Dodane przez kryska w: Tylko o kuchni. Na koniec, ostygnięte posypać cukrem pudrem. Do miski wrzucamy wszystkie składniki,zagniatamy dość miękkie i elastyczne ciasto,w razie potrzeby podsypujemy mąką(pierwszy raz robiłam na kefirze-szkl.mąki,a za drugim razem na maślance i użyłam ok.szkl.mąki).
Racuchy na maślance smaż na średniej lub odrobinę niższej niż średnia moc palnika. Jedna strona potrzebuje około minuty zanim placki przewrócisz na drugą stronę.
W tym czasie powinny się ładnie zarumienić. Jeśli rumienią się za szybko, to zmniejsz moc palnika. Druga strona smaży się zazwyczaj o minutę krócej. Przepisy, jak zrobić - Smaker.
Witam Kochani Karnawał w pełni, więc dziś coś w tym klimacie. Coś pulchnego, słodkiego :) Chcę Wam przedstawić rewelacyjny przepis na rosyjskie pulchne faworki na kefirze-taratuszki :) Robi się je łatwo, szybko i przyjemnie, są bardzo pulchne i pyszne. Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków.
Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek. Choć kształtem przypominają faworki - są miękkie i puszyste. Najlepsze zaraz po usmażeniu. Zrobiłam z tego przepisu swoje pierwsze w życiu faworki i jestem wprost zachwycona.
Proporcje na ciasto są dobrze dobrane. Jestem zwolennikiem maszynowych rozwiązań, więc ciasto zagniótł robot hakiem do ciasta drożdżowego (super sprawa - pierwszy raz zagniatałam hakiem coś innego niż drożdżowe ;)), potem w ruch poszła maszynka do mielenia mięsa (zgodnie z licznymi komentarzami). Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, wyrośnięty zaczyn, ciepłą wodę zmieszaną z solą i olej.
Usmażone faworki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym lub serwetką – musza wchłonąć tłuszcz. Mniej więcej w połowie pieczenia dobrze jest wymienić olej na nowy. Mamy najlepszy przepis na faworki, taki prosto od mamy. Można je zrobić nawet przed tłustym czwartkiem, chociaż tego dnia, 28. Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić mikserem na najwyższych obrotach przez min.
Zmniejszyć obroty miksera na najniższe. Dodać mąkę na przemian z maślanką w dwóch porcjach (tzn. połowę mąki, połowę maślanki, resztę mąki i resztę maślanki) mieszając chwilkę, tylko do połączenia składników.
Pyszne i mało skomplikowane racuchy na maślance z dodatkiem pokrojonych jabłek. Zaletą jest to, że do ciasta dodajemy bardzo mało sody. Dodatek jabłek sprawia, że są wilgotne i smakowite. Idealne na podwieczorek lub weekendowe śniadanie! Ja w dzieciństwie nazywałam je morszczynem ze względu na pęcherzyki powietrza w usmażonym cieście.
Takie właśnie powinny być domowe faworki - lekkie i chrupiące. Podsypując mąką należy go rozwałkować na jak najcieńszy się da placek. Cieniutkie ciasto trzeba pociąć na paski np.
D) lub jakiej długości faworki chcecie, mogą być dłuższe, krótsze. Każdy pasek naciąć na środku, lekko rozciągnąć w dłoniach i przez powstały otwór przewinąć końce. W tłuszczu przecież się je smaży.
Zrobione na samych żółtkach są kruchutkie,a dzięki wybijaniu wałkiem lub uderzaniu ciastem w stolnicę,faworki podczas smażenia nabierają charakterystycznych wybrzuszeń. Natomiast dodanie spirytusu do ciasta sprawi,że nie wchłoną dużo tłuszczu. Składają się tylko z czterech składników: żółtek, cukru, mąki i piwa. Ważne aby ciasto rozwałkować jak najcieniej, wówczas chruściki wychodzą bardzo kruche. Z podanych składników wyszły mi dwie patery pysznych faworków.
Maślanka jest bogatym źródłem wapnia, zawiera wiele witaminy B, wspomaga pracę jelit. Ale najważniejszym jej atutem jest niska zawartość tłuszczu. Jedną z nich przykrywamy ściereczką by nie obsechło i odstawiamy na bok. Następnie dzielimy je na dwie równe części.
Placki na śniadanie przygotowuję co najmniej raz w tygodniu. Bardzo lubimy różnego rodzaju placuchy. Podałam je z frużeliną wiśniową, którą przygotowałam latem. Taką frużelinę możecie przygotować także z mrożonych owoców.
Jedną z potraw, które w tradycji Świąt Wielkanocnych często goszczą na stołach w wielu polskich domach jest smaczny żurek wielkanocny. Pojawiające się bąbelki na spodniej częsci racuchów są znakiem, że musimy je przerzucić na druga stronę. Usmażone racuchy odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.