środa, 28 czerwca 2017

Pierniczki klasyczne

Tym razem zrobiłyśmy klasyczne pierniczki, bardzo proste i bardzo smaczne. Cukier trzcinowy, który nie jest tu rozpuszczany z masłem i miodem, jak w wielu innych przepisach, dodaje im chrupkości, co mi bardzo przypadło do gustu. W czym przechowywać pierniczki?


Dodane przez tota w: Tylko o kuchni. Wykrawaj foremkami dowolne kształty i układaj pierniczki na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, żeby nie układać ich zbyt blisko siebie, bo pierniczki podczas pieczenia urosną. Nagrzej piekarnik do 1st. C i piecz pierniki przez ok.


Przygotuj lukier: w makutrze utrzyj białko z cukrem pudrem. Dziś u mnie praca od rano w kuchni ciągle trwa. Dzisiaj zamęczę Was przepisami ;) Obiecałam, że dodam na wszystkie dania, wiec będą. Dlatego wybaczcie dzisiejsze zatrzęsienie. Zaczynamy od pierniczenia.


Pierniczki klasyczne

Klasyczne, błyskawiczne, pyszne. Idealnie robi się ciasto, doskonale się z nim pracuje. Z jednej porcji przepisu wyszło mi ok. Pyszne, korzenne pierniczki zrobione z połowy ciasta na piernik staropolski.


Właśnie wkroczyliśmy w miesiąc, który powinien być jak najbardziej magiczny dla nas i dla naszych najbliższych. Ułóż pierniczki (jeszcze przed lukrowaniem) na kratce i przenieś do pomieszczenia o wysokiej wilgotności, uchyl okno podczas deszczu ;-) (klimat brytyjski jest dość wilgotny, pierniczki miękną u mnie szybko, już po dniach). Jeśli u Ciebie w domu jest dość sucho, schowaj pierniczki do szczelnej puszki z kawałkami obranych jabłek. Ciasto polecone przez Agatę na najlepsze, jakie dotąd jadłam pierniki przekładane śliwkami od tygodni chłodzi się w lodówce. Dziś rozpoczęłam masową produkcję klasycznych pierniczków, które schowane w metalowych puszkach dotrwać mają do świąt.


Tradycyjne pierniczki, które po upieczeniu potrzebują kilku dni, aby zmięknąć. Dla mnie dużo lepsze te wypieczone z dojrzewającej masy piernikowej, jednak wiem, że istnieją fani twardych, aromatycznych pierników, które świetnie sprawdzają się jako drobne podarunki dla najbliższych lub jako ozdoby choinkowe. Dzisiaj piekłam te pierniczki a wczoraj pierniczki nr. Szybkie pierniczki zrobiłam w dwóch wariantach, pierwszy zgodnie z przepisem drugi nadziewane dżemem morelowym i te dzieci bardziej polubiły. Zapisz przepis w ulubionych.


Dzisiaj czas na przepis, którego o tej porze roku reklamować i polecać chyba nie trzeba roku. Co roku obiecuję sobie, ze nie będę robić pierników. I co roku znowu przychodzi mi do głowy ten szatański pomysł. Wspaniała ozdoba na święta Bożego Narodzenia.


Pierniczki klasyczne

Przepis na świąteczne kruche pierniczki. Ciasto dobrze się formuje, nie rośnie zbytnio podczas pieczenia, a wycięte formy nie odkształcają się. Zaraz po upieczeniu są bardzo chrupiące i takie smakują nam najbardziej ale już drugiego dnia są mięciutkie i wtedy najlepiej smakują przełożone marmoladą. Następnie ciasto wałkujemy na grubość ok. Podczas pieczenia dziurka się zmniejszy więc weźcie to pod uwagę, lepiej większa niż za mała!


Wbrew pozorom są niezwykle łatwe w przygotowaniu. Ich chrupiąca skórka i lekko ciągnące się wnętrze oraz kokosowo-cytrynowy aromat będą najlepszą nagrodą za chwilkę pracy w kuchni. Te pierniczki piekę wg klasycznego przepisu, którego nie mam potrzeby zmieniać.


Najważniejsze, że da się z nimi oszukać czas #128521; To znaczy, że można je upiec tuż przed Świętami i nie będą twarde! Wystarczy wyjąć z piekarnika w momencie, kiedy tylko się upieką, a jeszcze. Głównie dlatego że w tajemniczy sposób lubią znikać.


Wczoraj piekłam ostatnią już partię której będę strzegła jak oka w głowie. Pierników robimy na święta całą furę. Zawsze piekę moje tradycyjne, klasyczne, z przepisu rodzinnego – przepis TU. W ubiegłym roku opracowałam nową recepturę smakową, pierniczki imbirowo – cynamonowo. Te miękkie można jeść i dekorować od razu.


Twardsze można przygotować wcześniej i odłożyć do zamkniętego pojemnika. Gdy zmiękną, można je dowolnie udekorować. Aby pierniczki powiesić na choince, robimy w nich dziurki (zaraz po upieczeniu, np. słomką). Na choince wiszą kolorowe pierniczki, a na stole czeka na nas keks i makowiec. PIERNICZKI KLASYCZNE I TE ODCHUDZONE.


Uwielbiam moment pieczenia pierniczków. To właśnie on sprawia, że naprawdę zaczynam czuć juz świąteczny klimat. W całym domu roznosi się ten korzenny zapach mhmm.


I kiedy dekorować takie pierniczki świąteczne – od razu po upieczeniu czy jakiś czas po? Terminarz wypieku pierników to niezbędnik, który odkryje przed Tobą znane na całym świecie świąteczne ciasteczka z uwzględnieniem czasu, kiedy należy zabrać się za ich przygotowanie. Wyszukaj też inne przepisy za pomocą wyszukiwarki przepisów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty