czwartek, 1 czerwca 2017

Farsz makowy do makowca

Farsz do makowca zawsze robię według tego przepisu. Jest bardzo bakaliowy, czyli taki jak lubię. Tak na prawdę nigdy nie próbowałam nawet szukać innej, lepszej wersji farszu - moim zdaniem ta jest najlepsza. Makowiec i piernik to dwa obowiązkowe ciasta na każdym wigilijnym stole. Coraz rzadziej przygotowujemy je jednak w domu.


Tymczasem zrobienie masy makowej, choć pracochłonne, warte jest poświęcenia chwili czasu.

Domowy makowiec zachwyci bowiem wszystkich gości! Podajemy przepis na nadzienie makowe do wigilijnego makowca. Dodane przez Panek w: Tylko o kuchni.


Dzięki, właśnie o taki farsz mi chodziło :) Odp. Makowe nasiona to nie tylko pyszny farsz do makowca. Są pełne witamin i minerałów, a wytłaczany z nich olej ma zastosowanie zarówno kulinarne, jak i kosmetyczne. O jedzeniu piszę, myślę i śnię!


U mnie spotykają się osoby na zdrowej diecie, w tym bezglutenowej, wegetariańskiej, wegańskiej oraz wielbiciele polskiej kuchni. Domowa masa makowa z bakaliami jest doskonałą bazą do świątecznych wypieków.

Głównie do tradycyjnej, drożdżowej strucli z makiem, ale z powodzeniem można ją użyć do wszelakich ciast na bazie ciasta francuskiego, kruchego, jako farsz do świątecznych babeczek, drożdżowych zawijańców i co tak naprawdę wyobraźnia Wam podpowie. Jeśli chcesz zrobić domową masę makową, to podążaj za moim przepisem - domowa masa makowa. Polecam przygotować większą porcję masy i część zamrozić.


Taka masa może być przechowywana w zamrażalce nawet rok. Do 6gramów masy makowej dodaj ubite na półsztywny trzy białka jajka. Przepis na makowiec zawijany. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię.


Z przepisu wychodzą aż makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić. Od razu na surowe ciasto drożdżowe należy nałożyć masę makową. Trzeba wziąć pod uwagę, że ciasto może się trochę zapaść pod ciężarem masy, a masa wysuszyć (to nie jest przepis na makowca, ale na masę makową do rolady), dlatego upieczenie w formie strucli wydaje mi się lepszym pomysłem.


Masa makowa to przepis na mak do makowca i mak do ciast. W święta masa makowa musi pojawić się w każdym domu. Używa się jej do ciasta, do tradycyjnego makowca, do rogalików, kutii i innych dań z udziałem maku. Jest kilka sposobów na masę makową.


Najprostszy, to kupić gotową masę makową w puszcze. Lista przepisów na farsz makowy z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!

Mak wsypać do dużego garnka, zalać gorącą wodą (kilka centymetrów ponad poziom maku) i zagotować. Gotować przez minut, od czasu do czasu mieszając. Odcedzić na sicie (pozostawić do odsączenia na około - minut). Mak zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa przez najdrobniejsze sitko, tzw.


Makowiec zawijany z gotowej masy makowej to gwarancja domowego wypieku, którego wykonanie jest jak najbardziej uproszczone. Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości. To nie jest film poglądowy jak się robi makowca. To jest film szczegółowy jak go zrobić ;-).


Pokaże wam krok po kroku jak przygotować ciasto, jak zrobić odpowiednią masę makową a na. Kruche ciasto z tego przepisu jest bezbłędne, do tego masa makowa, wykończenie z kruchego ciasta i gotowe. Makowiec na kruchym cieście to pomysł na pyszne świąteczne ciasto, szczególnie, gdy obawiasz się zawijania strucli makowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty