Najprostsza zupa kminkowa według przedwojennego przepisu. Kminek, powiedzmy to sobie uczciwie, podobnie jak czosnek potrafi budzić w ludziach skrajne emocje, właściwie to dzieląc rodzaj ludzki na dwie grupy. Są tacy co za kminkiem przepadają i dodają go w dużych ilościach do wszystkiego co się nawinie, a są i tacy, którzy. Zupa kminkowa to staropolski przysmak.
Obecnie można ją spotkać bardzo sporadycznie i chyba nawet częściej na Węgrzech, niż w Polsce. Nigdy nie widziałam jej w karcie żadnej polskiej restauracji, a przecież to pyszne i rozgrzewające danie zupełnie jak kapuśniak, czy ogórkowa. Jest to chyba najszybsza zupa świata.
I do tego bardzo smaczna, jest tylko jeden warunek: musicie lubić kminek. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Bulion przelać do garnka i zagotować. Przykryć i gotować przez minut.
W tym czasie zrobić kluseczki. Miękkie masło utrzeć, wybić jajko i miksować dalej. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na zupa kminkowa. Wsypać grysik i wymieszać robotem. Kminek, jarzyny oraz kostkę zalewamy wodą, gotujemy wywar ok.
Całość odcedzamy, topimy margarynę i robimy zasmażkę, dodajemy do wywaru, zagotowujemy. Pieczywo kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu, aż się zrumieni. Wykładamy na talerze, zalewamy wywarem. Kremowa zupa kminkowa Lubicie kminek? Dodaje się go zazwyczaj do ciężkostrawnych potra w, dań z kapusty, mięsiw, ziemniaków oraz do pieczywa.
Zupa postna, dość rzadko gotowana w naszych domach. Bywa wydawana na wigilię. Będąca dobrym przygotowaniem na niecodzienne dla naszych brzuszków menu wigilijne, a potem świąteczne. Obraną włoszczyznę kroimy na drobne cząstki i przesmażamy na. Marchewkę, pietruszkę, seler, por dokładnie umyć i obrać, a następnie wrzucić do jednego litra wody i całość gotować.
Wywar gotować żeby warzywa zmiękły. W następnej kolejności wywar odcedzić, a do niego dodać jedną łyżkę kminku. Zupę doprawić do smaku według.
Gotową zupę klopsową udekoruj koperkiem i zajadaj z ulubionymi dodatkami – grzankami lub pieczywem. I jeszcze dużo kminku w szafce, gdyż jest to jedna z naszych ulubionych przypraw. Przyszła mi do głowy zupa z kminkiem. Dlaczego w poniedziałki?
A no dlatego, że zostaje mi rosół z niedzieli , z którego mogę robić różnego rodzaju zupy. Nowszy post Starszy post Strona główna. Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S. Dodane przez brunettew: Tylko o kuchni.
Czy macie może przepis na gulasz jaki był ostatnio przyrządzany podczas Kuchennych rewolucji Magdy Gessler w Rzeszowie? Przejdź na stronę główną Interii. SMACZNE TERAZ GOTUJĘ DODAJ DO KSIĄŻKI 1DRUKUJ.
ZUPA KMINKOWA łyżki kminku, l wody lub rosołu, łyżki masła lub margaryny, łyżki mąki, surowe żółtka, sól Wypłukany kminek zalej wodą lub rosołem. Do wywaru dodaj zasmażkę z tłuszczu i mąki. Gotuj przez około minut.
Na dwa litry wody: ok 2gram kminku podwójna włoszczyzna (tzn. pojedyncza marchewka, podówjne seler pietruszka i por) ciut imbiru sproszkowanego listek laurowy curry w proszku (odrobina) Kminek wsypać do garnka. Przepis na krakowską zupę kminkową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.