środa, 14 czerwca 2017

Ryba po grecku na zimno z octem

Klasyka na wigilijnym stole - ryba po grecku w sosie z duszonych warzyw i koncentratu pomidorowego. Z Grecją ma tyle wspólnego, co czekolada Milka z alpejskimi krowami. Być może nazwa ryby „po grecku” wzięła się stą że w kuchni śródziemnomorskiej bardzo popularne są warzywa duszone w oliwie, często z pomidorami. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź.


Podawane są na zimno jako przystawki.

Kolor i wygląd podobny, ale smak całkowicie inny. Moja ryba po grecku to tradycyjny, rodzinny przepis. Ryba jest delikatnie oprószona. Doskonała na ciepło jak i na zimno. Durszlak - ryba po grecku z octem i marchewka.


Dodane przez Tangerinka w: Tylko o kuchni. Po grecku to jest ryba z rusztu (z grilla).

Rybę po grecku robię troszkę inaczej niż tradycyjnie. Rybę pokroić na kawałki, posypać solą i pieprzem cytrynowym i pozostawić w chłodzie na minut. Ja bardzo lubię rybę w takich warzywach i na ciepło, i na zimno, ale Czereda zawsze chce czipsendfisza albo zapiekaną pod śmietaną, więc kapituluję. Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia. Zobacz najłatwiejsze przepisy na rybę po grecku.


Duszona z warzywami ryba, znana jest w niemal każdym domu. Choć każdy ma na nią inny sposób – zawsze główną rolę w przepisie grają smażone filety białej ryby i marchewka. Nie oznacza to jednak, że poza Świętami Bożego Narodzenia nie można jej przyrządzić i skonsumować na obia bądź kolację. Jest za to daniem, które bardzo lubią Polacy i często gości na naszych stołach w wigilię.


Przepis na rybę po grecku. Jaki jest prosty przepis tradycyjny na rybę. Najlepszy przepis sprawdzony na rybę po grecku. AGINAA CZAS PRZYGOTOWANIA MIN ILOŚĆ PORCJI - SKŁADNIKI mintaj włoszczyzna mąka ocet SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Rybe smazymy na ptaleni opruszona maka. Jej wielką zaletą jest możliwość wykonania na dzień przed podaniem.


Gdy warzywa będą miękkie skropić octem winnym, cytryną i posypać cukrem. Wedle uznania podawać na ciepło bądź na zimno.

Najlepiej smakuje podgrzewana na drugi, czy trzeci dzień. Oryginalny przepis na rybę po grecku zakłada podawanie jej na zimno. Filet ryby przekładny jest d. Smaczna ryba z warzywami po grecku 15. Teraz i ty możesz przygotować rybę po grecku Magdy Gessler. Sprawdź, jak rybę po grecku przyrządza Magda Gessler i zainspiruj się jej pomysłem!


Głosujcie w naszym plebiscycie na gwiazdę wigilijnego stołu! Bardzo lubię rybę po grecku, robię ją dosyć często. Raz klasycznie, tak jak dorsza po grecku, a innym razem w nieco odchudzonej formie, bo dodaję rybę gotowaną w parowarze albo pieczoną w piekarniku.


I ta dzisiejsza jest właśnie z piekarnika. Wg mnie to znacznie mniej pracy niż przy klasycznej wersji, a efekt pyszny. To ryba przełożona duszonymi warzywami, idealna zarówno na ciepło, jak i na zimno, a najlepsza następnego dnia. Można ją jeść zarówno na zimno jak i na ciepło. Niekoniecznie musi to być dorsz, świetny.


GRAPHIC - How to fillet a fish - Sea bream - Japanese technique - クロダイのさばき方 - Duration: 10:29. Cebulę rumienimy na łyżce oleju, a następnie dodajemy do pozostałych warzyw. Na głębokim talerzu roztrzepujemy widelcem jajka.


Rybę obtaczamy w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Smażymy na złocisto na mocno rozgrzanym oleju. Po prostu musi znaleźć się pośród co najmniej dwunastu potraw (u mnie w domu zawsze jest więcej potraw niż nakazuje tradycja).


Ubolewam tylko nad tym, że przeważnie podaje się ją na zimno, a uwielbiam ją na ciepło. Jak widać przepis na farsz do ryby po grecku nie jest skomplikowany ani czasochłonny. Rybę myjemy, obsuszamy ręcznikiem kuchennym, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty