czwartek, 15 czerwca 2017

Jak zrobić makowiec zawijany z gotowej masy

Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości. Dodane przez Elifia w: Tylko o kuchni. Durszlak - makowiec z gotowej masy makowej. W tym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na makowiec zawijany z gotowej masy makowej.


Luuudzie… co ja się nie naczytałam opinii, że gotowa masa makowa jest taka zła i niedobra. Nie wszyscy jednak mają. Proste w przygotowaniu i niezwykle efektowne min średnie przystępne.


Pyszny makowiec zawijany to symbol dostatku - wskazany podczas wieczerzy wigilijnej. Ubij żółtka z cukrem i dodaj do masy. Jak zrobić makowiec zawijany z gotowej masy z puszki? W międzyczasie wykonaj zaczyn z drożdży, ciepłego mleka oraz odrobiny cukru.


Jak zrobić makowiec zawijany z gotowej masy

Prosty przepis na makowiec na Święta. To najlepszy tradycyjny przepis na makowiec zawijany - rolada makowa drożdżowa. Mąkę pszenną przesiej dokładnie i połącz z posiekanym masłem. Najczęściej przybierają postać zawijanej strucli z ciasta drożdżowego i maku.


Przepis na makowiec jest bardzo prosty, dlatego warto wypróbować inne jego odmiany, jak np. Ponieważ wiem, że chętnie sięgacie po szybkie przepisy i proste ciasta, przygotowałam dwie wersje nadzienia. Jedno z gotowej masy makowej z puszki i drugie tradycyjne, przygotowane z maku parzonego. Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców.


Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy). Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce.


Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić. Upiekłem w poniedziałek, dawno zniknął, wszyscy byli wniebowzięci, po prostu pyszny! Dzis upiekłam makowiec z Pani przepisu.


Niestety nie wiem jak mam owijać papierem makowce, bo niestety w trakcie pieczenia papier rozwinął się i nie utrzymał formy rolady, tylko spłaszczonego walca. Proszę o radę, jak powinnam zawijać ciasto? Ciasto po wyrobieniu idealne.


Oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Z kartoflanego pola. Warto samodzielnie przyrządzić to pyszne ciasto, zwłaszcza że nie jest to takie trudne. Polecamy także: Jak i ile razy mielić mak? Chociaż w ciągu roku amatorzy makowca zwykle kupują gotowy wyrób, to raz w roku - właśnie na święta - warto upiec to ciasto w domu.


Wyrównujemy wierzch, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. Przed podaniem możemy go posypać cukrem pudrem i ewentualnie udekorować. Więcej niż przepisów.


Uwielbiam drożdżowy makowiec zawijany. Makowiec z gotowej masy musi całkowicie wystygnąć. W tym przepisie na ciasto drożdżowe zamiast mleka dodałam sok i otartą skórkę z jednej pomarańczy. Przygotuj ciasto: zrób zaczyn z mleka, łyżek mąki, oraz drożdży roztartych z łyżeczką cukru, pozostaw do wyrośnięcia.


Białka (2) oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Do przesianej mąki dodaj wyrośnięty zaczyn, pozostały cukier i dobrze wyrób. To mój pierwszy makowiec zawijany i od razu strzał w dziesiątkę.


Smakuje dokładnie tak, jak mój ulubiony makowiec smakować powinien. Wilgotny, z dużą ilością maku, długo zachowuje świeżość. Z podanych Zobacz więcej.


Bez tego przysmaku Święta po prostu nijakie! Tradycyjny, zawijany makowiec z ciasta krucho-drożdżowego z gotową masą makową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty