środa, 21 czerwca 2017

Makowiec z maku

Dzisiaj u mnie bezglutenowy makowiec z samego maku czyli zapieczonej masy makowej bez ciasta. To ciasto odświętne ale i wspaniałe dla alergików! Pani Dorotko, makowiec siedzi w piekarniku a ja tak sobie pomyślałam, czy nie odcisnęłam za bardzo maku i makowiec będzie suchy a nie wilgotny. Gdyby tak się stało, czy mogę makowiec polać z góry (nasączyć)!


To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, które piekła często moja babcia. Ten makowiec lubię szczególnie za to, że jest soczysty i bez ciasta. Sama pyszna, wilgotna masa makowa. Ciasto jest wysokie, dlatego proszę nie przerażać się ilością użytych składników.


Ciasto z suchym makiem bywa problematyczne - zakalcowate, ze względu na wilgoć w maku, dlatego warto je jeszcze podpiec z minut z grzaniem od spodu. Po upieczeniu robimy test patyczkiem, jeżeli będzie mokry, to okrywamy wierzch folią aluminiową i jeszcze minut dopiekamy z grzaniem od spodu. Upieczone ciasto studzimy w formie. To najwspanialszy zwiastun nienadchodzących Świąt.


Z makiem gorąco polecam też świetny keks makowy oraz makowiec ucierany. Wszystko miksujemy razem i pieczemy! Szczególnie ważny jest dodatek czekolady, dzięki niej zwykły makowiec przybiera postać dość wykwintnego torciku makowo - czekoladowego.


Jeśli szukasz prostych wypieków na Boże Narodzenie, z pewnością zainteresuje Cię przepis na makowiec z całego maku. Jest to ciasto ucierane, które nie wymaga wyszukanych składników, a jego przygotowanie opiera się zaledwie na trzech krokach. Przepis na makowiec bez mąki. Sama warstwa pysznego maku, bez ciasta. Domowy makowiec z dużą ilością maku 508.


Makowiec z maku

Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Poezja-smaku. Gotowe masy makowe w puszkach są dla mnie zbyt słodkie, a ilość maku w porównaniu do objętości jest bardzo mała (mniej niż ). Makowiec jest bezglutenowy. Masa makowa z gotowego maku mielonego.


Masa jest gęsta, pełna ulubionych bakalii, pozbawiona wody, która powoduje w cieście zakalca. Dodane przez Elifia w: Tylko o kuchni. Za typowymi struclami makowymi nie przepadam.


Ciasto japońskie jest po prostu pyszne, bo wilgotne od jabłek, z mnóstwem bakalii oraz z wyraźną migdałową nutą. Składa się z ciasta drożdżowego zawijanego z masą z maku. Poniżej znajduje się przepis na prawdziwy, duży i wykwintny makowiec zawijany.


Tradycyjny makowiec świąteczny dla całej rodziny. Drożdżowy, z bogatą masą makową z orzechami i bakaliami. Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców. Dla zabieganych, którzy nie znaleźli mielonego maku polecam szybki makowiec oparty na gotowej masie z puszki – składniki zostały dobrane specjalnie do mas kupnych, dlatego nie musicie obawiać się, że makowiec wyjdzie za słodki.


Makowiec z maku

Ciasto biszkoptowe z jabłkami rewelacyjnie pasuje do makowej, bakaliowej masy. Sekretem udanego i bardzo puszystego biszkoptu jest ubita na sztywno piana z białek i delikatne łączenie jej z pozostałymi składnikami. Przesianie mąki to również kluczowy element pieczenia biszkoptów. Ja, jako dziecko zawsze wyjadałam sam mak z ciasta – w tym przypadku nie muszę tego robić, maku jest mnóstwo.


Jakie bakalie dodać do maku? O ostatecznym smaku makowca decydują bakalie, które dodaje się do masy – konieczne są siekane orzechy włoskie, laskowe, kandyzowana skórka pomarańczowa, rodzynki wymoczone w rumie. Można też dodać migdały czy pokrojone figi. Pamiętaj, że przed pieczeniem ciast z większą ilością maku masę warto wymieszać z ubitymi na sztywno białkami jajek. Dzisiaj mam dla was makowiec bez jajek i masła, pyszny, domowy, drożdżowy.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makowiec z białego maku. Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości. Dzięki proponowanemu tu przepisowi przygotujesz go bez użycia mąki. Choć pasuje na bożonarodzeniowy stół, to z powodzeniem podasz go również na co dzień. Najlepiej będzie wyglądał podany na dużym półmisku.


Znajdziesz tu najlepsze i sprawdzone przeze mnie przepisy ze zdjęciami na pachnące miodem i migdałami pyszne makowce, ciasta i strucle z makiem. Wielkanocne, strucla drożdżowa z makiem, babka makowa, a także makowce na biszkopcie oraz na cieście. Bardzo ciekawy makowiec!


Pyszny i prosty makowiec składany!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty