piątek, 9 czerwca 2017

Przepis kluski śląskie

Przygotujemy je z ugotowanych ziemniaków oraz mąki ziemniaczanej. Lubię przygotowywać kluski śląskie. Sprawdzone przepisy na kluski śląskie. Znajdź przepis na kluski śląskie w Ugotuj.


Z tak wyrobionego ciasta formuję kulki wielkości orzecha włoskiego i palcem robię wgłębienie.

Mieszam żeby nie przykleiły się do dna. Kluski wrzucam do wrzącej, osolonej wody. Gdy kluski wypłyną na wierzch gotuje około minut. Tradycja, prostota i krótki czas przygotowania sprawiają, że Polacy chętnie przygotowują je na codzienny czy świąteczny obiad.


Przygotowanie klusek śląskich jest łatwe, składniki znajdziemy w każdym sklepie spożywczym. Jeśli chcemy, żeby nasze danie miało bardziej odświętny. Idealne kluski śląskie mają swoją tajemnicę ukrytą w przepisie.


Ich sekret tkwi w proporcji mąki ziemniaczanej do ziemniaków.

To gwarancja tego, że kluski nie będą ani gumowe, ani twarde. Mięciutkie, sprężyste kluseczki , genialnie nadają się do wszystkich dań z sosami. Mają dziurkę specjalnie stworzoną do tego, żeby zatrzymać w sobie jak najwięcej pysznego sosu. W najprostszej postaci podaje się je ze skwarkami z boczku.


Są bardzo proste do przygotowania. Przepis na tradycyjne kluski śląskie. Potrzebujemy tylko dwóch składników: ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Charakterystyczna dziurka w kluskach śląskich ma zatrzymywać jak największą ilość pysznego sosu (najlepiej pieczeniowego lub grzybowego). Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy tłuczkiem,przekładamy do miski.


Bardzo prosty i szybki przepis na kluski śląskie. Zupełnie odmienione kluski śląskie. Pomagałam mamie w ich przygotowaniu, szczególnie w tej „trudnej” czynności, jaką było robienie zagłębień w uformowanych kluskach i przykrywanie ich ściereczką. Kliknij, aby zobaczyć przepis. W garnku gotujemy wodę z odrobina soli i wrzucamy kluski śląskie na wrzątek ,po wypłynięciu na wierzch gotujemy 2-minutki i wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej na talerz.


Pomysł na wiosenne kluski śląskie, w kolorze zielonym. Jeżeli ugotujesz ziemniaki dzień wcześniej, samo zrobienie klusek nie zajmie Ci dużo czasu, a gotowanie trwa dosłownie chwilę. Przeczytaj przepis i poznaj tajemnicę udanych klusek śląskich !

W moim odczuciu to typowo polskie danie. Często serwuje się je na przyjęciach czy weselach jako alternatywa dla ziemniaków. Jeśli szukasz przepis na śląskie kluski z dziurką to tutaj znajdziesz wszystkie porady i dokładną recepturę. Niektórzy robią kluski śląskie z jajkiem inni bez, we wpisie są dwa dokładne przepisy.


Nie znam nikogo, kto by ich nie lubił. Za to znam kilka osób, które wprost uwielbiają te kluseczki i nie wyobrażają sobie niedzielnego obiadu bez nich na talerzu. Niestety podany przepis to wersja klusek ale nie śląskich. Cecha charakterystyczną śląskich jest to, że nie używa się do ich przygotowania białka, które w trakcie gotowania ścina się i twardnieje. Tajemnica ich przygotowani tkwi w wyrobieniu odpowiednim ciasta.


Dziurka pomaga nam także równomiernie ugotować kluski. W dużym garnku zagotowujemy dobrze osoloną wodę i wrzucamy kluski na wrzątek partiami. Po wrzuceniu kluski należy zamieszać, aby nie przykleiły się do dna garnka.


Chociaż z kluskami śląskimi to jest tak, ze każdy ma swoje przyzwyczajenia i sztywno się ich trzyma i będzie uważał, że jego przepis jest właśnie tym najlepszym :) Kiedy kilka dni temu zadałam Wam pytanie na facebook’u, czy kluski śląskie powinny być z jakiem czy bez, to padła lawina odpowiedzi ;) Jedni uważają, że z jajkiem, drudzy. Domowe kluski są smaczne i szybkie do przygotowania, no i zawsze się udają ;-) Dzisiejsza propozycja podania to pyszny sos pieczarkowy z dodatkiem boczku. Razem z mięsem, sosem i surówką powstał pyszny domowy obiad. Jeśli lubicie kluski śląskie, zachęcam Was do przygotowywania ich samodzielnie – te kupne w niczym nie przypominają mięciutkich, domowych kluseczek.


Zobacz naszą bazę wyselekcjonowanych przepisów na Kluski, sprawdź opinie na ich temat oraz wybierz najlepszy przepis dla siebie. Smacznie, szybko i tanio. Gotuj razem z nami krok po kroku! Zapiekanka z makaronem, kurczakiem i porem. Kotlety jajeczne z pieczarkowym farszem.


To danie to prawdziwy hit! Wypróbuj pyszne kotlety jajeczne z pieczarkami! Bezmięsne kotlety z marchewki i kapusty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty