli wodnej.
Na małym (!) ogniu ubijamy białko przez około min. WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.