piątek, 30 czerwca 2017

Zupa botwinka z jajkiem

Zupa botwinka z jajkiem

Przepis na botwinkę z jajkiem - oto zdrowa, sezonowa zupa podawana z jajkiem i młodymi ziemniakami. Z dodatkiem młodych ziemniaczków z koperkiem smakuje przepysznie! Botwinka to obowiązkowa zupa w lecie. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Opłukaną botwinę z buraczkami kroimy i gotujemy pod przykryciem, w niewielkiej ilości wody, z dodatkiem masła i soku z cytryny.


Gotuj ją dopóki na straganach jest dostępna pyszna, młoda botwina! Podawać z ugotowanym na półmiękko jajkiem. Koperek wspaniale smakuje z wieloma zupami, nie tylko z botwinką!


Zobacz nasze przepisy na wiosenne zupy z koperkiem:. Bowiem połączenie z ziemniakami i marchwią gwarantuje, że zupa botwinkowa uda się wyśmienicie i może śmiało zastąpić rosół podczas niedzielnego obiadu. Wydrukuj ten przepis na botwinkową zupę zabielaną śmietaną! Czasem botwinka jest tak młoda, że nie ma jeszcze nawet małych buraczków. Sieka się i gotuje łodygi z liśćmi.


Moja klasyczna botwinka. Pyszna sezonowa zupa z botwinki. Bardzo szybka w przygotowaniu. Najlepiej smakuje właśnie teraz, w sezonie wiosenno-letnim. Zupa botwinkowa przepis.


Taka na bazie Bulionu drobiowego WINIARY stanie się jednym z ulubionych obiadów twojej rodziny. Sekretem wyjątkowego smaku jest nie tylko bulion, ale też polskie buraczki, świeża botwinka i aromatyczny szczypiorek oraz koperek. Zupę botwinkową przygotujesz w niecałą godzinę, więc jest to. Najlepsza zupa botwinka - przepis na zupę z botwinki na wiosnę. Kliknij, aby zobaczyć przepis.


Wiosenna zupa, którą możemy także ugotować latem, bardzo smaczna zupa z botwinki i młodych buraczków, ugotowana na filecie z kurczaka, podana z jajkiem ugotowanym na twardo. Zazwyczaj botwinkę podaję z młodymi ziemniakami lub jajkiem ugotowanym na twardo. Pierwsza tegoroczna botwinka z jajkiem. Jajka od zielononóżki kuropatwianej kupiły mnie smakiem, a zupa z nimi smakowała wyjątkowo pysznie. Rewelacyjnie wygląda i rewelacyjnie smakuje.


Mógłbym ją jeść prawie codziennie. Restauratorka wprowadziła ją do menu wielu rewolucjonizowanych przez nią restauracji, w tym do Kameralnej w Chodzieży. Prosta i świetna w smaku zupa staropolska smakuje każdemu.


Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, szczyptę soli. Gdy botwinka się podgotuje, wrzucamy do garnka obraną i pokrojoną cebulę, ząbek czosnku. Nieodłącznie kojarząca się z wiosną i beztroskim dzieciństwem.


Pamiętam, że jako dziecko zawsze prosiłam o dokładkę przepysznej, różowej zupy. Dwie propozycje na łatwe i szybkie dania z pierwszej młodej botwonki z malutkimi buraczkami. Druga to tarta na cieście francuskim z botwinką, kozim serem i koperkiem.


Przepisy Magdy Gessler wprowadzą rewolucję do Twojej kuchni. Wypróbuj przepis na zupę szczawiową z jajkiem! Pod koniec gotowania dodać liście z łodyżkami , gotować.


Mąkę rozmieszać ze śmietaną, dodać trochę wywaru, wlać do zupy zagotować. Zupę zdjąć z ognia wlać odcedzony sok, wymieszać. Doprawić do smaku przyprawami.


Zupa botwinka z jajkiem

Jajka ugotować na twardo, obrać pokroić na cząstki. Zupę podawać z jajkiem i posiekanym koperkiem. Można podać ją na różne sposoby jak np. Zainspirujcie się przepisem, jaki robiły wasze babcie. Jeśli nie macie zbyt wiele czasu na gotowanie, koniecznie wypróbujcie przepis na zupę szczawiową z gotowego przecieru.


Gdy tylko w sklepach pojawi się botwina, grzechem byłoby z niej nie skorzystać. Polecamy pyszną botwinkę, jaką od wieków podawano na polskich stołach. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na botwinka z jajkiem i ziemniakami.


Taką botwinkę jadłam w warszawskim Maglu po konferencji blogerów kulinarnych i bardzo mi posmakowała.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty