Obok marynowanych bakłażanów, taka papryka to jeden z moich ulubionych składników letnich kanapek. Można też podawać ją jako przystawkę lub wyjadać prosto ze słoika :). Zamiast pietruszki spróbujcie u Zobacz więcej. PAPRYKA MARYNOWANA W SŁOIKACH. Taka marynowana papryka świetnie smakuje i jest super dodatkiem do różnych dań.
Do przetworów na zimę używamy z reguły papryki czerwonej, ale spokojnie możecie tez zamarynować paprykę żółtą, pomarańczową.
Na wierzch wlać łyżkę oleju i zalać gorącą zalewą, pasteryzować minut od chwili zagotowania. Uwagi: Można ująć trochę cukru, a na to miejsce dodać trochę miodu, wtedy papryka będzie jeszcze smaczniejsza. Miód rozpuszczamy w gorącej zalewie.
JAKIE MACIE PRZEPISY NA ŚLEDZIA W OLEJU. Dodane przez erkams w: Tylko o kuchni. Witam, szukam przepisu na najzwyklejsze śledzie w oleju. Może ktoś robi i ma sprawdzony przepis, będę.
Witam,mam pytanie kupiłam opakowanie krewetek w zalewie i kompletnie nie wiem co można z nich przyrządzić. Proszę o jakieś propozycję.
A dziś mam dla Was paprykę w oleju z ziołami. Oczyszczamy z gniazd nasiennych i wewnętrznych białych błonek. Pieczona papryka w oleju. Wyjmujemy, nieco studzimy i zamykamy w woreczku foliowym do całkowitego wystudzenia. Dzisiaj na stronie u mnie papryka marynowana w occie u nas mówi się na nią papryka konserwowa ale to kwestia przyzwyczajeń.
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na papryka konserwowa w oleju. I choć wydawać się może, że największą wartość mają świeże warzywa, papryka w occie również może nieść za sobą wiele korzyści, a kto wie, czy nie jeszcze więcej. I nie jest trudna w przygotowaniu! Marynowana może być na słodko i ostro albo słodko-kwaśno.
W każdej z tych wersji smakuje wybornie. W tym materiale zgromadziłyśmy tradycyjne i bardziej wyszukane pomysły na przetwory z papryki. Zaczynamy od dżemu z papryki, następnie proponujemy paprykę w oliwie, leczo z papryki, pastę z papryki i sałatkę z papryki do słoików.
Robię z niej zupy, sosy, sałatki. Dlatego, żeby nie czekać za każdym razem aż się upiecze, a potem dłubać się ze zdejmowaniem skórek, postanowiłam wpakować ją do słoików i zalać oliwą, jak suszone pomidory:) Do tego kilka innych aromatów i czerwone słoiczki powędrowały na półkę w szafce, gdzie dumnie się prężą w towarzystwie. Miękka, delikatna, słodka. O lekko wędzonym smaku i zapachu jest doskonałą przekąską, dodatkiem do kanapek, sałatek czy sosów do makaronu. Zalewa do papryki jest delikatna – 1: proporcja wody do octu nie jest zbyt wielka.
Oczywiście, jest to proporcja jak najbardziej ruchoma i można ją zmniejszyć wg uznania. W przepisie na zalewę nie ma oleju, uważam że nie jest on konieczny, jeżeli papryka będzie zakryta zalewą.
Składniki zalewy zagotować, dorzucić umytą, pokrojoną w paski i pozbawioną gniazd nasiennych paprykę. Włożyć do słoików, dopełnić zalewą, na wierzch dać łyżkę oleju. Zakręcić mocno, odwrócić. W czystym sloiku wymieszac olej z sokiem limonki i sola do rozpuszczenia,dodac pieprz, wymieszac. Dodac liscie bazyli, obrane cale glowki czosnku i filety z papryki, wymieszac.
Tak zrobiona papryka nie nadaje sie do dlugiego przechowywania. Poniewaz dostalam pytanie o przechowywaniu papryki zrobilam nastepna porcje i przegotowalam z zalewa. Przygotować zalewę : zagotować wodę w garnku razem z przyprawami , gotować ok. Gorącą zalewą zalewać słoiki z papryką , poczekać chwilkę aż woda wszędzie dojdzie i zakręcić , ustawiać do góry dnem , można dodatkowo pasteryzować w piekarniku w temperaturze 1stopni minut. Z papryk pozbywamy się zielonych czubków.
Papryczki chilli w oleju Krok 1. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Do słoika wkładamy papryczki chilli , plasterki czosnku i gałązki rozmarynu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.