wtorek, 20 czerwca 2017

Tradycyjny makowiec drożdżowy

Tradycyjny makowiec drożdżowy Są ciasta, które kojarzą się ze świętami. Dla mnie takim ciastem jest tradycyjny makowiec drożdżowy. W moim domu rodzinnym tradycyjny makowiec drożdżowy zawsze pojawiał się na stole w towarzystwie sernika, keksa oraz pierników. Makowiec to typowe danie wigilijne w polskiej kuchni. Składa się z ciasta drożdżowego zawijanego z masą z maku.


Poniżej znajduje się przepis na prawdziwy, duży i wykwintny makowiec zawijany.

Drożdżowy, z bogatą masą makową z orzechami i bakaliami. Prosty przepis na makowiec na Święta. To najlepszy tradycyjny przepis na makowiec zawijany - rolada makowa drożdżowa. MAKOWIEC DROŻDŻOWY – w moim domu jest obowiązkowym ciastem na święta. W wersji świątecznej obok maku pojawiają się niezbędne bakalie: orzechy, rodzynki, a smak dopełnia skórka pomarańczowa.


Bardzo smaczny drożdżowy makowiec z płatkami migdałowymi. Pieczony bez jajek i prosty do wykonania. Dolcevita-in-my-kitchen 6. Idealny na święta Bożego Narodzenia.

Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Przepis na makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić.


Niezwykle smaczny makowiec. Wilgotny, długo zachowujący świeżość, lepszy niż z cukierni! Nie zdarzyło się jeszcze, by się nie udał, to mój popisowy numer :-). Tradycyjny, domowy i polski makowiec :) Zobaczcie jak go robię i sprawdźcie jaki sposób na idealną roladę podsunęła mi Babcia :) Miłego oglądania i powodzenia w świątecznych wypiekach. Makowce zwykle piekła babcia, a ja zachwycałam się nimi nie mogąc pojąć jak można tak ładnie ułożyć mak wewnątrz ciasta… Dziś sama piekę je razem z córką, która najbardziej lubi ozdabiać gotowe strucle lukrem lub czekoladą.


Poznaj smaczny przepis na makowiec drożdżowy oblany białą czekoladą – tradycyjny wypiek na Wigilię, który zachwyci zgromadzonych przy stole gości! Po zdrowym, bezglutenowym makowcu czas na szczyptę tradycji. Wilgotne drożdżowe ciasto, mnóstwo słodkiego maku oraz gruba warstwa białego lukru. Oczywiście, jak babcia przykazała, z domową masą makową pełną samych najlepszych dodatków.


Makowce oraz drożdżówki z makiem to jedne z moich ulubionych wypieków. Na świątecznym stole prócz sernika nie może także zabraknąć tradycyjnego makowca. W tym roku zrobiłam makowiec z przepisu Asi z Kwestii Smaku.


Ciasto drożdżowe jest wspaniałe, delikatne i puszyste. Długo zachowuje świeżość, a makowiec smakuje po prostu wspaniale, jest wilgotny i pyszny.

Mogą mieć postać strucli (makowiec zawijany) z ciasta drożdżowego lub być uformowane na kształt gwiazdy z nadzieniem makowym. Zawsze jako pierwszy znika ze świątecznego stołu z wypiekami. Najlepszy przepis na makowiec drożdżowy. W sam raz wilgotny, długo utrzymujący świeżość.


Makowce drożdżowe pieczemy głównie na Wigilię i Święta w postaci zawijanego ciasta drożdżowego tzw. Smaczny, miękki i pachnący cytryną. A ja podam wersję na kruchym spodzie.


Tak upieczony placek nazywa się makowcem sułtańskim. Uwierzcie , nie odbiega smakiem od takiego makowca, do jakiego jesteśmy przyzwyczajeni :). Dlaczego ten właśnie makowiec jest wyjątkowy? Po pierwsze, drożdżowe ciasto jest jak puszek, mięciutkie i lekkie.


Obecność prawdziwej wanilii nadaje mu wyjątkowy smak. Po drugie, masa makowa jest w 1 domowej roboty, z orzechami, rodzynkami, smażoną skórką pomarańczową i pomarańczowym likierem. Jest bardzo wilgotna i razem z drożdżowym ciastem, tworzą wypiek wyśmienity. Nadaje się do dłuższego przechowywania, zatem można przygotować go z wyprzedzeniem.


Ciasto idealne również dla tych, którzy obawiają się ciasta drożdżowego. Jest łatwiejsze, mniej pracochłonne, a największy atut - jeszcze smaczniejsze. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na tradycyjny makowiec drożdżowy.


Domowy zdecydowanie najlepszy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty