piątek, 16 czerwca 2017

Leczo blog

Idealnymi, by zrobić z nich leczo :) W zeszłym roku zamieszczałam na blogu przepis na typowe leczo węgierskie. W Polsce popularna stała się nieco inna wersja z dodatkiem cukinii, a czasem patisona. Właśnie taką wersję – leczo z cukinią – znam ze swojego domu. I przyznam, że bardzo mi smakuje. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii.


Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Dodałam do niego wysokiej jakości wiejską, suszoną kiełbaskę. Choć pochodzi z kuchni węgierskiej, to można powiedzieć, że to klasyka kuchni polskiej ;-) Bardzo popularne na naszych stołach leczo najlepsze jest właśnie teraz, w lecie, gdy pod dostatkiem słodkiej i kruchej papryki, soczystych pomidorów i młodej cebuli. Dodatek kiełbasy czyni tę potrawę bardziej sycącą, w sam raz na letni obiad.


Zawsze po otwarciu słoika można podsmażyć trochę wędliny i dodać do niej leczo. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Prezentuję przepis na klasyczne węgierskie leczo.


Dziś proponuje kolorowe leczo w słoiku, do którego później wystarczy tylko dodać podsmażoną kiełbaskę, wędzony boczek albo dowolne mięso i mamy pyszny oraz. Dziś u mnie gęsta potrawa z papryką, cukinią i mięsem mielonym- czyli najpyszniejsze leczo jakie w życiu jadłam! Pasuje zarówno na obiad jak i na kolacje. Jest to szybkie, smaczne i mega barwne danie.


Leczo z mięsem mielonym. Aby leczo miało smak umami szykuje się je najczęściej na tłuszczu zwierzęcym, na smalcu lub boczku. Na Węgrzech leczo stanowi dodatek do dania głównego z mięsem, ale i samodzielne danie. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny.


Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. Przepis na leczo jest banalnie prosty, trzeba jednak poznać małą tajemnicę, aby leczo własnej produkcji było idealne. Do przygotowania leczo z kiełbasą używam wszystkich sezonowych warzyw. Są w nich papryki, najczęściej czerwone, ale mogą być również w innych kolorach lub cały miks kolorów.


Występuje w tak wielu odmianach, że każdy znajdzie swój ulubiony wariant. O tym przeczytasz w naszym poradniku. Jak ugotować leczo mięsne? Ważną informacją jest to, że ja zawsze przepis na leczo z cukinii szykuję w jednym garnku. Moje leczo z cukinia znika w godzinę, więc uwierzcie mi, że gotuję je dość często.


Mam wszystkie tu wymienione produkty warzywne z własnego ogródka. Muszę je wykorzystać aby się nie zmarnowały. Dobry pomysł z takim przetwarzaniem. Zamierzam leczo przechować w słoikach, po uprzedniej pasteryzacji, na okres jesienno-zimowy. Kiełbaskę dodam po otwarciu słoika- podsmażoną.


Uwielbiam leczo i jesień, jednak zamiast baklazana, dodaje leczo. Nie wiem czy go przegapilam, czy moze jeszcze go nie opublikowalas, ale czekam! U nas leczo często pojawia się wtedy, gdy uda mi się kupić okazałe, czerwone i chrupiące papryki, takie doskonałe wręcz. Takie aromatyczne i pyszne. Dynia dodana do lecza nadaje mu słodyczy – osobiście, ta wersja bardzo przypadła mi do gustu.


Do dania dodałam dość dużo pieprzu oraz ostrej papryki. Dziewczyny mam pytanie może któraś będzie wiedziała. Chciałabym więc zrobić sobie mały zapas właśnie na zimę tylko nie mam pojęcia czy jak teraz zrobię to mam je. Szynkę z indyka pokroić w drobna kostkę i podsmażyć na patelni teflonowej skropionej oliwą razem z posiekaną cebulą.


Następnie sparzyć pomidora i obrać ze skórki. Wszystko włożyć do dużego garnka. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Kocham je za pomidory, soczyst paprykę, za to że tak cudownie grzeje w chłodniejsze wieczory.


Leczo blog

Idealne jest, kiedy jestem nad jeziorem – jego przygotowanie w tej wersji wymaga niewiele zachodu, a można zrobić od razu więcej, na kilka dni. Szczególnie wtedy, gdy składniki na straganach są w dobrej cenie, tak jak teraz. Przez lata udoskonalaliśmy ten przepis. Koniecznie z cukinią, świeżymi pomidorami, kolorową papryką i dodatkiem dobrej. Rozgrzewające leczo z cukinią, wywodzące się z kuchni węgierskiej to danie, bez którego trudno so.


Pikantne leczo z cukinią to moja propozycja na deszczowe i chłodne dni. Idealnie rozgrzewa, jest sycące oraz aromatyczne. Jeżeli natomiast nie przepadacie za ostrymi potrawami, dodajcie do lecza mniej ostrej papryki.


Leczo blog

Przy przygotowaniu lecza z cukinii należy pamiętać, aby go nie przegotować. Słoneczna pogoda sprawia, że mam ochotę odżywiać się lekko, kolorowo i bezmięsnie. Ja podam Wam przepis mojego taty, który może nie jest mistrzem kulinarnym w każdej dziedzinie, ale ma kilka takich potraw, które wychodzą mu bezbłędnie. I choć robiłam leczo na różne sposoby, to ostatecznie zawsze wracam do tego przepisu.


Podobnie jak bigos, im częściej odgrzewane, tym lepsze. To jest blog, który pierwotnie miał być zapiskami kuchennymi dla Olci. Do lecza użyłam kiełbaski z baraniny oraz resztki grillowanego antrykotu wołowego.


Za co najbardziej lubię leczo? To mój smak dzieciństwa! Mama w okresie letnim robiła je bardzo często, zawsze zjadaliśmy je z ogromnym apetytem po całym dniu biegania po dworze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty