poniedziałek, 5 czerwca 2017

Ciasto na makowiec zawijany z gotową masą makową

Ciasto na makowiec zawijany z gotową masą makową

Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości. Dodane przez Elifia w: Tylko o kuchni. Tradycyjny, zawijany makowiec z ciasta krucho-drożdżowego z gotową masą makową. Przepis na makowiec zawijany. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany.


Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić. Przedstawiam mój prosty przepis na makowiec zawijany z ciasta drożdżowego. Ciasto jest proste i szybkie do zrobienia, bowiem nie ma potrzeby szykowania zaczynu.


Do tego cudownie wygląda na Świątecznym stole. Ciasto bez którego wielu z Was nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia - makowiec zawijany, w moim regionie nazywany struclą z makiem. Propozycja na pyszne ciasto makowiec na biszkopcie w polewie czekoladowej,. Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Pierwszy raz w życiu piekłam makowiec zawijany i wyszedł super!


Doskonały przepis na ciasto! Ciasto zrobiłam z użyciem świeżych drożdży, rosło pięknie i wspaniale się z nim pracowało. Makowiec smakuje przepysznie, u mnie znikł bardzo szybko.


Wyszły trzy doskonałe makowce. Zdecydowanie będę wracać do tego przepisu. Ciasto na makowiec zawijany oprószyć z wierzchu mąką, przykryć bawełnianą lub lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.


Ciasto podzielić na części, następnie każdą z nich rozwałkować. Posmarować gotową masą makową wymieszaną z bakaliami i pianą z białek i zwinąć. Makowce zawinąć w posmarowany olejem papier do pieczenia.


Po upieczeniu polukrować cukrem wymieszanym z sokiem z cytryny. Makowiec, to pyszne ciasto, bez którego nie sposób wyobraźić sobie Świąt Bożego Narodzenia. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ciasta z gotową masą makową. Ciasto powinno być dość miękkie, nie powinno mocno się kleić, ale to zależy od mąki jaką dodamy, jeśli byłoby zbyt klejące, można dodać odrobinę mąki i jeszcze przez chwilę wyrabiać, ale nie należy z nią przesadzać, bo ciasto zamiast mięciutkie i rozpływające się w ustach wyjdzie nam i twarde.


Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy). Pyszny makowiec zawijany z najlepszego ciasta drożdżowego brioche. Niezawodny i dość prosty przepis, z którego otrzymamy strucle makowe. Pieczemy je w keksówkach.


Ciasto zagniatamy wieczorem poprzedniego dnia i wstawiamy do lodówki na pierwsze wyrastanie. Dodaj sok, żółtko, wanilię i mąkę. Gotowe ciasto jest bardzo puszyste i odchodzi od boków naczynia. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na minut. Ubij białko i wymieszaj z gotową masą makową.


Rozwałkuj drożdżowe ciasto na prostokąt. Klasyczny makowiec na biszkoptowym spodzie. Ciasto pieczone jest w ten sposób, że ciężka masa makowa znajduje się na spodzie formy, a delikatny biszkopt na górze.


Filet nadziewany szynką oraz porem, obtoczony ciastem, smaczna propozycja na obiad. Kruche ciasto z tego przepisu jest bezbłędne, do tego masa makowa, wykończenie z kruchego ciasta i gotowe. Postanowiłam, że w tym roku sama upiekę na święta makowce.


S ięgnęłam więc po sprawdzony już na wielu blogach przepis pochodzący z Moich wypieków i upiekłam strucle makowe wcześniej z myślą, że je zamrożę i jedno ciasto będę miała z głowy ;). Zamiast robić sama masę makową kupiłam w sklepie już gotową. Ba ł am się trochę co z tego będzie bo dość, że nigdy.


Więcej niż przepisów. Mnie jest bardzo przykro, że makowiec się nie udał. Gdybym tylko mogła to podzieliłabym się z Tobą jedną struclą.


Małgosiu popełniłaś pewnie bardzo banalny błąd. Myślę, że schłodziło Ci się ciasto, albo chwyciło powiew chłodnego powietrza, a ciasto drożdżowe musi być cały czas w ciepełku, aż do końca pieczenia. Schłodzone ciasto wyjmuję z lodówki, rozwałkowuję, delikatnie podsypując mąką, na prostokąt o wymiarach ok 30xcm. Na rozwałkowane ciasto wykładam połowę masy makowej, rozprowadzam równomiernie zostawiając po bokach ok. Następie zwijam makowiec tak aby brzeg ciasta znajdował się pod makowcem, boki zawijam pod spód.


Ucieramy drożdże ze śmietaną. Jajka (całe) ubijamy z cukrem, dodajemy do nich drożdże.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty