Staropolski żur to prosta, mocna polska zupa. Jej smak właśnie powinien być kwaśny, więc raczej nie powinno się dodać do niej śmietany – ewentualnie jakąś kwaśną. Zwróć uwagę, że w polskiej sztuce kulinarnej istnieje również barszcz biały (na zakwasie mąki pszennej) i to bardziej do niego pasuje słodka śmietanka. Poniżej znajdziecie podstawowe rodzaje zupy oraz opcję podawania żurku w chlebie.
Klsyczny Żurek - tradycyjna polska zupa, którą podaje się na co dzień lub też na Wielkanoc, ugotowana na bogatym wywarze mięsnym z dodatkiem białej kiełbasy. Pyszna, staropolska zupa. Jeśli miałabym stworzyć osobisty ranking ulubionych zup, żurek byłby w pierwszej trójce. Ubóstwiam jego lekko kwaskowy, czosnkowo-majerankowy smak. Najczęściej jemy go w okolicach Wielkanocy, ale ja podaję go nie tylko od święta.
Sposób przygotowania: Domowy zakwas na żurek ETAP 1: Mąkę wsyp do dużego słoika i lekko spulchnij łyżką, zalej go przegotowaną ciepłą wodą i bardzo dobrze wymieszaj. Dodaj przyprawy oraz kromkę chleba na zakwasie. Ci z Was, którzy pieką chleby na zakwasie, ucieszą się z tego przepisu.
Możliwe, że dla wielu będzie to zupełnie nowe wykorzystanie tego sympatycznego mieszkańca lodówki. W tej wersji żurek jest lekko kwaskowaty, więc podbije serca tych, co nie lubią żurków-kwasieluchów. Ugotowałam go na wywarze z białej kiełbasy. Czy konieczny jest zakwas na żurek?
Przepis Magdy Gessler oraz receptura Ewy Wachowicz należą do. Zupa meksykańska jest aromatyczna, rozgrzewająca i sycąca. Przygotowuje się ją z czerwonej fasoli, mięsa, papryki (słodkiej i chilli), pomidorów, cebuli, czosnku, świeżych ziół oraz ostrych przypraw.
Danie można podawać na obia lub kolację. Przepis na tradycyjny polski żur na zakwasie i białej kiełbasie. Tradycyjny żur przyrządzany jest na bazie zakwasu z razowej mąki żytniej.
Najczęściej gotowana zupa w okresie wielkanocy, pojawia się prawie na każdym rodzinnym stole. Sekretem udanego żurku na zakwasie są odpowiednio dobrane składniki. Lekko gęsty, przyjemnie kwaskowy, o bogatym smaku wędzonki i majeranku. Przygotowując barszcz biały nie warto chodzić na skróty - tylko barszcz na zakwasie będzie miał charakterystyczny kwaśny smak, taki, który przypomina Wielkanoc. Tradycyjnie barszcz biały zabiela się śmietaną oraz świeżo utartym chrzanem, a serwuje z jajkami i białą kiełbasą.
Podstawą dobrego barszczu białego jest zakwas. Jeśli masz ochotę na rozgrzewającą zupę o wyrazistym smaku, ugotuj tradycyjny żurek na naturalnym zakwasie. To pożywna zupa idealna na chłodne dni. To również tradycyjna potrawa na wielkanocnym stole.
Wielkanocny na naturalnym zakwasie Dzisiaj chciałam wam pokazać żurek wielkanocny na naturalnym zakwasie w kilku wersjach. Taki żurek podajemy na śniadanie wielkanocne, dodając do niego święcone jajko. Można przygotować go na kupnym lub domowym zakwasie na żurek. Idealny żurek wielkanocny – przepisy naszych babć Od lat ta zupa jest obowiązkowym elementem na wielkanocnym stole.
Jest pyszny i lekko kwaśny. Dziś nikt już nie wyobraża sobie świąt bez tradycyjnego żurku. W czym tkwi sekret tej niezwykłej potrawy?
Obejrzyj odcinek i zobacz, jak Karol wraz z naszym gościem specjalnym - Jolą z kanału Przepisy Joli - przygotowywali tradycyjny żurek na zakwasie z białą kiełbasą, ziemniakami i chrzanem! Nie ma jak domowy żurek, zrobiony na swoim zakwasie smakuje bardzo dobrze, warto zrobić w domu. Kwaśna zupa na zakwasie z mąki.
Najlepiej gdy żurek ugotowany jest na domowym zakwasie. Dowiedz się, jak szybko zrobić pyszny żurek na domowym zakwasie. W żurku najważniejszy jet zakwas. Dlatego nie może jej zabraknąć na świątecznym stole.
Sprawdzony przepis na to, jak przygotować go samemu w zaledwie kilka minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.