środa, 14 czerwca 2017

Buraki zupa

Buraki zupa

Przepisy z kategorii buraki czerwone zupa. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Tradycyjna zupa buraczkowa to kolejny klasyk kuchni polskiej. Młode buraczki można pokroić w kosteczkę lub talarki i ugotować bezpośrednio w zupie.


Zupa z czerwonych buraków. Do litra wody dodajemy skrzydełka,liście i ziele. Gotujemy pod przykryciem aż mięsko będzie miękkie. Obrane i umyte buraki oraz marchewkę trzemy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki kroimy w kostkę i wszystko dodajemy do wywaru.


Na koniec zaprawiamy śmietaną. To jedna z moich ulubionych zup w postaci kremu. Czasami, gdy gotuję jakąś zupę warzywną, jeśli nie zdecyduję się na wcześniejszy dodatek makaronu, wtedy myślę o jej blendowaniu.


W moim domu rodzinnym zupa z burakami pojawiała się często, dosłownie na dziesiątki sposobów. Bardzo popularna w okresie PRL, jest do dziś chętnie i sentymentalnie gotowana przez wiele gospodyń i gospodarzy. Charakteryzuje się mocnym, bordowym kolorem i wyrazistym buraczanym smakiem. Do dużego garnka, w którym będzie gotowana zupa, wlać litry zimnej wody, dodać łyżkę ulubionej przyprawy do zup i zagotować.


Następnie dodać starte buraki, marchewkę, seler i pietruszkę, pokrojonego pora i ziemnaki. Gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Wielkimi krokami zbliżają się święta Bożego Narodzenia, dlatego na moim blogu będę publikować przepisy, które kojarzą mi się z tymi. Jak zrobić kwas buraczany.


Kiszenie buraków przepis. Krem z buraków pieczonych z pomarańczą i tymiankiem. Nowoczesny barszcz buraczkowy. Cebulę i czosnek drobno siekamy.


Do dużego garnczka wlewamy troszeczkę oliwy i podsmażamy cebulę i czosnek, następnie dodajemy buraki, ziemniaki, jabłko i chwilę przesmażamy cały czas mieszając. Gdybym jadła zupę krem z pieczonych buraków z zamkniętymi oczyma, nie wiem czy potrafiłabym odgadnąć, co to za smak. Pomimo, że to zupa z buraka, na pewno nie smakuje jak barszcz.


Buraki zupa

Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę, pietruszkę, selera i pokrojonego pora i zalać 5ml zimnej wody. Pieczone buraki mają bowiem nieco inny smak. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez około minut. Buraka umyć, osuszyć, obrać i pokroić w kostkę. Wywar mocno podgrzewamy, dodajemy kiszone buraki wraz z sokiem (zakwasem), dodajemy nieobrane ząbki czosnku, ziele angielskie i pierz.


Podgrzewamy niecałą godzinę, nie doprowadzając do wrzenia, a jedynie „pyrkania” barszczu. Ugotowany z kostką rosołową kalafior można zmiksować, by stworzyć lekkostrawną, niskokaloryczną zupę w wersji dla osób dbających o sylwetkę. Zalać wywarem, wrzucić buraki oraz obrane i pokrojone jabłko.


Wycisnąć sok z cytryny i gotować przez minut. Po tym czasie zmiksować na gładki krem. Przyprawić solą oraz pieprzem, ew.


Zakręcić dokładnie i postawić w ciepłym miejscu, by ruszyła fermentycja. Wykorzystywane są do zup, surówek czy nawet ciast i deserów. Burak w każdej postaci wzmacnia odporność organizmu na choroby, zwłaszcza wirusowe. Jeśli więc dopadnie nas grypa czy też mononukleoza (choroba zakaźna, która objawami przypomina ostrą, ropną anginę, ale wywołuje również znaczne powiększenie śledziony i wątroby), pijmy sok z buraka.


Może on złagodzić ich przebieg. Dodane przez Pinaw: Tylko o kuchni. Szukam przepisu na zupe pekinska orientalna , nie takiego gdzie poczatek skladu zaczyna sie od :kapusty pekinskiej. Buraki pomagają w walce z wirusami. Bo w oryginalnym przepisie jej nie ma.


Fajnie, że wraca moda na kiszonki, a kisić poza ogórkami i kapustą można wiele. Tak naprawdę ich kulinarny potencjał odkryłam niedawno, bo wcześniej razem z zakwasem dodawałam je do barszczu. Nie, że przechwalamy i zachwalamy się…po prostu uwielbiamy I jeszcze bardzo zachęcamy! To jedno z moich ulubionych połączeń: buraki i ziemniaki.


Dodane do buraków sprawiają, że zupa jest bardziej kremowa i zawiesista. Upieczone jabłko jest dobrym uzupełnieniem, a śmietanka bazyliowa kropką nad „i”. Następnie wyjmujemy marchew, pietruszkę cebulę.


Warzywa myjemy i obieramy. Dodatkowo kiszone buraki zawierają szczepy bakterii, powstałe w trakcie fermentacji, które pomagają chronić przed grzybicami, mają także silne właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe (dużo silniejsze niż surowe buraki). Rady jak usunąć pestycydy, bakterie i grzyby ze skórki buraków… Do gotowania powinno się wybrać młode, jędrne i nieduże buraki podobnej wielkości, aby ugotowały się w tym samym czasie.


Buraki zupa

Czerwone buraki, marchew, pietruszkę i seler obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty