Najlepszy przepis sprawdzony na rybę po grecku. Podawana zawsze w Wigilie i bardzo często przy różnego rodzaju uroczystościach rodzinnych. Zresztą to samo dotyczy osób spoza rodziny, nikt nigdy mnie nie uraczył rybą po grecku.
Postanowiłam w końcu ją zrobić. Prosty i dość szybki w obsłudze przepis od mojej ulubionej Gochy z bloga gotowanie i blogowanie, z niewielkimi zmianami. Z ziemniakami i surówką z kiszonej. Wiecie z czym ją zjadłam?
Mięciutka, soczysta, biała ryba skryta pod przepyszną kołderką z warzyw. Klasyka na polskiego stołu, czyli ryba po grecku. Niby po grecku, ale z Grecją wiele wspólnego nie ma:) Jest natomiast tak smaczna, że bardzo często pojawia się. Po dorsza wybrałam się tym razem nie na ryneczek, ale do delikatesów rybnych Gadus. Bo w rybie po grecku równie ważne jak sam sos jest dobra panierka.
Idealnie pasowała do tego co miałam z niej zrobić. A jak wiadomo jest wtedy duże ryzyko, że ryba się rozleci przy smażeniu. Ja lubię bardzo rybę po grecku na ciepło, szczególnie, że przygotowuję ją w wersji na bogato - z rybą smażoną w panierce z mąki, jajka i bułki tartej. Oczywiście, do takiej ryby po grecku nie podaję już pieczywa.
Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Przepisy z kategorii ryba na grecku. Z Grecją ma tyle wspólnego, co czekolada Milka z alpejskimi krowami. Być może nazwa ryby „po grecku” wzięła się stą że w kuchni śródziemnomorskiej bardzo popularne są warzywa duszone w oliwie, często z pomidorami.
Znana jedynie w Polsce, nie ma nic wspólnego z Grecją. Jest pyszna i zawsze ląduje na moim stole w Święta, tak jest i tym razem. Wkładam do miski gorące warzywa i gorącą rybę, więc smaki się wzajemnie uzupełnią, a ryba będzie w całych.
Na patelni rozgrzej łyżki oliwy, podsmaż starte warzywa, lekko posól, a po kilku minutach przykryj patelnię i duś na wolnym ogniu. Chyba każdy zna oldschoolową rybę po grecku. Była daniem pewniakiem na przyjęciach w czasach, gdy dorastałam. Mogą ją jeść osoby odchudzające się i pragnące nie przytyć, bo ryba jest bez panierki i zawiera mnimalną ilość tłuszczu.
Dziś to danie jest nieco zapomniane, dlatego je przypominam, ale w wersji odchudzonej. Dzisiaj zapraszam na rybę z ananasem i papryką, czyli smażony filet rybny w lekko słodkim sosie z ananasem i papryką (świeżą lub konserwową, bo sprawdzą się obie). Sałatkę po grecku możesz również wykorzystać jako dodatek do innych dań – spróbuj np. Mamy więcej ciekawych przepisów.
Prosta pieczona ryba z warzywami Świętami już całkiem pachnie, więc jakoś naszło mnie na rybny przepis - może ktoś skorzysta! Jakie ryby jadacie na Boże Narodzenie? U nas jest zawsze ryba po grecku (mój przepis light znajdziecie TUTAJ), oprócz tego smażony w panierce dorsz. Zapisz się na newsletter, a będziemy codziennie wysyłać smaczne inspiracje.
Wekuję na wszelki wypadek dwa razy bo tak na prawdę nie wiem kiedy będziemy mieć na rybę ochotę. Zobacz filFiletowanie pstrąga. Ryba jest dobra po tygodniu. Wykonanie: Rybę kroimy w porcję, solimy i obtaczamy w mące.
MArchew obieramy, tarkujemy i podgotowujemdo miękkości. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Jednak w naszym kraju jest jedną z najchętniej jadanych potraw.
Rybę myjemy, obsuszamy ręcznikiem kuchennym, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące. Króluje na stołach na co dzień i od święta. Nie rozumiem dlaczego ryba po grecku jest kiczowata.
Prosta ryba po grecku Składniki: Ryba- u mnie miruna. Czy ktoś mi to wytłumaczy? Jest bardzo prosta, smaczna i pełna warzyw. Nie ma w niej żadnych wymysłów np.
Myślę, że za kulinarny kicz można uznać sałatkę ułożoną warstwami, poprzekładaną majonezem i ketchupem. Pyszna, aromatyczna i tak prosta w przygotowaniu. Podawana na ciepło lub zimno idealna na codzienny lub wigilijny obiad oraz sytą i smaczną kolację - ryba przełożona duszonymi warzywami - marchewką, selerem, porem, cebulą w towarzystwie sosu pomidorowego. Zestawienie warzyw korzeniowych i delikatnej białej ryby, nie ma sobie równych. Warto ją zrobić czas tak zupełnie bez okazji, bo smakiem powala z nóg.
Możemy ją zrobić nawet dzień przed Wigilią, co ułatwi nam rozplanowanie innych zadań, a nasza potrawa nabierze jeszcze lepszego smaku. Prosta, jednakże pyszna kombinacja smaków tej potrawy sprawia, że moim stole serwowana jest nie tylko w Wigilię, ale także kilka razy w ciągu roku jako danie obiadowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.