Nie wiem dlaczego, ale przez długi czas nie gotowałem go sam. Ostatnio jednak dorobiłem się przepisu na idealny żurek – w sam raz kwaśny, z konkretną nutą majeranku, ugotowany na bazie esencjonalnego mięsnego wywaru. Kiełbasę wraz z przyprawami, marchewką, ziemniakami i czosnkiem zalać wodą i gotować przez około minut. Następnie wyjąć z wywaru kiełbasę i warzywa, dodać dobrze wymieszany zakwas z butelki – ewentualnie zupę dopełnić wodą, w sumie powinniśmy uzyskać około litrów płynu. Pokroić w plastry i włożyć do garnka.
Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew w plastrach. Gotować do miękkości ziemniaków. Doprawić do smaku pieprzem , czosnkiem i majerankiem. Na talerzu dokładać pokrojone na ćwiartki jajka na twardo.
Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą! Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu. Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu! Zobacz nasze przepisy na Polki. Dodane przez justynagl w: Tylko o kuchni.
Z jakiej maki robi sie zakwas( grubosc i rodzaj) na żur? Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej. Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku, szynki czy kiełbasy. Wyniki wyszukiwania dla zurek na zakwasie z butelki przepis pokaż przepisy tylko ze zdjęciami.
Zupy Domowy żurek na prawdziwym zakwasie. Jak zrobić żurek na zakwasie z butelki? Tradycyjny żurek na domowym zakwasie.
Niezależnie od tego, czy zakwas został zakupiony w sklepie, czy wykonany samodzielnie, przepis na żurek jest identyczny. Składniki na porcje: 3ml zakwasu, 2g białej kiełbasy, 2g obranych ziemniaków, duża cebula, g. Wywar z butelki i żurek też z butelki? Ty trzymasz się opinii, którą mialaś przed zalożeniem wątku- z butelki to kwach i ohyda, trzeba robić własny zakwas. Najlepiej gdy żurek ugotowany jest na domowym zakwasie. Dlatego przygotowanie tej zupy składa się z dwóch etapów: najpierw robimy zakwas, a potem dopiero gotujemy zupę.
Dowiedz się, jak szybko zrobić pyszny żurek na domowym zakwasie. Tym, co wyróżnia dobry żurek spośród innych zup, jest jego cudownie gęsta, jedwabiście gładka konsystencja, doskonałe zrównoważenie smaków: słonego, kwaśnego i słodkiego, oraz wyczuwalny aromat wędzonki i przypraw. Prawidłowe wykończenie żurku jest czasochłonne i wymaga ciągłego próbowania i dodawania składników, aż do momentu, w którym osiągnie on satysfakcjonujący. Charakterystyczny kwaśny smak zupy sprawia, że jest ona faworytką wszystkich miłośników wyrazistych kompozycji kulinarnych.
Dołożyć grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, żeberka, liście laurowe, ziele angielskie. Większy kawałek boczku wkładamy do garnaka zalewany 2-litra wody i gotujemy na średnim ogniu min. Po tym czasie do boczku dodajemy ziemniaki gdy będą pół miękkie dodajemy kiełbasę. W czasie gotowania się ziemniaków i kiełbasy mniejszy kawałek boczku kroimy w kostkę i rumienimy na patelni razem z cebulą.
Gdy ziemniaki będą już miękkie dodajemy boczek z cebulką. A co robię z włoszczyzną? Wyjmuje przed dodaniem zakwasu i używam do sałatki jarzynowej. W tej wersji zupa ta jest doskonała do podania na wielkanocny obiad przed drugim daniem, na które podajemy pieczoną białą kiełbasę. Jak dokładnie zrobić żurek?
W międzyczasie kroję cebule i boczek wędzony, w małe kosteczki, podsmażam na patelni. Często żurek stanowi u mnie danie główne – pełen kiełbasy i boczku jest bardzo syty. Zawsze z gotowanym jajkiem – nie wyobrażam sobie inaczej.
JAK ZROBIĆ ZAKWAS DO ŻURKU? To pierwsza rzecz, którą musimy zaplanować. W zależności od temperatury, w której pozostawimy słoiki z zakwasem, oraz od tego, w jaki poziom kwasowości mierzymy, jego przygotowanie może zająć od czterech dni do miesiąca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.