środa, 21 czerwca 2017

Kołpaki grzyby przepisy

Dodać grzyby i, mieszając, smażyć - min. Przykryć i dusić min na małym ogniu (nie dopuścić, by grzyby przywarły do dna). Dodać koncentrat pomidorowy, zalać zalewą i chwilkę. Przepisy, jak zrobić - Smaker.


Przysmaki te warto również zamarynować, zamrozić lub ususzyć! Dodane przez jagoda1w: Tylko o kuchni.

Ja grzyby przeznaczone do mrożenia po oczyszczeniu myję i wrzucam na wrzącą wodę, odcedzam i wystudzone porcje zamrażam. Tak średnio :) Odstawiamy do momentu aż grzyby puszczą sok. Co jakiś czas możemy je lekko ucisnąć. Powinny być gotowe w momencie gdy sok prawie przykrywa uciśnięte grzyby.


Największa baza przepisów kulinarnych na potrawy z grzybów. Dziś prosty przepis na grzyby. Grzyby umyć, oczyścić i gotować ok min.


Płachetka zwyczajna, płachetka kołpakowata, bydlarka, kołpak, niemka, turek (Cortinarius caperatus).

Sekretem udanego grilla jest marynata. To ona nadaje charakter potrawom z grilla, dlatego warto starannie dobrać jej składniki. To całkiem proste i pozwala na dużą dowolność.


Kompozycje do marynowania mogą być słodkie, wytrawne, czy pikantne. W tym roku postanowiłam nieco zmodyfikować mój sprawdzony przepis na grzyby w occie dodając do składników szczyptę cynamonu oraz marchewkę. Smak grzybów nabrały innego wymiaru z niczym nie porównywaln Zobacz więcej. Przechowujemy je w chłodnej piwnicy lub na dolnej półce lodówki nawet 4-miesięcy.


Do kiszenia nadają się zwłaszcza zielone i szare gąski oraz rydze. Sprawdź, jak zrobić grzyby kiszone - podajemy dokładny przepis krok po kroku. Wystarczy poddusić grzyby przez kilkanaście minut i kilka w śmietanie. Prosto, szybko i przepysznie! W przypadku maślaków obierz kapelusze ze skórki.


Tak przygotowane grzyby dokładnie umyj a następnie sparz krótko we wrzącej wodzie. Nazwy zwyczajowe: niemka, kołpak, turek, podbołotuszka. Dobry do marynowania w occie. Następnie odcedź na sicie i pozostaw do wystygnięcia.


Niestety łatwo robaczywieje.

Dopuszczony do obrotu handlowego i przetwórstwa na terenie Polski. To wtedy, jeśli pogoda jest sprzyjająca, z grzybobrania można wrócić z koszami pełnymi prawdziwków, maślaków i innych skarbów. Wrzesień i październik to nadal idealna pora na grzyby, a jeśli jesień jest ciepła, ostatnie sztuki wyrosną nawet w listopadzie! Wodę zagotować z przyprawami, dodać ocet, gotować min.


Cebulę obrać i pokroić w krążki lub piórka. Wskazane składniki powinny wystarczyć na około małych słoiczków. Po zagotowaniu odlewamy, zalewamy czystą wodą, solimy do smaku i gotujemy minut. W czasie, kiedy grzyby się gotują, kroimy Kołpaki na zimno - przepis - Ewa Kowalska - wielkiezarcie.


Kołpaki lub inaczej niemki, turki czy płachetka kołpakowa to grzyby, które poznałam dopiero w tym roku. Gdybym nie była na wspólnym grzybobraniu (razem z innymi grzybiarzami) nigdy bym się po te grzyby nie schyliła. Zapytany, cóż to są za grzyby, odpowiedział - kołpaki. Zaraz po powrocie do domu szybko sprawdziłem w internecie, że kołpaki to nic innego jak płachetka zwyczajna lub płachetka kołpakowata, grzyb całkowicie jadalny i smaczny.


Jest nawet dopuszczony do obrotu handlowego i przetwórstwa. Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodaj grzyby, zamieszaj i po chwili dolej wiśniówkę. W gotowaniu grzybów zawsze należy dokładnie pilnować czasu. Rozgotowane grzyby tracą smak i zmieniają konsystencję, przez co stają się wyjątkowo nieapetyczne.


Twarde grzyby jak boro, rydze czy kurki należy obgotowywać zwykle nie dłużej niż pół godziny na średnim ogniu. Rozpoczyna się sezon na grzyby. Zapewne nie każdy potrafi rozpoznać w lesie jadalne gatunki, ale z pewnością każdy potrafi docenić ich wspaniały smak.


Są proste w wykonaniu i stanowią doskonały dodatek do mięs lub też jako przystawka do innych dań.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty