środa, 31 maja 2017

Najlepszy makowiec

Przepis mam od dawna, skąd – nie wiem. Zapisany na karteczce czeka od świąt do świąt. Poszukiwania idealnego ciasta do makowca trwały nieco, aż wreszcie znalazłam właśnie to – krucho-drożdżowe. Ani w nim zaczynu, ani długiego wyrastania ciasta, dopiero w piekarniku nabiera kształtu.


Pani Doroto makowce przepyszne! Masa makowa jest wilgotna, ale dobrze trzyma się ciasta. Margarynę utrzeć razem z żółtkami i cukrem pudrem.


Dodać śmietanę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić i dodać delikatnie do ciasta. Mak sparzyć, pozostawić na chwilę, po czym zemleć.


Najlepszy makowiec

Do maku dodać całe jaja, stopione masło, cukier puder, cukier waniliowy, miód i. Nie wiedzialam, ze to sie nazywa makowiec japonski. Zawsze na to mowimy makowiec jablkowy. Tego pysznego makowca szykuję zazwyczaj na Święta, jednak warto skusić się na taki wypiek również na inne okazje.


To prosty i szybki przepis na makowiec. Nie ma potrzeby szykowania zaczynu. Można też użyć gotowej masy makowej z puszki.


U mnie pojawił się na stole świątecznym, do przepisu bardzo chętnie wrócę w przyszłości :-). Przepyszny i bardzo prosty makowiec – wilgotny i aromatyczny, z jabłkami, bez mąki jest bowiem tak wyjątkowy, że ciężko mu się oprzeć. Ten przepis podałam w ostatnim numerze magazynu „Uroda życia”, w którym pojawiły się moje nowe propozycje na świąteczne potrawy. PRZEPISY NA NAJLEPSZY MAKOWIEC - PRZECZYTAJ - PRZEPIS NA MAKOWIEC. Składniki na ciasto - makowiec świąteczny:g świeżych drożdży, g cukru, 3g mąki, szczypta.


MAKOWIEC JAPOŃSKI (Z JABŁKAMI) – NAJLEPSZY PRZEPIS – ŚWIĘTA Z JOLĄ – Odcinek – dla wszystkich, których marzeniem jest przygotowanie idealnej wigilii i świąt postanowiłam przygotować serię filmów świątecznych. W filmach, krok po kroku, pokazuję jak przygotować najlepsze świąteczne potrawy Zapraszam do gotowania ze mną i udostępniania filmów dalej W siódmym. Babcia Wandzia piekła ponoć co roku na Święta, zawsze ok lub szt, tak opowiadała mi moja mama.


Po upieczeniu delikatnie wyjąć przestudzony makowiec z tortownicy, polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować ( wiórki kokosowe, kawałki orzechów). Pierwszy raz robiłam go na święta wielkanocne, wszyscy byli zachwyceni, więc na te święta nie może go zabraknąć. Ma dużo masy makowej i całkiem niedużo ciasta. Dodane przez czarnadora w: Tylko o kuchni.


Najczęściej spotyka się go w formie strucli makowej, w której masę makową pieczemy zawiniętą w drożdżowe ciasto. Jeśli jednak za nim nie przepadasz, wypróbuj makowiec na kruchym spodzie - albo wersję całkowicie bez ciasta - za to z dodatkiem jabłek i bakalii. Można je przyrządzać w różnej formie, ale najbardziej znaną jest makowiec zawijany. Przekłada się go masą ze zmielonego maku, miodu, a także bakalii. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na najlepszy makowiec.


Najlepszy makowiec

Całość smakuje wyśmienicie. Ciasto rośnie opornie, ale to nic bo jest idealne, nie wychodzi zbyt i dobrze trzyma mak,(a wychodzi go naprawdę dużo). Ja swojego makowca piekłam w blaszce żeby za bardzo się nie rozlał na boki. Z makowcami, ciastami które bardzo lubię, przeważnie mam ten problem, że mają za mało masy makowej w środku. A to ona jest tym co dla mnie w makowcu najważniejsze.


Makowiec to najlepszy wypiek tych świąt. W tym roku zrobiłam więc takie, że to prawie sam mak i bakalie a ciasto jest tylko niewielkim dodatkiem. Jak upiec tradycyjny makowiec na święta. Tradycyjny przepis na polski makowiec. Strucla makowa, makowiec drożdżowy.


To jest przepis mamy Izy Trojanowskiej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty