wtorek, 9 stycznia 2018

Makowiec na puszystym spodzie

Propozycja na aromatyczny i smakowity makowiec na ucieranym, delikatnym i puszystym cieście. Przygotować masę makową: mak sparzyć, osączyć na sicie, 2-razy zemleć razem z orzechami i migdałami. Oddzielić żółtka od białek i starannie utrzeć je z cukrem, a potem z masłem.


Następnie wymieszać z makiem, rodzynkami, skórką pomarańczową, olejkiem migdałowym, miodem i. Przepisy, jak zrobić - Smaker. Uwielbiam drożdżowy makowiec zawijany.

W tym przepisie na ciasto drożdżowe zamiast mleka dodałam sok i otartą skórkę z jednej pomarańczy. Ciasto wyszło bardzo aromatyczne i puszyste. Mnie wirus powalił gorączką i mega kaszlem, więc będzie spokojnie, domowo i kołderkowo. W ramach porządkowania poświątecznych przepisów proponuję Wam makowiec na delikatnym ucieranym, maślanym spodzie według receptury mojej teściowej. Makowe nadzienie Zobacz więcej.


Każdy kawałek ciasta wygląda inaczej, każdy jest nieprzewidywalny. Raz mamy więcej maku, raz ciasta, a to znów po równo. Karolina a nie słyszałaś nigdy o makowcu japońskim?


To przecież na tym się opiera, to żadna nowość.

Najlepszy makowiec na kruchym spodzie, z lukrową dekoracją z kandyzowanej skórki pomarańczowej. U mnie pojawił się na stole świątecznym, do przepisu bardzo chętnie wrócę w przyszłości :-). Idealnie wilgotny, mięsisty, bezproblemowy w pieczeniu.


Kalorie policzone zostały z uwzględnieniem lukru cytrynowego na cieście. Gdyby ciasto szykować na oleju z większą ilością jajek, to można by go nazwać makowiec lany. Lany, dlatego, że ciasto przed pieczeniem ma rzadszą konsystencję.


Dodane przez Karina w: Tylko o kuchni. Poza tym jest to makowiec last minute, więc jeśli nie macie czasu zagniatać ciasta drożdżowego na struclę makową, to dzisiejsze ciasto jest idealnym rozwiązaniem. Klasyczny makowiec na kruchym spodzie z mnóstwem bakalii w środku. Coś dla tych, którzy nie przepadają za drożdżowymi, zawijanymi makowcami. Masa makowa rozpływa się w ustach, a biszkopt jest cudownie wilgotny, chociaż to ciasto zawiera tłuszcz, więc tak właściwie biszkoptem nie jest.


Masa pięknie się ubiła na puszysty krem. Teraz dodawałam po kolei mąkę z proszkiem do pieczenia, kaszę mannę. Seromakowiec na kruchym spodzie. Mam dla Was kolejną propozycję na ciasto świąteczne – seromakowiec na kruchym spodzie, czyli ciasto zarówno dla wielbicieli makowców jak i sernikożerców #128578; Jak dla mnie jest to strzał w dziesiątkę na święta, bo trafia w gusta wielu osób i zawsze szybko znika.


Wybór należy do ciebie, a obie wersje będą równie dobre. Ten makowiec to perełka wśród ciasta i moja propozycja na tegoroczne Święta Bożego Narodzenia. Uwaga: u mnie ciasto wyszło dosyć wysokie, ale użyłam blaszki 24×cm.

Polecam sprawdzony przepis na makowiec, który wcale nie musi być skomplikowany. This feature is not available right now. Ta wersja jest o wiele prostsza, ale to nie znaczy, że mnie smaczna. Masę jak i samo Zobacz więcej. Ewa Mróz Obserwuj bloga Obserwujesz bloga fully-flavoured.


Kruche ciasto przełożone domową masą makową z dużą ilością bakalii i słodki lukier tworzą razem przepyszne połączenie. Wykonanie go jest troszkę czasochłonne, ale dla takiego efektu końcowego warto! Składniki na ciasto kruche: 500g mąki tortowej 125g cukru pudru 300g zimnego masła 4. Szarlotka nieco inna niż tradycyjna- krucha albo półkrucha. Każdy ma swoje ulubione, szarlotkowe przyzwyczajenie, własną, osobistą, rodzinną tradycję i szarlotkowy wzorzec.


Tomek na przykła za jedynie prawdziwą uznaje szarlotkę z kratką na wierzchu. Dla mnie taki makowiec kojarzy się z makowcami z cukierni, tylko, że w domowej wersji warstwa makowa jest przepyszna. Ja zawsze dodaję prócz (lub całkiem zastępując cukier) mió dobry miód nadaje masie makowej takiego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty